13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Gelukkige verjaardag Fiston!

HONDENKOEKJES in plaats van chocoladetaart. Dat was de traktatie ter gelegenheid van Fiston’s verjaardag op 20 maart. Plaats van het gebeuren: de nieuwe hondenlosloopweide naast het Stekense kerkhof.

Via hun Facebookgroep ‘De vrienden der viervoeters’ spreken een aantal hondenliefhebbers bijna dagelijks af om hun oogappel met zijn of haar vriendjes te laten spelen. Het enthousiasme bij de honden is enorm. De baasjes daarentegen hebben wat gemengde gevoelens.

Een zakdoek groot

‘Laat ons zeggen dat we in hoofdzaak tevreden zijn met het nieuwe terrein dat de gemeente voor ons, sinds vorige zomer, aangelegd heeft.’ zegt Antoinette Saman. ‘Het is een pak ruimer dan de losloopweide aan het oude stationsgebouw. Die is maar een zakdoek groot en bovendien staat daar zo’n gevaarlijke betonnen cilinder midden de wei.’

Echte vrienden

‘Vorige zomer hebben ik dan een Facebookgroep opgericht, op dit ogenblik hebben we ruim 50 leden. De meesten daarvan hebben zelf een hond waarmee ze hierheen komen, het zijn mensen die elkaar vroeger niet kenden. Dit is een plezante plaats om elkaar te ontmoeten, het is echt een vriendengroep geworden. Respect voor elkaar en voor elkaars hond is hier heel belangrijk.’

Fiston

‘Soms is er dan ook iets te vieren, vandaag is Fiston jarig en dan wordt er getrakteerd. Niet met taart maar met hondenkoekjes die duidelijk in de smaak vallen.’ Toeval of niet maar het zijn bijna allemaal grotere honden. ‘Kleinere honden zie je hier ook vaak’, zegt Antoinette. ‘Alleen de allerkleinsten van het kaliber chihuahua komen hier zo goed als niet.’

Water

De fundering om een nieuw pad naar het hek aan te leggen ligt klaar. ‘Ook een verbetering maar we hebben nog wel een paar vragen. In de eerste plaats over het terrein zelf: in de zomer is het hier heel stoffig en in de winter zijn de plassen zo groot dat het hier bijna blank staat. We kunnen alleen maar hopen dat de bodem niet vervuild is want de honden drinken uit die plassen. Een afdakje en een bank zouden ook wel leuk zijn. Maar het allerbelangrijkste is het gebrek aan stromend water. Dat zou geweldig zijn want we moeten hier voortdurend met flessen water slepen om de honden te laten drinken. Soms gaan we naar het nabijgelegen kerkhof om water maar we zitten hier vlakbij de oude kazerne van de brandweer. Het zou toch mogelijk moeten zijn om van daaruit een watervoorziening aan te leggen?’

Reglement

Aan het hek hangt een bordje van de gemeente met de reglementen op de hondenlosloopweide. ‘Wij respecteren die altijd. Als er putten gegraven worden maken we die dicht. Als er hondenpoep ligt halen we ons zakje boven en ga zo maar door. Jammer genoeg is niet iedereen even correct’, besluit Antoinette.

En dan moest het moeilijkste nog komen: alle honden op de foto krijgen. Daarvoor moest het basisidee loslopen even wijken en werden ze (de meesten dik tegen hun zin) eventjes aangelijnd.

Quote: ‘Laat ons zeggen dat we in hoofdzaak tevreden zijn met het nieuwe terrein dat de gemeente voor, sinds vorige zomer, aangelegd heeft.’

Antoinette Saman

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in