15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Polder Sinaai Daknam waakt over waterpeil in Stekene

POLDERS zijn de oudste organisatie van Vlaanderen, sinds 1130 actief. Tegelijkertijd zijn ze ook een grote onbekende. Daarom trok de Gazet naar Ann Dieleman (40), ontvanger-griffier Moerbeke Polder (4000ha) en Polder Sinaai Daknam (6000ha) waartoe ook Stekene behoort. ‘Polders zorgen ervoor dat 24 op 24 en 7 op 7 het waterpeil voor iedereen draagbaar blijft.’

‘Polder Sinaai Daknam is een polder die gedurende bijna 100 jaar het watersysteem naar zijn hand heeft gezet om wateroverlast te voorkomen. Dit resulteerde in tal van pompgemalen, stuwen, sifons en terugslagkleppen en strekt zich uit over de gemeenten Stekene, Sint-Gillis-Waas, Waasmunster, Stad Sint-Niklaas en Lokeren. In deze polder moeten er 5 gemalen onderhouden worden: het gemaal in de Keizersstraat, Leebrug, Daknam, Stekene en Hondsnest. Het water wordt afgevoerd naar de Stekense Vaart en Moervaart.’

Bent u in dienst van polder Sinaai Daknam?

‘Voor alle duidelijkheid: naast een polyvalente medewerker en twee deeltijdse administratieve medewerkers wordt ook mijn functie als ontvanger-griffier betaald door de jaarlijkse polderbelasting. Sommige kosten uit onze werking worden terugbetaald door de provincie en gemeenten en subsidies van hogere overheden.’

Kan iedereen deel uitmaken van de algemene vergadering van een polder?

‘Je wordt verkozen tot het bestuur door een algemene vergadering, het hoogste gezag binnen een polder. Je moet eigendom bezitten binnen de omschrijving van de polder. Voor de polder Sinaai Daknam dien je 4ha te hebben om stemgerechtigd te zijn en uitgenodigd te worden tot de Algemene Vergadering. Voor kleinere grondbezitters bestaat de mogelijkheid om zich te groeperen tot de drempel van 4ha, op die manier kan je ook één stem naar voren brengen. Bestuursleden zijn geen personeelslid, krijgen geen salaris, maar ontvangen een kostenvergoeding op basis van de aanwezigheid op bestuursvergaderingen.’

Integraal waterbeheer

De polder zet zich in voor een integraal waterbeheer. Wat verstaan jullie hieronder?

‘Waar we vroeger meer werken uitvoerden aan de snelle afvoer, bundelen we nu onze activiteiten onder de term integraal waterbeheer. Dat betekent niet alleen meer afvoeren maar ook steeds meer bufferen van water. De wijziging van het klimaat zorgt ervoor dat we tijd en ruimte moeten geven aan water tot infiltratie. Onze overgrote buffer of voorraad aan beschikbaar zoet water zit in de ondergrond en dit moeten we koesteren en als een goede huisvader beheren.’

Wat zijn jullie voornaamste taken?

‘Dat is zeer divers. In de eerste plaats betreft het onderhoud van waterlopen en publieke grachten. Daarnaast gaat het om ruimingen van waterlopen, oeververstevigingen, onderhoud pompgemalen- en gebouwen, onderhoud en beheer van stuwen, onderhoud van dijken, wandelpaden en vissersplaatsen. Voorts nemen we ook houtkantenbeheer, exotenbestrijding en het peilbeheer voor onze rekening.’

Expertisecentrum

Wordt er vaak beroep gedaan op jullie (water) kennis?

‘Steeds meer profileren we ons als een expertisecentrum. We maken watertoetsen waarop de gemeenten rekenen. De vergunningsverleners willen hiervoor kaartmateriaal voor overstromingsgebieden of kanalen. We werken mee aan onderzoeken zoals palingmigratie of het leven van de bever. Ook studies rond de Moervaartvallei en het Nationaal park Scheldevallei volgen wij op.’

Hoe kijkt polder Sinaai Daknam aan tegen het spanningsveld tussen natuur en landbouw?

‘De natuur wenst vernatting en de landbouw wil gewassen kunnen telen. Wij proberen met ieders noden rekening te houden. Het behoud van voeding is primordiaal want deze streek leent zich er toe om aan akkerbouw te doen en te zorgen voor lokale voedselproductie. Weides kunnen ertegen even onder te staan in de winter/voorjaar, maar graan en maïs niet. Hierop kunnen we perfect anticiperen met de vele stuwtjes waarbij we rekening houden met de bestaande fauna en flora.’

Ondanks al deze kennis komt er soms kritiek op polderbesturen, niet alleen van burgers maar ook van de Vlaamse overheid?

‘Er is inderdaad kritiek op de bestuurssamenstelling, of op het minder adequaat en eigentijds beheer en beleid. Voor sommige zaken staan wij open en zijn vragende partij. Maar de kennis van de lokale toestand, de permanente beschikbaarheid en de snelle kracht om te reageren mogen bij het waterbeheer niet verloren gaan. Daarin scoren wij hoog. Natuur en water wachten niet tot de mens tijd heeft. We werken kostenefficiënt, communiceren goed met de gemeenten en kennen de streek als geen ander. Moeten wij dan vrezen voor onze toekomst, gezien onze unieke inbreng?’

Quote: ‘De natuur wenst vernatting en de landbouw wil gewassen kunnen telen. Wij proberen met ieders noden rekening te houden.’

Ann Dieleman

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings