17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Geocaching: wie zoekt die vindt

WANDELEN in de natuur is goed voor lichaam en geest. Maar geocaching maakt die wandeltocht een stuk boeiender, plots heb je een doel om naartoe te stappen. Over de ganse wereld zijn ontelbare caches verstopt. Jarno Moens en Jessica Jonckheere willen graag hun passie delen en nemen me mee naar enkele vindplaatsen in Stekene.

Alles begint met het downloaden van de geocaching app op je smartphone. Daar maak je een account aan met je gebruikersnaam en je kan starten. Het kan gratis maar dan vind je slechts een heel beperkt aantal van de caches. Voor de volledige versie betaal je 32 euro voor een jaar lidmaatschap.

Eerste stapjes

Jarno en Jessica hebben ondertussen ruim zes maanden ervaring en laten me mijn eerste stapjes in de praktijk zetten. Vanop de markt in Stekene zien we op het scherm een groene tag. Wanneer we die aanklikken krijgen we de indicatie van de richting waar we heen moeten, de coördinaten van de vindplaats en de afstand in vogelvlucht. Enkele minuten later komen we in de buurt van de cache en begint de GSM te trillen, we zijn op minder dan 10 meter van de vindplaats. Dan begint het echte zoekwerk. J&J hadden het kokertje al lang gezien maar uiteindelijk heb ik ook prijs. Mijn eerste schat gevonden!’

Kokertje

‘Het object kan allerlei vormen hebben maar in de meeste gevallen is het een eenvoudig kokertje met daarin een boekje of een briefje waarop je dan je eigen gebruikersnaam kan achterlaten. Tegelijkertijd markeer je het ook als gevonden in de app. Alles is gelegd door gewone gebruikers, je kan ook in de app de gebruikersnaam vinden van de persoon die het daar verstopt heeft. Het is ook zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het kokertje nog steeds aanwezig is.’, vertelt Jarno.

Creativiteit

‘We zijn nu een half jaar lid en hebben 148 caches gevonden’, vult Jessica aan. ‘De meesten in Stekene, maar je kan via de app ook prachtige wandelingen in natuurgebieden maken. Onlangs hadden we zo’n tocht rond de Durme, deze namiddag gaan we richting Axel. In de meeste gevallen verlies je niet al te veel tijd aan het zoeken, ondertussen weten we al wat de meest evidente vindplaatsen zijn. Maar sommige leggers zijn echt wel creatief op alle mogelijke manieren. Zo hebben we zelf een magneetstok in elkaar geknutseld voor het geval je er gewoon met de hand niet bij kan. In extreme gevallen moet er ook in een boom geklommen worden.’

Geen onnodige verrassingen

Omdat niet iedereen staat te springen om in een boom te klimmen geeft de app de nodige info. ‘Iedere route is gedocumenteerd. Zo weten wij dat er deze middag in Axel 10 caches liggen op een afstand van 4,5 kilometer. Naast de afstand is er ook een indicatie van de moeilijkheidsgraad van het terrein, de formaten van de verstopte objecten en alle noodzakelijke info, bijvoorbeeld of je laarzen dient te voorzien om geen onnodige verrassingen te hebben.’

Geluk en teleurstelling

‘Van geocaching kan je echt gelukkig worden, zeker wanneer je intensief moet zoeken en dan toch prijs hebt. Ik weet nog precies hoe en waar ik in Wachtebeke mijn allereerste cache vond’, glundert Jarno. ‘Maar ook het omgekeerde is mogelijk, teleurstelling omdat we de cache niet vinden of wanneer die is weggenomen. Dat gebeurt helaas ook.’

Drie kleuren en gele smileys

‘Het scherm toont naast de gele smileys van de gevonden objecten drie verschillende tags. De groene zijn de meest eenvoudige en leiden je zonder al te veel omwegen naar de buurt van een vindplaats. ‘En die doen we het liefst’, zegt Jessica. ‘Misschien omdat we eigenlijk nog maar beginners zijn.’ Daarnaast zijn er de blauwe, dat zijn vaak puzzels waarmee je de coördinaten van de vindplaats kan samenstellen. De oranje tags zijn vaak zoektochten met tussenstops, waar je telkens een nieuwe coördinaat vindt.’

Wereldwijd

‘Voorlopig hebben we ons tot de ruime omgeving van het Waasland beperkt maar dit is een wereldwijd spel. Wanneer we deze zomer naar Oostenrijk op vakantie gaan trekken we zeker ook enige dagen hiervoor uit. Eén klein nadeel: de app geeft ook extra info over vindplaatsen maar dat is in de lokale taal. In Oostenrijk trekken we nog wel onze plan, maar als we ooit richting Portugal zouden trekken hebben we een probleem’, besluit Jarno.

Quote: ‘Voorlopig hebben we ons tot de ruime omgeving van het Waasland beperkt maar dit is een wereldwijd spel.’

Jarno Moens en Jessica Jonckheere

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings