20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

‘Blijf niet bij de pakken zitten, grijp de kansen die zich voordoen’

HET verhaal van de Poolse Monika Wrona en haar man Zbyszyk uit de Komiezenstraat leest als een receptenboek vol goede tips voor wie in België komt wonen en op zoek is naar werk of opleiding. Hun levensmotto: ‘grijp de kansen die zich voordoen, blijf niet bij pakken zitten.’

In 2008 sloeg de economische crisis ook in Polen ongenadig hard toe. Via een vriend hoorde Zbyszyk over een vacature van vrachtwagenchauffeur bij Bauwens Transport in Stekene. Zbyszyk twijfelde niet, koos voor werkzekerheid en anno 2023 is hij nog steeds aan de slag bij Bauwens Logistics, voornamelijk met binnenlandse ritten.

Monica, met een master theologie op zak, volgde haar man naar ons land en bouwde een indrukwekkend parcours op. ‘De eerste periode was er één van onzekerheid, de zoektocht naar een huis was niet evident. Na zes maanden vonden we een huis in Sint-Niklaas, we hebben er vier jaar gewoond en verhuisden nadien naar Stekene. Stilzitten is niet aan mij besteed dus ik ging meteen als poetsvrouw aan de slag, volgde de inburgeringscursus, leerde intensief Nederlands via Linguapolis zodat ik klaar was voor een opleidingstraject voor zorgkundige. Ik werkte als zorgkundige bij onder meer De Ark en De Spoele, ik was 4 jaar verbonden aan Familiezorg.’

De erkenning van haar master theologie en haar onderwijsdiploma, openden nieuwe deuren. ‘Berkenboom in Sint-Niklaas zocht een docent godsdienst voor enkele secundaire klassen, ik solliciteerde en kreeg de baan. Ondertussen gaf ik ook les in een OKAN-klas (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen). Uiteindelijk vond ik mijn huidige baan, sinds 2019, bij het Agentschap Integratie en Inburgering in Gent als leerkracht Maatschappelijke Oriëntatie. Deels verlopen de lessen online, op zaterdag ben ik fysiek aanwezig in Gent.’

Er bestaan geen obstakels

Het is een genot om te luisteren naar Monica, ze heeft veel te vertellen, ze deelt haar ervaringen met een aanstekelijk enthousiasme. ‘Ik ben een doorzetter, er bestaan geen obstakels voor mij.’ Alsof een dag 48 uren telt volgde ze ook nog een opleiding in de verzekeringssector. Met haar consultingsbureau ‘Monicawrona.motywator’ begeleidt ze nieuwkomers op de Belgische markt in de administratieve mallemolen van documenten en vergunningen. Maar vooral ook stimuleert ze mensen om hun lot in eigen handen te nemen, Nederlandse les te volgen om nieuwe kansen te creëren. Oh ja, Monica schreef tussendoor ook nog met zes andere auteurs een boek ‘(nie) GOTOWI na sukces’ (niet klaar voor succes), over hun eigen levenspad en vol met handreikingen en nuttige tips.

Vriendelijke gemeente

Polen is nooit ver weg bij de familie Wrona, in de woonkamer speelt de Poolse televisie, op de slaapkamer wordt er Belgische televisie gekeken. Een kunstwerk van een tante verbeeldt een huis gelegen in hun geboorteregio rond Gdansk, Gdynia en Sopot in het noorden van Polen.

Monica, Zbyszyk en hun twee dochters Julia en Zogfia voelen zich helemaal thuis in België, Stekene ervaren ze als een fijne, vriendelijke gemeente waar ze zich welkom voelen. ‘Wij hebben heel toffe buren, dat is zo belangrijk om je thuis te voelen. Ik ben momenteel bezig om Poolse boeken onder te brengen in de Stekense bibliotheek, de Poolse gemeenschap is hier groter dan vaak gedacht wordt. Ons parcours bewijst dat er kansen liggen voor nieuwkomers in België. Ze moeten de tijd krijgen om te leren en te ervaren hoe de samenleving hier werkt, uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die op zoek zijn naar geluk. Wij vonden ons geluk in Stekene.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings