17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden zoekt muzikaal talent (m/v)

EEN vrijdagavond in maart, leden van Harmonie De Ware Vrienden druppelen hun repetitieruimte in de Polenlaan binnen. Rond 20u00 geeft dirigent Johan Van den Eede (opvolger van de ‘legendarische’ Maarten Perpet die naar Zweden verhuisde) het sein om de oefensessie te starten. Alles staat in het teken van het concert dat op 6 mei 2023 plaatsvindt in het Gildenhuis met als thema: dieren.

Voorzitter Bart De Bruyne is maar wat blij dat de Gazet Van Stekene aandacht besteedt aan de vereniging. ‘We beschikken over een enthousiaste groep muzikanten die elke week het beste van zichzelf geven, ze repeteren van 20u00 tot 22u00. Momenteel tellen we circa 35 leden, een mooie mix tussen mannen en vrouwen, tussen jong en oud.’

Van hoorn tot trompet

Een harmonie bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerk. ‘Door een uitgebreid arsenaal aan instrumenten kunnen we een betere nuance leggen in de muziekstukken. In onze harmonie beschikken we over klarinetten, fluiten, saxofoons, trompetten, hoorns, trombones, baritons- en bastuba’s. De meeste leden hebben hun eigen instrument maar een aantal instrumenten werd door de vereniging aangekocht.’

Optredens

De Ware Vrienden verzorgt jaarlijks een aantal concerten. ‘We organiseren steeds twee ‘eigen’ concerten, waarbij ons jaarlijks Nieuwjaarsconcert ondertussen een stevige plaats heeft verworven op de Stekense kalender.  Daarnaast treden we op in woonzorgcentrum De Zoetenaard en luisteren we de 11-november viering op. Sporadisch worden we gevraagd voor optredens in deelgemeenten Koewacht en Kemzeke.’

Musiceren kost geld

‘Net als iedere andere vereniging trachten we uitgaven en inkomsten in balans te houden. De optredens zijn een belangrijke bron van inkomsten, ook met de ‘tap’ na de repetities spekken wij onze kas. Van de gemeente Stekene krijgen we ieder jaar een mooie subsidie en zijn hen dankbaar dat wij geen huur hoeven te betalen voor het repetitielokaal. Uitgaven zijn onder meer de aanschaf van partituren, aankoop en herstelling van muziekinstrumenten en pupiters, en de verloning van de dirigent. Momenteel draaien we break-even, we hebben geen financiële zorgen.’

Bremer stadsmuzikanten

Zoals gezegd, de repetities die in maart en april plaatsvinden, staan in het teken van het concert op 6 mei. ‘We brengen een avondvullend programma dat zich richt naar kinderen en gezinnen. We spelen onder meer een uitvoering van de Bremer stadsmuzikanten naar het sprookje van de gebroeders Grimm. Het wordt een interactie tussen woord en muziek, in samenwerking met de voorleesmama’s uit de Stekene bibliotheek. Daarnaast spelen we onder andere muziek uit de film The Jungle Book en A Bug’s Life waarvoor Randy Newman de muziek schreef. Voor ons en voor de bezoekers wordt dit een bijzonder concert waar we nu al naar uitkijken.’

Warme vriendenclub

Bart De Bruyne is ervan overtuigd dat niet alle Stekenaars op de hoogte zijn van het bestaan van Harmonie De Ware Vrienden. ‘Op die manier lopen we wellicht een aantal muzikale talenten mis. Iedereen die muziekschool heeft gevolgd, zelfs al is dat enkele jaren geleden, is welkom. We zijn vooral op zoek naar koperblazers, slagwerkers, klarinetten en saxofoons. Wij bieden hen een warme vriendenclub aan waar iedereen zich snel thuis voelt.’

‘Stekene in den Grooten Oorlog’

In november 2018 vond in de Sportstek de opvoering plaats van het evenement ‘Stekene in de Grooten Oorlog’, een muzikale evocatie van vier jaar Duitse bezetting in Stekene. 1.300 bezoekers genoten van het spektakel tijdens drie uitverkochte voorstellingen waarbij 150 mensen op het podium stonden. Het initiatief voor het evenement kwam van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden en het Ruysscheveldekoor, beide oud-laureaten van de jaarlijkse Stekense Cultuurprijs.

Quote: ‘We beschikken over een enthousiaste groep muzikanten die elke week het beste van zichzelf geven. Repetities vinden plaats iedere vrijdagavond van 20u00 tot 22u00.’

Bart De Bruyne

Info:

www.harmoniedewarevrienden.be

info@harmoniedewarevrienden.be

www.facebook.com/harmoniedewarevrienden

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in