17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

51 jaar fietsplezier bij W.T.C. Roda Kemzeke

WIELER Toeristen Club Roda Kemzeke vierde in 2022 zijn 50ste verjaardag, op zich al een mooie prestatie. Jerome Dhondt (78) uit de Vlasrootstraat was er al bij vanaf de oprichting, zat lange tijd in het bestuur en stippelde ritten uit. Ook nu nog fietst Jerome elke zondag mee met de ‘trage’ groep, goed voor een gemiddelde van 28 km/uur. Fietsen zit de familie Dhondt in het bloed: broer Gerry is eveneens lid van W.T.C. Roda en broer Willy is de bezieler van de OKRA-fietsritten in Kemzeke.

We gaan even terug in de tijd naar een winterse februaridag in 1972. In het oude schooltje in Kemzekedorp vond er een voorlichtingsvergadering plaats die door niet minder dan 90 geïnteresseerden werd bijgewoond. Het initiatief om mensen meer te doen bewegen, kwam van de plaatselijke wielerclub RODA (Recht Op Doel Af) die een sterke reputatie had in het organiseren van wielerwedstrijden op lokaal niveau.

‘De eerste uitstapjes met de wielerclub verliepen nogal chaotisch qua organisatie maar ook de uniformiteit van kledij en fietsen liet nogal te wensen over. De snelheid was echter de meest storende factor in het totale concept en een doorn in het oog van vooral dames en minder fitte heren. Er werd drastisch ingegrepen en het veranderde in de goede zin. Twee groepen werden gevormd – de ‘rappe’ en de ‘trage’ – en de leden kregen een uniforme outfit. Onze huidige sponsors zijn Meubelen De Smedt, Elektrohuis en Verzekeringen Roeland-De Munck, we zijn hen heel dankbaar.’

Eerst naar de wind fietsen

‘Iedere zondag staat er een rit op het programma, we vertrekken rond 9u00. Wie regelmatig naar Doel of Zeeuws-Vlaanderen fietst, weet dat de wind altijd een belangrijke rol speelt. De ‘truc is om eerst naar de wind te fietsen, het makkelijkste gedeelte is dan voor de terugweg. Leden kunnen per rit punten verdienen voor het regelmatigheidscriterium. Op het jaarlijks clubfeest wordt de laureaat met de meeste punten gehuldigd en met een passend geschenk bedacht.’ Een aparte vermelding verdient de wijze waarop het clubkampioenschap georganiseerd wordt. ‘Individueel rijden de leden een uitgestippeld parcours tegen een vooraf bepaalde snelheid. Wie het dichtst de vooropgestelde eindtijd benadert is de winnaar. In totaal werd ik vier keer clubkampioen, ooit benaderde ik de streeftijd tot op 8 seconden na.’

Stabiele club

‘Momenteel tellen we een dertigtal leden waaronder ook enkele vrouwen, ik ben overigens de ouderdomsdeken. Het aantal leden is min of meer stabiel. Het lidgeld bestemd als verzekering bij de Vlaamse Wielrijders Bond bedraagt 34 euro per gezin. Vroeger kleurden grotere uitstappen en meerdaagse fietsevenementen de kalender. Ik herinner me nog uitstappen naar de Efteling en Bokrijk, naar Errezee en de Baraque Friture, en fietstochten naar Perkpolder en terug via de overzet in Lillo. Ik ben van plan om nog wat jaartjes te blijven fietsen, zo lang de gezondheid het toelaat. Het gaat niet meer om de snelheid maar om de vriendschap. De babbel en het pintje achteraf zijn minstens zo belangrijk. In mijn ogen primeren veiligheid en voorzichtigheid. Bovendien moet iedereen genieten van een fietstocht.’

Quote

‘Het gaat al lang niet meer om de snelheid maar om de vriendschap. De babbel en het pintje achteraf zijn minstens zo belangrijk.’

Jerome Dhondt   

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings