4.9 C
Stekene
vrijdag 23 februari 2024

‘CM-Oppas aan huis’

MET ‘CM-Oppas aan huis’ wordt toezicht en gezelschap geboden aan mensen die niet alleen thuis kunnen blijven. De vraag van de klant staat centraal, de oppas is niet gebonden aan kantooruren of een vast aantal uren. Het begin- en einduur van oppas wordt door de klant gekozen. Alles is afhankelijk van de beschikbare vrijwilligers. In Oost-Vlaanderen werkt CM met een 30-tal afdelingen, Stekene vormt een afdeling samen met Sint-Gillis-Waas. Karlien Becqué en Ine Spruyt, educatief medewerksters, leggen de werking uit met de focus op de nachtoppas.

Wie zijn de doelgroep van deze service?

‘De reden waarom mensen oppas aanvragen kan zeer divers zijn, bijvoorbeeld dementieproblematiek waardoor mensen ’s nachts gaan dolen, een groot valrisico, mobiliteitsproblemen waardoor hulp nodig is voor toiletbezoek, verhoogd toezicht nodig na een operatie… Het kan zowel gaan om mensen die alleen wonen als mensen die samenwonen met hun partner. De oppas geeft de partner dan de gelegenheid om eens door te slapen en zo de batterijen op te laden om de zorg vol te houden.’

Wordt er gewerkt met een ‘vaste’ nachtoppas of is dit wisselend?

‘We werken zoveel mogelijk met één of twee vrijwilligers per zorgbehoevende. Dit hangt ook af van de intensiteit en de duurtijd van de gevraagde hulp en uiteraard de beschikbare vrijwilligers. Met de nachtoppas zijn we wel beperkt in mogelijkheden. Een vraag naar ondersteuning van 7 nachten op de week is geen haalbare kaart. We zijn er om de familie te ondersteunen, maar kunnen geen continue hulp bieden. Bij de meeste klanten waar we nachtoppas bieden gaat dit over 1 of 2 nachten in de week. Bij een hulpvraag voor een korte, afgebakende periode kan dit intensiever.’

Vorming

Wie zijn de ‘nachtoppassers’: zijn dat professionals/gediplomeerden of vrijwilligers?

‘Al onze oppassers, zowel voor dag- als nachtoppas zijn vrijwilligers. Sommigen hebben ervaring of een beroepsverleden in de zorg, maar dit is voor ons geen vereiste. Iedereen kan vrijwilliger worden. Graag met mensen omgaan en een zorgzaam karakter hebben, is voor ons het belangrijkste.

Wij bieden wel vorming aan en houden bij het koppelen van klant en vrijwilliger zeker rekening met de zorgnood en de kennis van de vrijwilliger. De vrijwilligers kiezen zelf bij welke doelgroep ze oppassen, maar ook welke momenten en in welke regio.’

Wat doet een ‘nachtoppas’: is dit enkel aanwezig zijn of worden er nog bepaalde taken uitgevoerd?

‘Een oppasser houdt toezicht en gezelschap en mag ook enkele zorgtaken uitvoeren. Het gaat hier vooral over hulp bij verplaatsingen, zoals in bed helpen, hulp bij toiletbezoek en hulp bij maaltijden. Bij een nachtoppas kunnen ze bijvoorbeeld ’s ochtends het ontbijt klaarzetten. Als de persoon echter moet gewassen worden, moet hiervoor een verpleegkundige of verzorgende ingeschakeld worden. De oppassers mogen geen verpleegkundige of medische taken uitvoeren zoals bijvoorbeeld medicatie toedienen. De vrijwilligers van CM-Oppas aan huis kunnen enkel ingeschakeld worden voor inslapende nachten. Er moet dus wel een bed voorzien worden voor de oppasser. Een wakende nacht wordt niet opgenomen.’

Moet men lid zijn van CM om een beroep te kunnen doen op deze service?

‘Iedereen kan een beroep doen op CM-Oppas aan huis, CM-lid zijn is geen vereiste. De kostprijs is voor iedereen ook hetzelfde, namelijk 3,36 euro per uur (zowel voor dag- als nachtoppas). CM-Leden kunnen voor nachtoppas wel een tussenkomst krijgen van maximaal 15 euro per nacht voor maximum 100 nachten per kalenderjaar.’

Hoe wordt de service georganiseerd: is dat centraal of vanuit iedere gemeente?

‘Een eerste aanvraag voor nachtoppas kan gesteld worden via de CM-Zorglijn op nummer 078 152 152. Bij een eerste aanvraag wordt uiteraard de vraag besproken en de zorgnood en verwachtingen van de zorgbehoevende bevraagd. Enkel op die manier kunnen we een kwalitatieve matching maken. Verdere vragen worden opgevolgd door de lokale telefoonvrijwilliger die ook de planning opmaakt en tussenpersoon is tussen de klanten en de oppassers. Overigens: nachtoppas is een minderheid bij onze totale oppaswerking, in de afdeling Sint-Gillis-Waas, Stekene realiseerden we in 2020 ruim 50 nachten.’

Quote: ‘Bij de meeste klanten waar we nachtoppas bieden gaat dit over 1 of 2 nachten in de week.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings