17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Chiro Kemzeke 65 en 70 jaar jong

DE jongens van Chiro Juventa vierden in april het 70-jarig bestaan van de groep, de meisjes van Chiro Hermelinde mochten 65 kaarsjes uitblazen. Nu de feestelijkheden achter de rug zijn bekijken we de werking samen met Volwassen Begeleiders (VB) Tim Rotthier en Sofie Hoogewijs.

Even vooraf: wat is de rol van een VB?

‘Wij horen wat er leeft binnen de groep en binnen het oudercomité’, legt Sofie uit. ‘Voor jongeren van 18 is het niet altijd mogelijk om op de LK (de wekelijkse leiderskring) een correcte inbreng te geven. Vaak is dat te emotioneel en dan zijn wij er als buffer of tussenpersoon. Delicate zaken worden vooraf altijd met ons besproken. Het is zeker niet de bedoeling om op de LK inbreng te hebben in hun werking. Ze doen dat goed, heel goed. Met veel discipline en een kwalitatief sterk onderbouwd programma. Tim en ik proberen in het oudercomité de stem te zijn van de leiding en in de LK net andersom.’

Van 6 tot …

‘Juventa telt vandaag ongeveer 80 leden, de meisjes van Hermelinde zijn met iets meer dan 100, telkens met de leiding inbegrepen. Die leiding zorgt iedere zondag voor een boeiend programma en dan is er natuurlijk ons jaarlijks bivak. Tien dagen (vijf voor de allerkleinsten) ontspanning in de natuur. Bij ons is iedereen welkom van het eerste leerjaar. Vanaf 6 jaar dus, een einddatum is er niet.’

‘We stellen vast dat het keerpunt om te blijven of te stoppen verschuift’, zegt Tim. ‘Vroeger was de periode in het eerste en tweede middelbaar cruciaal. Vandaag stellen we vast dat de overgang naar de leiding veel bewuster gedaan wordt. Het was een normale traditie dat je leider werd maar nu wordt daar grondig over nagedacht. Velen zitten op kot, hebben geen tijd, hebben geld nodig voor festivals en andere activiteiten en hebben daarom een studentenjob. Dat laatste zien we vooral bij meisjes’, vult Sofie aan.

Manier van leven

‘De vele alternatieven en de schrik voor het grote engagement als leider doet sommigen afhaken maar wie blijft is een rasechte Chiroman/vrouw in hart en nieren. Het is een manier van leven. Je krijgt enorm veel insteek die je later in je sociale leven meeneemt. Je bouwt een vriendenkring voor het leven op. Kijk maar eens naar vrijwel alle evenementen in Kemzeke. De Dorpsfeesten, de Ghesellen van Sint-Jacob, de Thuismatch en verenigingen zoals de Gezinsbond: overal vind je de voetafdruk van ex-Chiroleiders.’

Gemengd?

Vandaag zijn alle scholen gemengd, waarom houden jullie vast aan de scheiding tussen jongens en meisjes? ‘Die vraag is al heel vaak gesteld en ik denk dat dit merkwaardig genoeg bij de meisjes op het minste weerstand zou stuiten’, reageert Sofie. ‘Maar vandaag is alles gemengd en het heeft ook een keer zijn charme om dat niet te doen. Op bivak kunnen meisjes gewoon zichzelf zijn en kunnen de jongens tien dagen binnen de perken het beest uithangen. Misschien is het ooit aan de orde als er een tekort aan leiding zou zijn, dat heeft zich reeds voorgedaan maar dan springen de anderen bij. Voor sommige ouders is die scheiding een bewuste keuze, maar vergeet niet dat wij doorheen het jaar op zondag wel vaker gemengde activiteiten hebben.’

Toekomst

Hoe zien jullie de toekomst? ‘Ons aantal jongens is gedaald maar er is een hele nieuwe wijk met veel jonge bewoners. Schommelingen zijn er altijd geweest maar de maatschappij verandert permanent. Er is een waaier aan activiteiten. Veel kinderen hebben gescheiden ouders, kunnen daarom niet iedere week komen en daarbij is het bij Chiro niet verplicht te komen, da’s anders dan bij een ploegsport. We houden ook bewust het lidgeld zo democratisch mogelijk: 40 euro voor een gans jaar amusement en 180 euro voor 10 dagen all-inclusive bivak.’

Quote:

‘Chiro is een manier van leven. Je krijgt enorm veel insteek die je later in je sociale leven meeneemt. Je bouwt een vriendenkring voor het leven op.’

Sofie Hoogewijs en Tim Rotthier

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings