17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Wapenstilstand bij schuttersclub Malpertuus uit Kemzeke

MAANDAG 8 mei 2023. Dag op dag 78 jaar na de wapenstilstand van de tweede wereldoorlog werd ook op de liggende wip van café Malpertuus het laatste schot gelost. Marc Meul en Willy D’Hondt bekijken hoe het nu verder moet na de definitieve (?) sluiting van café Malpertuus.

Het zijn harde tijden voor het Kemzeekse dorpsleven. De eens zo bruisende gemeenschap verliest enkele jaren na sluiting van café De Zwaan opnieuw één van de gevestigde ontmoetingsplaatsen. Op 13 mei werd immers de laatste pint getapt door Dirk en Diana Garrevoet, die nu ook van hun welverdiend pensioen mogen genieten. De hoop om een overnemer te vinden leeft nog bij Marc en Willy maar ondertussen is hun schuttersclub Malpertuus dakloos.

Wintervermaak

‘Onze schuttersclub heet Malpertuus maar is eigenlijk een fusieclub ontstaan in 2003 toen Wintervermaak en Stuivenberg samensmolten. De geschiedenis van die moederclubs gaat ongeveer 70 jaar terug. Dirk en Diana hebben het café in 2006 overgenomen, drie jaar na de fusie en daar zijn we hen nog altijd heel dankbaar voor’, zegt Marc. ‘Malpertuus was een fijn café, gezellig, goede bediening en altijd kraaknet. Daar waren de leden van andere clubs vaak jaloers op, Dirk en Diana verdienen van ganser harte een bloemetje.’

Te koud voor staande wip

‘Veel vroeger werd enkel op de staande wip geschoten maar in de winter is het daarvoor te koud. Om die reden begon men in zaaltjes achterin de cafés op de liggende wip te schieten. Dat valt nu dus ook stil in Kemzeke, we schieten nog twee keer in mei. In juni stopt de club met schieten maar we houden ze wel in leven. We hopen nog altijd op een nieuwe uitbater, en dat we dan ook nog de zaal mogen gebruiken. Als die er niet is voor Nieuwjaar evalueren we hoe het verder moet’, vult Willy aan.

Nog drie overblijvers

‘Onze schuttersvereniging was één van de vier leden van Noord-Waasland. In Stekene is er nog de maatschappij Kerkstraat, in café Monty op de Heikant. Daarnaast in Sint-Pauwels bij Den Decker en in Kieldrecht is er de maatschappij Stuivenberg-Paal, die eigenlijk van origine een Stekense maatschappij is.’

Meest bloeiende club

‘Schuttersclub Malpertuus is qua leden en vooral dan wat betreft de aanwezigheid op de schietingen nog één van de meest bloeiende clubs. Wij zijn altijd ruim vertegenwoordigd op de schietingen van de andere clubs. Sommige van onze leden schieten tot drie keer per week. Bij Malpertuus was het altijd op maandag, op zich is dat niet echt een probleem want je kan er niet omheen: dit is een sport voor gepensioneerde 60-plussers geworden’, zucht Willy. ‘Bij gelegenheid zie je nog wel een keer een jonge schutter maar dat wordt steeds zeldzamer.’

Zonder knaap

‘De inleg om mee te spelen bedraagt slechts vijf euro, de cafébaas legt meestal wel wat bij en die pot wordt dan op het eind verdeeld door de schutters.’ Tijdens het interview geeft een schutter een zijvogel af. ‘Ze krijgen daar een penning voor en die wordt op het eind gebruikt voor de uitbetaling. Vroeger gebeurde dat allemaal direct door de knaap. Die raapte ook de pijlen op en ontving de vogels. Maar die is er niet meer, nu rapen de schutters zelf hun pijlen en vogels op.’

De laatste koning?

Op de laatste schieting hadden slechts 8 leden van de club hun boog uit de kast gehaald. ‘Normaal gezien zijn we met dubbel zoveel maar blijkbaar waren er vandaag nogal wat verhinderd. Zeker op onze koningsschieting die telkens op een zaterdag in november plaatsvindt met aansluitend het teerfeest van de maatschappij is het altijd druk. Paul Meul kroonde zich in november 2022 tot koning. Ik hoop dat het niet de laatste was’, besluit Marc.

Quote:

‘Malpertuus was een fijn café, gezellig, goede bediening en altijd kraaknet. Daar waren de leden van andere clubs vaak jaloers op, Dirk en Diana verdienen van ganser harte een bloemetje.’

Marc Meul en Willy D’Hondt

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings