17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

De helden van Bpost

DONDERDAGMORGEN 27 april rond 3u45 word ik wakker van een vrolijk muziekje op mijn smartphonewekker. Drie kwartier later meld ik me aan bij het Mailcenter van Bpost aan Europark Noord in Sint-Niklaas. Uw dienaar zal een krantenronde meerijden in Stekene. Postbezorger van dienst is Vanessa Pieters (38) uit Vrasene, moeder van 4 kinderen. Wat mij betreft verdienen Vanessa en al haar collega’s van Bpost een Olympische medaille voor hun inzet en toewijding.

‘Zeven jaar geleden vond ik de ‘job van mijn leven’ bij Bpost. Bij voorgaande jobs ontbrak de vrijheid om buiten te zijn onder de mensen. Ik beweeg graag, zet me niet tussen de vier muren van een fabriek daar word ik gek van. Toegegeven de eerste weken waren pittig. Samen met een begeleider starten nieuwelingen met een introductieweek om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen, daarna moeten we zelf ons plan trekken. Dat gaat met vallen en opstaan, maar als je de eerste maanden doorbijt, ontstaat er al snel een routine en wordt het allemaal een stuk makkelijker.’

Elektrische fiets

‘Vooraleer ik vertrek met mijn camionette sorteer ik de kranten van mijn ronde op volgorde. De kranten worden niet langer in België maar in Nederland gedrukt. Doorgaans komen ze op tijd maar af en toe is er ook een vertraging. Niks aan te doen, kranten moeten doordeweeks voor 7u30 besteld worden, op zaterdag is 10u00 de maximale besteltijd. Wanneer mijn ronde er straks opzit rijd ik terug naar het mailcenter om brieven en pakjes te sorteren. In vergelijking met de kranten is mijn tweede ronde – met een elektrische fiets – een stuk zwaarder. Pakjes in alle mogelijke formaten en gewichten zijn al enkele jaren de corebusiness van Bpost.’

HLN is de koploper

Vanessa heeft een vaste ronde in Stekene van de Trompstraat naar De Stroperstraat, De Klingestraat en de Hellestraat inclusief alle zijstraten zoals de Voorthoek, Bosstraat, Sint-Jansteenstraat, Komiezenstraat, Breedstraat, Prekerijdreef. Ik stel nog maar eens vast dat Stekene bijzonder uitgestrekt is, zeker omdat ook W-adressen worden beleverd vaak in kleine achterafwegeltjes met oneffenheden en putten in het wegdek. Vandaag brengt Vanessa 173 kranten rond netjes gesorteerd in een bakje. Het Laatste Nieuws is de veruit de populairste krant, gevolgd door Het Nieuwsblad. De Standaard, De Morgen en De Tijd worden in dit deel van Stekene slechts sporadisch gelezen.

Het is behoorlijk fris wanneer we aankomen in Stekene, het belet Vanessa niet om in een korte short haar werk uit te voeren. Van de kou heeft ze absoluut geen last, integendeel. Wat me meteen opvalt: Vanessa ‘spurt’ naar elke brievenbus, niet omdat ik er bij ben maar uit gewoonte. Haar conditie is fenomenaal, dat zie ik ook aan haar sportkuiten. Chapeau!

Veiligheid voorop

‘Ik mag dan wel snel werken, veiligheid staat bij Bpost hoog in het vaandel. Zeker wanneer het nog donker is, loert er vaak gevaar. Ik heb voor Stekene gekozen omdat de verkeersdrukte hier al bij al nog meevalt. De uitzondering is de N403 waar sommige chauffeurs extra het gaspedaal induwen, uitkijken is de boodschap. Hout vasthouden: ik ben tot hier toe nog niet betrokken geraakt in een ongeval en dat wil ik zo houden.’

In de beginperiode nam haar krantenronde circa drie uur in beslag, nu is Vanessa na nauwelijks twee uur klaar. Het is indrukwekkend om zien hoe behendig ze manoeuvreert: stoppen/handrem op/krant bestellen/verder rijden; stoppen/handrem op/krant bestellen/verder rijden; stoppen/handrem op/krant bestellen/verder rijden… Vanessa kent haar ronde helemaal uit haar hoofd, weet precies tot hoe ver ze kan rijden om een krant vanuit haar camionnette in een brievenbus te droppen. In de buurt van de Kemelstraat zien we een ree staan aan de bosrand, ook vossen laten zich regelmatig zien en voorts wemelt het van zwerfkatten op zoek naar een prooi. Mensen zijn gewoontedieren, een aantal abonnees staat Vanessa al op te wachten om hun krantje mee te nemen naar het werk.

Aantrekkelijke verloning

Op de terugweg naar Sint-Niklaas vertelt Vanessa dat ze nog lang niet uitgekeken is op haar job bij Bpost. ‘Ik heb toffe collega’s en een zeer behulpzame chef. Ik vind het heerlijk werk en bovendien ook nog behoorlijk betaald. Naast ons loon ontvangen we een dertiende maand en delen wij in de winst van het bedrijf. Daarbovenop krijgen we nog maaltijd- en ecocheques, tussenkomst in woon-werk verkeer en nog diverse premies. Ook dat motiveert me om elke dag weer het beste van mezelf te geven.’

Quote

‘Zeven jaar geleden vond ik de ‘job van mijn leven’ bij Bpost. Bij voorgaande jobs ontbrak de vrijheid om buiten te zijn onder de mensen.’

Vanessa Pieters

34 rondes voor Stekene

*Het Mailcenter van Bpost in Sint-Niklaas telt 122 postbodes in totaal. Onderverdeeld in drie teams: Sint-Niklaas, Stekene en Hamme.

*Aantal rondes in Stekene (Kemzeke, Sint-Gillis, Meerdonk en Sint-Pauwels): 34 rondes waarvan ¾ met auto en fiets zijn en ¼ enkel auto

*Netwerk afhaalpunten: 1 postkantoor en 1 postpunt in Stekene. Er is ook 1 pakjesautomaat in Sint-Pauwels.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings