19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Emeritus-Eredeken Romain Van Bauwel

ROMAIN Van Bauwel uit de Vlasbloemstraat is Emeritus-Eredeken van de Arbeid en daarmee de enige Stekenaar die deze titel mag dragen. Voldoende aanleiding voor de Gazet om Romain in de bloemetjes te zetten. Maar we betrekken ook graag zijn vrouw Agnes Crabbe in de hulde, want achter iedere sterke man staat een sterke vrouw…

Romain (84) komt uit een vlassersfamilie in de Hellestraat. ‘Ik ben tot 14 jaar naar school geweest, daarna mocht ik ‘de stal in’ en meehelpen op het ouderlijk bedrijf. Toen ik 18 werd startte ik bij het vlasbedrijf Vanderlinden. Nadien ging ik aan de slag bij spinnerij-ververij Filteint in Sint-Niklaas, in die periode een belangrijk bedrijf met meer dan 400 medewerkers. Tot mijn pensioen in 1995 heb ik bij Filteint gewerkt zowel in de ververij als de droogafdeling. Het was behoorlijk zwaar werk, vooral manuele arbeid. In de loop der jaren kwam er meer en meer concurrentie vanuit Spanje en Portugal en daalde het werkvolume.’

Romain vult makkelijk een boek over zijn Filteint-periode en vertelt boeiende verhalen over het lozen van ‘rood en bruin water’, warme en koude luchtblazers en over de vaak penibele arbeidsomstandigheden. ‘Die waren ook de aanleiding om me verkiesbaar te stellen als vakbondsafgevaardigde voor het ACV. Van ‘délégué’ klom ik op naar hoofddélégué. Als vakbondsafgevaardigde ben je bezig met de dagelijkse ‘problemen’. Ooit was er een loonsverhoging beloofd maar uiteindelijk hebben we die niet gekregen, dat was frustrerend. Opkomen voor de mensen zit mij in het bloed, ik kan geen onrecht verdragen.’

Zijn jarenlange vakbondswerk en inzet voor zijn medearbeiders bleven niet onopgemerkt, Romain werd daarvoor bekroond met de titel van Emeritus-Eredeken van de Arbeid. Zijn oorkonde mocht hij in Brussel in ontvangst nemen uit handen van (oud-premier) Wilfried Martens. ‘In Stekene ben ik de enige met deze onderscheiding, ik ben er best fier op. De gemeente Stekene nodigt me steeds uit als er nieuwe laureaten van de arbeid gehuldigd worden, daar ben ik ze zeer dankbaar voor.’

Romain, Romain, Romain…

Romain is ondertussen 60 jaar getrouwd met Agnes Crabbe, zijn steun en toeverlaat. ‘Ik werkte onder meer als naaister bij De Sterre in Clinge, momenteel beter bekend onder de naam Tragel Zorg. Nadien was ik 7 jaar atelierleidster bij confectiebedrijf JNO in de Kerkstraat in Stekene,’ vertelt Agnes. ‘Samen met Romain genieten we van ons pensioen en van onze twee kleinkinderen. Naast buitenlandse reizen, fietsen we ook graag doorheen het Waasland. Romain is bovendien al 60 jaar lid van de Boogschietclub in de Kerkstraat.’

Wat ik zeker niet mag vergeten te vermelden: Romain en Agnes hebben fantastische buren. Het toeval wil dat de overbuurmannen ook Romain (Roels en De Roos) heten, wat af en toe wel eens voor verwarring zorgt. ‘Vrijwel dagelijks ‘borrelen’ we rond 11 uur met de buren, in de zomer zitten we buiten op het terras, in de wintermaanden verkiezen we de warmte van de woonkamer. Goede buren zijn onbetaalbaar,’ besluiten Romain en Agnes.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings