16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Jiu-Jitsu Stekene:overdonderende aanwezigheidsgraad

DONDERDAGAVOND 20 uur in de Stekense sporthal. De jongeren zijn bijna aan het eind van hun training terwijl de volwassenen aankomen, en blijven komen. Het gangetje naast de gevechtssportzaal loopt vol. Het is duidelijk: dit is een succesvolle club.

Erno Maras is voorzitter en tevens hoofdlesgever en legt eerst en vooral de grote lijnen van de diverse vechtsporten uit. ‘Judo is vooral werpen en klemmen, karate slaan en trappen terwijl jiu-jitsu een allesomvattende verdedigingssport is. Wij leren niet aanvallen.’

Van 10 tot 70

‘We zijn een recreatieve club voor mensen die graag fit blijven maar er is ook een beperkte competitiegroep. Vanaf 10 jaar is de jeugd welkom, ons oudste actieve lid is 70. Er is geen maximumleeftijd, zolang je jezelf er goed bij voelt. Dit is een individuele sport, iedereen kan hier groeien volgens zijn eigen niveau. Naarmate je langer traint kan je opklimmen maar het wordt ook steeds moeilijker.’

Geisha

Bij het begin van de volwassensessie is er een kleine ceremonie. Nadat de jiu-jitsuka’s de mat betreden hebben (mét een buiging bij de instap) is er een kleine ceremonie. Vier leden leveren de witte gordel in en krijgen een gele. ‘Telkens je een aantal trainingen gehad hebt word je geëvalueerd en kan je een stapje hoger. In grote lijnen: hoe donkerder de gordel hoe hoger het niveau.’ Op de vraag waarom sommigen een zwarte kimono dragen word ik even teruggefloten. ‘een kimono is voor geisha’s’, lacht Erno. ‘Eigenlijk heet onze outfit een GI. Maar in de volksmond wordt het vaak een kimono genoemd. Om op de vraag te antwoorden: vanaf de bruine gordel mag je een zwarte GI dragen.’

De Vlasaard

‘De geschiedenis van de club gaat terug tot de jaren 70 van vorige eeuw. Een aantal vakantiegangers uit het Antwerpse beoefenden jiu-jitsu en deden dat ook op camping Vlasaard. Nadien in een zaaltje achter een café maar zodra de sporthal klaar was verhuisden we naar hier. We hebben hier een schitterende accommodatie met dank aan de sportdienst van de gemeente.’

Helena

‘Wij delen deze gevechtsportzaal met de judo, karate en de Aikido. De relatie met die andere clubs is prima en dat is vooral het werk van Helena Van Remoortel geweest. Zij heeft iedereen samengebracht en de verschillende sporten positief in de kijker gezet. Mede door haar inbreng zijn alle clubs gegroeid. Toen ze enkele jaren geleden de sportdienst verliet voor een job in Lokeren was dat een echte aderlating. Het heeft een tijdje zijn impact gehad, maar de sportdienst draait nu weer naar behoren en we hebben daar een grote steun aan.’

Aanwezigheidsgraad

‘De verhoogde aandacht voor de jiu-jitsuclub heeft ook een keerzijde. We hebben nog steeds een 55-tal leden, net als voor Corona. Maar sinds we terug mogen sporten is de aanwezigheidsgraad van deze leden zowel op donderdag als op zondag een pak hoger. Onze sporters zijn blijkbaar een pak gedrevener geworden. Daarom hebben we er al even aan gedacht om een ledenstop in te voeren maar zover is het gelukkig nog niet gekomen. Meer trainingsuren plannen is niet mogelijk, de zaal is volledig volgeboekt door ons en de andere gevechtssporters.’

Jongens en meisjes

‘Jiu-jitsu is één van de weinige sporten waar jongens en meisjes samen trainen. Enkel voor de wedstrijden worden er aparte reeksen voorzien.’ Haken ze dan niet af in de puberteit? ‘Neen, die ervaring hebben we zeker niet. De leden die twee jaar in de club zijn, normaal hebben die dan ongeveer een groene gordel, zijn blijvers. Ongeacht de leeftijd. Vooral verhuis, kotstudenten en werkomstandigheden zijn de belangrijkse redenen om te stoppen. Ook wie het minder breed heeft kan bij ons perfect terecht. Slechts 110 euro voor een gans jaar, geen extra kosten voor materialen, enkel voor een kimono. Excuseer: een GI.’

Quote: ‘Jiu-Jitsu is een individuele sport, iedereen kan groeien volgens zijn eigen niveau.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings