22.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

ChatGPT over al dan niet Stekene

VANDAAG interview ik geen persoon, maar een computerprogramma. Want het lijkt wel of heel de wereld in de ban is van ChatGPT van OpenAI. Ik ging in discussie met ChatGPT op chat.openai.com over mijn favoriet onderwerp: Stekene. Vragen en antwoorden vertaalde ik zo getrouw mogelijk uit het Engels. Elk antwoord onderwierp ik ook aan factcheck.

Vraag: ‘Wat kun je me vertellen over Stekene?”

‘Stekene is een gemeente in Vlaanderen, België. Het is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen en heeft ongeveer 18.000 inwoners. Stekene staat bekend om zijn prachtige landelijke landschap, met veel wandel- en fietspaden die de natuurlijke schoonheid van het gebied laten zien. De gemeente herbergt ook verschillende historische gebouwen en monumenten, zoals de Sint-Petruskerk, een 14e-eeuwse gotische kerk, en de Stekense Calvarieberg, een bedevaartsoord met een replica van het Heilig Graf in Jeruzalem. Economisch gezien is Stekene vooral een residentieel gebied met een kleine commerciële en industriële sector. Landbouw speelt ook een belangrijke rol in de lokale economie, met veel boerderijen die gewassen produceren zoals aardappelen, maïs en suikerbieten.

Al met al is Stekene een charmante en rustig dorp met een rijk cultureel erfgoed en een sterke band met de natuur.’

Vraag: ‘Weet je zeker dat er in Stekene een bedevaartsoord Calvarieberg is?

‘Ja, ik kan bevestigen dat er in Stekene een bedevaartsoord Calvarieberg is. De site is gelegen op een heuvel met uitzicht op de gemeente en beschikt over een replica van het heilig graf in Jeruzalem. De Calvarieberg in Stekene is een populaire bestemming voor zowel pelgrims als toeristen en wordt beschouwd als een belangrijk religieus en cultureel herkenningspunt in de regio. Bezoekers kunnen de heuvel beklimmen om de replica van het Heilig Graf te zien, evenals verschillende andere religieuze beelden en monumenten.’

Vraag: ‘Hoe hoog is de heuvel van deze Calvarieberg?

‘Ik heb niet de exacte hoogte van de heuvel, omdat deze kan variëren afhankelijk van het referentiepunt dat is gebruikt om het te meten. Volgens sommige bronnen staat de heuvel plaatselijk bekend als ‘Kruisberg’, en er wordt gezegd dat het een steile klim is om de top te bereiken. Bezoekers die de klim maken, worden beloond met een prachtig panoramisch uitzicht op het omliggende platteland en de gemeente Stekene beneden.’

Vraag: ‘Ik woon in Stekene en voor zover ik weet is er zo geen heuvel in Stekene.

‘Mijn excuses voor de eventuele verwarring die mijn vorige reactie heeft veroorzaakt. Ik moet onjuiste informatie hebben verstrekt. Op basis van mijn onderzoek lijkt het erop dat er in Stekene misschien geen heuvel is die de Calvarieberg of Kruisberg heet. Mijn excuses voor het eventuele ongemak of de verwarring die mijn vorige reactie mogelijk heeft veroorzaakt. Als u nog vragen of opmerkingen heeft, laat het me weten en ik zal mijn best doen om nauwkeurige en nuttige informatie te verstrekken.’

Geen alwetend orakel

Onze conclusie: ChatGPT is een knap computerprogramma dat er zeer goed in slaagt om een chatgesprek tussen mensen na te bootsen. Het onderliggend taalmodel maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI), waarbij het programma werd aangeleerd hoe te antwoorden op basis van miljarden webpagina’s, sociale media posts, boeken, artikels, …

Bruikbaar is het zeker, bijvoorbeeld om de basis van een tekst aan te leveren, of als eerste aanknopingspunt voor verdere opzoekingen. Maar ChatGPT is geenszins een alwetend orakel en de kans bestaat dus dat ChatGPT u de grootste zever verkoopt, maar dan wel op een zeer overtuigende manier.

FOTO-ONDERSCHRIFT:

We vroegen DALL-E 2, het grafische broertje van ChatGPT, om te verzinnen hoe dit Calvarieberg bedevaartsoord in Stekene er zou uitzien.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in