15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

De Gazet verkent trage wegen in Stekene

DE Gazet kreeg een uitnodiging van de werkgroep Trage Wegen Stekene om mee te stappen op een geleide wandeling met vertrekpunt aan het Speelhof/Lekestraat. Een dikke proficiat aan de organisatoren voor de prachtige grensoverschrijdende tocht van circa 8 km langs kreken en natuurgebieden en als toetje de trekpont over de Boschkreek. Tijd genoeg ook voor een babbel met voorzitter Bart De Block.

‘In Stekene is er zo’n 163 kilometer aan trage wegen, de gemeente staat daarmee in de top drie van onze provincie. Maar Stekene wil koploper worden en ontwikkelde een plan van aanpak om een aantal ‘missing links’ tussen trage wegen op te vullen en nieuwe wegen te ontwikkelen.’

‘We zijn zeer verheugd over het participatietraject naar aanleiding van het beleidsplan Trage Wegen Stekene. Voor alle duidelijkheid: een trage weg is een weg die uitsluitend door zwakke weggebruikers – voetgangers, fietsers, ruiters – gebruikt wordt. Het plan belicht de visie van de gemeente en biedt een kader rond trage wegen. Het geeft ook aan welke trage wegen de gemeente prioritair wil realiseren. Naast een wensbeeld voor de lange termijn, worden er operationele keuzes gemaakt voor de korte en middellange termijn.’

Hek van boer staat altijd open

Sommige trage wegen vragen nog om bijsturing, zo leerde de wandeling. ‘We liepen onder meer over de Mosseldreefwegel, een trage weg op Stekens grondgebied, de verbinding met de Nederlandse Koewacht die uitkomt op de Tragel. Deze wegel werd vroeger als ‘vlaswegel’ gebruikt, Stekenaars die in Nederland werkten trokken langs die weg de grens over. Hij werd ook als ‘oorlogswegel’ gebruikt.’

‘Er is geen aanduiding dat het een trage weg is en het hek van de boer staat altijd open. Het openstaande hek sluit de wegel dan af. Dat afsluiten is enerzijds fysiek. Er is een doorgang, maar die is niet mogelijk voor fietsers/mtb’ers. Daarnaast is het vooral ook het visuele. Mensen zien een hek. Ze zien er ook koeien staan die vrij van de wei naar de stal kunnen en zijn dus niet geneigd om erlangs te wandelen. Daarnaast loop je door de koeienstront, wat ook weinig uitnodigend is, maar op zich is dat een klein issue.’

Oplossing in samenspraak

‘De oplossing kan eenvoudigweg in samenspraak met de boer en de gemeente tot stand komen. De doorgang zou enerzijds verbreed en verduidelijkt moeten worden. Een geruststellend bordje dat de koeien niet gevaarlijk zijn, kan sommigen ook over de brug halen. De gemeente moet dan weer voorzien in naamgeving van deze (en alle) trage wegen zodat het voor passanten duidelijk is dat de dreef weldegelijk een wegel is. Dat wil namelijk ook zeggen dat die ergens uitkomt, wat bij een dreef voor een boer niet noodzakelijk zo is.’

Openbaar onderzoek

‘Op 22 mei werd een participatiemoment georganiseerd over het beleidsplan. Aanwezigen konden suggesties, bezwaren of opmerking geven. Nadien volgt een openbaar onderzoek tot 25 juni. Belangrijk hierbij is dat je aangeeft waarom het openstellen van een trage weg voor jou een meerwaarde heeft. Je kan opmerkingen versturen naar: info@stekene.be. Het volledig ontwerp beleidsplan kan aangevraagd worden via: tragewegenstekene@hotmail.com

Quote: ‘Voor alle duidelijkheid: een trage weg is een weg die uitsluitend door zwakke weggebruikers – voetgangers, fietsers, ruiters – gebruikt wordt.’

Bart De Block

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings