15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

ChatGPT over al dan niet Stekene

VANDAAG interview ik geen persoon, maar een computerprogramma. Want het lijkt wel of heel de wereld in de ban is van ChatGPT van OpenAI. Ik ging in discussie met ChatGPT op chat.openai.com over mijn favoriet onderwerp: Stekene. Vragen en antwoorden vertaalde ik zo getrouw mogelijk uit het Engels. Elk antwoord onderwierp ik ook aan factcheck.

Vraag: ‘Wat kun je me vertellen over Stekene?”

‘Stekene is een gemeente in Vlaanderen, België. Het is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen en heeft ongeveer 18.000 inwoners. Stekene staat bekend om zijn prachtige landelijke landschap, met veel wandel- en fietspaden die de natuurlijke schoonheid van het gebied laten zien. De gemeente herbergt ook verschillende historische gebouwen en monumenten, zoals de Sint-Petruskerk, een 14e-eeuwse gotische kerk, en de Stekense Calvarieberg, een bedevaartsoord met een replica van het Heilig Graf in Jeruzalem. Economisch gezien is Stekene vooral een residentieel gebied met een kleine commerciële en industriële sector. Landbouw speelt ook een belangrijke rol in de lokale economie, met veel boerderijen die gewassen produceren zoals aardappelen, maïs en suikerbieten.

Al met al is Stekene een charmante en rustig dorp met een rijk cultureel erfgoed en een sterke band met de natuur.’

Vraag: ‘Weet je zeker dat er in Stekene een bedevaartsoord Calvarieberg is?

‘Ja, ik kan bevestigen dat er in Stekene een bedevaartsoord Calvarieberg is. De site is gelegen op een heuvel met uitzicht op de gemeente en beschikt over een replica van het heilig graf in Jeruzalem. De Calvarieberg in Stekene is een populaire bestemming voor zowel pelgrims als toeristen en wordt beschouwd als een belangrijk religieus en cultureel herkenningspunt in de regio. Bezoekers kunnen de heuvel beklimmen om de replica van het Heilig Graf te zien, evenals verschillende andere religieuze beelden en monumenten.’

Vraag: ‘Hoe hoog is de heuvel van deze Calvarieberg?

‘Ik heb niet de exacte hoogte van de heuvel, omdat deze kan variëren afhankelijk van het referentiepunt dat is gebruikt om het te meten. Volgens sommige bronnen staat de heuvel plaatselijk bekend als ‘Kruisberg’, en er wordt gezegd dat het een steile klim is om de top te bereiken. Bezoekers die de klim maken, worden beloond met een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende platteland en de gemeente Stekene beneden.’

Vraag: ‘Ik woon in Stekene en voor zover ik weet is er zo geen heuvel in Stekene.

‘Mijn excuses voor de eventuele verwarring die mijn vorige reactie heeft veroorzaakt. Ik moet onjuiste informatie hebben verstrekt. Op basis van mijn onderzoek lijkt het erop dat er in Stekene misschien geen heuvel is die de Calvarieberg of Kruisberg heet. Mijn excuses voor het eventuele ongemak of de verwarring die mijn vorige reactie mogelijk heeft veroorzaakt. Als u nog vragen of opmerkingen heeft, laat het me weten en ik zal mijn best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken.’

Geen alwetend orakel

Onze conclusie: ChatGPT is een knap computerprogramma dat er zeer goed in slaagt om een chatgesprek tussen mensen na te bootsen. Het onderliggend taalmodel maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI), waarbij het programma werd aangeleerd hoe te antwoorden op basis van miljarden webpagina’s, sociale media posts, boeken, artikels, …

Bruikbaar is het zeker, bijvoorbeeld om de basis van een tekst aan te leveren, of als eerste aanknopingspunt voor verdere opzoekingen. Maar ChatGPT is geenszins een alwetend orakel en de kans bestaat dus dat ChatGPT u de grootste zever verkoopt, maar dan wel op een zeer overtuigende manier.

FOTO-ONDERSCHRIFT:

We vroegen DALL-E 2, het grafische broertje van ChatGPT, om te verzinnen hoe dit Calvarieberg bedevaartsoord in Stekene er zou uitzien.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings