17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Emeritus-Eredeken Romain Van Bauwel

ROMAIN Van Bauwel uit de Vlasbloemstraat is Emeritus-Eredeken van de Arbeid en daarmee de enige Stekenaar die deze titel mag dragen. Voldoende aanleiding voor de Gazet om Romain in de bloemetjes te zetten. Maar we betrekken ook graag zijn vrouw Agnes Crabbe in de hulde, want achter iedere sterke man staat een sterke vrouw…

Romain (84) komt uit een vlassersfamilie in de Hellestraat. ‘Ik ben tot 14 jaar naar school geweest, daarna mocht ik ‘de stal in’ en meehelpen op het ouderlijk bedrijf. Toen ik 18 werd startte ik bij het vlasbedrijf Vanderlinden. Nadien ging ik aan de slag bij spinnerij-ververij Filteint in Sint-Niklaas, in die periode een belangrijk bedrijf met meer dan 400 medewerkers. Tot mijn pensioen in 1995 heb ik bij Filteint gewerkt zowel in de ververij als de droogafdeling. Het was behoorlijk zwaar werk, vooral manuele arbeid. In de loop der jaren kwam er meer en meer concurrentie vanuit Spanje en Portugal en daalde het werkvolume.’

Romain vult makkelijk een boek over zijn Filteint-periode en vertelt boeiende verhalen over het lozen van ‘rood en bruin water’, warme en koude luchtblazers en over de vaak penibele arbeidsomstandigheden. ‘Die waren ook de aanleiding om me verkiesbaar te stellen als vakbondsafgevaardigde voor het ACV. Van ‘délégué’ klom ik op naar hoofddélégué. Als vakbondsafgevaardigde ben je bezig met de dagelijkse ‘problemen’. Ooit was er een loonsverhoging beloofd maar uiteindelijk hebben we die niet gekregen, dat was frustrerend. Opkomen voor de mensen zit mij in het bloed, ik kan geen onrecht verdragen.’

Zijn jarenlange vakbondswerk en inzet voor zijn medearbeiders bleven niet onopgemerkt, Romain werd daarvoor bekroond met de titel van Emeritus-Eredeken van de Arbeid. Zijn oorkonde mocht hij in Brussel in ontvangst nemen uit handen van (oud-premier) Wilfried Martens. ‘In Stekene ben ik de enige met deze onderscheiding, ik ben er best fier op. De gemeente Stekene nodigt me steeds uit als er nieuwe laureaten van de arbeid gehuldigd worden, daar ben ik ze zeer dankbaar voor.’

Romain, Romain, Romain…

Romain is ondertussen 60 jaar getrouwd met Agnes Crabbe, zijn steun en toeverlaat. ‘Ik werkte onder meer als naaister bij De Sterre in Clinge, momenteel beter bekend onder de naam Tragel Zorg. Nadien was ik 7 jaar atelierleidster bij confectiebedrijf JNO in de Kerkstraat in Stekene,’ vertelt Agnes. ‘Samen met Romain genieten we van ons pensioen en van onze twee kleinkinderen. Naast buitenlandse reizen, fietsen we ook graag doorheen het Waasland. Romain is bovendien al 60 jaar lid van de Boogschietclub in de Kerkstraat.’

Wat ik zeker niet mag vergeten te vermelden: Romain en Agnes hebben fantastische buren. Het toeval wil dat de overbuurmannen ook Romain (Roels en De Roos) heten, wat af en toe wel eens voor verwarring zorgt. ‘Vrijwel dagelijks ‘borrelen’ we rond 11 uur met de buren, in de zomer zitten we buiten op het terras, in de wintermaanden verkiezen we de warmte van de woonkamer. Goede buren zijn onbetaalbaar,’ besluiten Romain en Agnes.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in