15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Hoefsmid Jef Maes: passie voor paarden

DE BORMTE kent veel geheimen, boeiende mensen en speciale beroepen. Deze editie van de Gazet van Stekene zet er een pak in de kijker maar dat er op amper 100 meter van mijn eigen deur in de Bormte een hoefsmid aan het werk is was voor mij ook een complete verrassing.

‘Het verwondert mij niet dat je dat niet wist’, zegt Jef Maes (27). ‘Ik heb klanten over het ganse Waasland maar als je geen paarden hebt zoek je daar ook niet achter. Het is een vrij kleine wereld en aan mijn woning is het ook anoniem. Daar vind je geen indicatie, ook al omdat ik altijd op verplaatsing bij de klant werk. In principe werk ik nooit thuis.’ Behalve vandaag, dan krijgen de twee paarden van Jef hun manicure.

Passie

‘Ik heb van kleins af een passie voor alle dieren maar vooral voor paarden’, zegt Jef. ‘Ik heb middelbaar onderwijs dierenverzorging gevolgd in Sint-Niklaas, toen die afdeling daar opgedoekt werd heb ik de rest van mijn middelbare studies afgemaakt in Stabroek. Na de middelbare school heb ik de opleiding hoefsmid in Brugge gevolgd, één jaar voltijds dagschool was dat.’

Ieder paard zijn hoefsmid

‘Ieder paard heeft een hoefsmid nodig’, legt Jef het ideale businessmodel uit. ‘Er is een wezenlijk verschil tussen paarden met of zonder hoefijzer. Paarden hebben enkel hoefijzers nodig als ze vaak op asfalt of andere verharde wegen lopen. De hoeven groeien gemiddeld 1 centimeter per maand maar op die harde ondergrond slijten ze sneller af, dan moeten ze ijzers hebben en kappen we de hoeven pakweg om de acht weken. In het veld is dat niet nodig, dan is er geen slijtage en moet er een keer of vier per jaar gekapt worden.’

Koud of warm?

In zijn woonkamer staat een bord met een hele collectie hoefijzers. ‘Een deel ervan zijn diegene die we op school gemaakt hebben vanuit een gewone rechte ijzeren staaf.’ Het klassieke beeld van de smid die met zijn hamer een roodgloeiend stuk metaal rond zijn aambeeld vormt. ‘We moesten dat leren ingeval het nodig is maar vandaag werken we vooral met voorgevormde hoefijzers en worden de paarden koud beslagen. Die koude methode is zeker even goed als de klassieke hoefsmederij.’

Pony’s en ezels

‘Mijn klanten zijn nu voornamelijk particulieren. Niet enkel met paarden maar ook pony’s en ezels worden gekapt of krijgen een hoefijzer. Ik heb tijdens mijn school stage gelopen bij een professionele hoefsmid. Die had maneges en dergelijke onder zijn klanten. Voor mij is het voorlopig een bijberoep, meestal op zaterdag maar op vraag van de klant eventueel op andere momenten. Als ik ooit in de toekomst meer klanten zou kunnen aantrekken hoop ik hier mijn hoofdberoep van te maken. Maar voorlopig zit dat er nog niet in’, geeft Jef toe.

Camionette

Na het interview trekken we richting de twee paarden van Jef en krijg ik een blik in de camionette en dat lijkt voor een leek best indrukwekkend. ‘Het valt mee qua investering’, zegt Jef die meteen een grote schuif met hoefijzers in alle mogelijke maten opentrekt. ‘Enkel de camionette zelf is duur maar de apparatuur en de verbruiksmaterialen zijn betaalbaar.’ Enkele minuten later staan we op een kleine wei en heeft Jef een zware linker voorpoot tussen zijn benen geklemd. Ik heb er mijn bedenkingen bij maar Jef stelt me gerust: ‘Ik heb er nog nooit problemen mee gehad.’ En het paard zelf staat er rustig bij en geniet van de manicure.

Quote: ‘Ieder paard heeft een hoefsmid nodig.’

Jef Maes

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings