17.9 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

‘Blijf niet bij de pakken zitten, grijp de kansen die zich voordoen’

HET verhaal van de Poolse Monika Wrona en haar man Zbyszyk uit de Komiezenstraat leest als een receptenboek vol goede tips voor wie in België komt wonen en op zoek is naar werk of opleiding. Hun levensmotto: ‘grijp de kansen die zich voordoen, blijf niet bij pakken zitten.’

In 2008 sloeg de economische crisis ook in Polen ongenadig hard toe. Via een vriend hoorde Zbyszyk over een vacature van vrachtwagenchauffeur bij Bauwens Transport in Stekene. Zbyszyk twijfelde niet, koos voor werkzekerheid en anno 2023 is hij nog steeds aan de slag bij Bauwens Logistics, voornamelijk met binnenlandse ritten.

Monica, met een master theologie op zak, volgde haar man naar ons land en bouwde een indrukwekkend parcours op. ‘De eerste periode was er één van onzekerheid, de zoektocht naar een huis was niet evident. Na zes maanden vonden we een huis in Sint-Niklaas, we hebben er vier jaar gewoond en verhuisden nadien naar Stekene. Stilzitten is niet aan mij besteed dus ik ging meteen als poetsvrouw aan de slag, volgde de inburgeringscursus, leerde intensief Nederlands via Linguapolis zodat ik klaar was voor een opleidingstraject voor zorgkundige. Ik werkte als zorgkundige bij onder meer De Ark en De Spoele, ik was 4 jaar verbonden aan Familiezorg.’

De erkenning van haar master theologie en haar onderwijsdiploma, openden nieuwe deuren. ‘Berkenboom in Sint-Niklaas zocht een docent godsdienst voor enkele secundaire klassen, ik solliciteerde en kreeg de baan. Ondertussen gaf ik ook les in een OKAN-klas (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen). Uiteindelijk vond ik mijn huidige baan, sinds 2019, bij het Agentschap Integratie en Inburgering in Gent als leerkracht Maatschappelijke Oriëntatie. Deels verlopen de lessen online, op zaterdag ben ik fysiek aanwezig in Gent.’

Er bestaan geen obstakels

Het is een genot om te luisteren naar Monica, ze heeft veel te vertellen, ze deelt haar ervaringen met een aanstekelijk enthousiasme. ‘Ik ben een doorzetter, er bestaan geen obstakels voor mij.’ Alsof een dag 48 uren telt volgde ze ook nog een opleiding in de verzekeringssector. Met haar consultingsbureau ‘Monicawrona.motywator’ begeleidt ze nieuwkomers op de Belgische markt in de administratieve mallemolen van documenten en vergunningen. Maar vooral ook stimuleert ze mensen om hun lot in eigen handen te nemen, Nederlandse les te volgen om nieuwe kansen te creëren. Oh ja, Monica schreef tussendoor ook nog met zes andere auteurs een boek ‘(nie) GOTOWI na sukces’ (niet klaar voor succes), over hun eigen levenspad en vol met handreikingen en nuttige tips.

Vriendelijke gemeente

Polen is nooit ver weg bij de familie Wrona, in de woonkamer speelt de Poolse televisie, op de slaapkamer wordt er Belgische televisie gekeken. Een kunstwerk van een tante verbeeldt een huis gelegen in hun geboorteregio rond Gdansk, Gdynia en Sopot in het noorden van Polen.

Monica, Zbyszyk en hun twee dochters Julia en Zogfia voelen zich helemaal thuis in België, Stekene ervaren ze als een fijne, vriendelijke gemeente waar ze zich welkom voelen. ‘Wij hebben heel toffe buren, dat is zo belangrijk om je thuis te voelen. Ik ben momenteel bezig om Poolse boeken onder te brengen in de Stekense bibliotheek, de Poolse gemeenschap is hier groter dan vaak gedacht wordt. Ons parcours bewijst dat er kansen liggen voor nieuwkomers in België. Ze moeten de tijd krijgen om te leren en te ervaren hoe de samenleving hier werkt, uiteindelijk zijn we toch allemaal mensen die op zoek zijn naar geluk. Wij vonden ons geluk in Stekene.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in