18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Geocaching: wie zoekt die vindt

WANDELEN in de natuur is goed voor lichaam en geest. Maar geocaching maakt die wandeltocht een stuk boeiender, plots heb je een doel om naartoe te stappen. Over de ganse wereld zijn ontelbare caches verstopt. Jarno Moens en Jessica Jonckheere willen graag hun passie delen en nemen me mee naar enkele vindplaatsen in Stekene.

Alles begint met het downloaden van de geocaching app op je smartphone. Daar maak je een account aan met je gebruikersnaam en je kan starten. Het kan gratis maar dan vind je slechts een heel beperkt aantal van de caches. Voor de volledige versie betaal je 32 euro voor een jaar lidmaatschap.

Eerste stapjes

Jarno en Jessica hebben ondertussen ruim zes maanden ervaring en laten me mijn eerste stapjes in de praktijk zetten. Vanop de markt in Stekene zien we op het scherm een groene tag. Wanneer we die aanklikken krijgen we de indicatie van de richting waar we heen moeten, de coördinaten van de vindplaats en de afstand in vogelvlucht. Enkele minuten later komen we in de buurt van de cache en begint de GSM te trillen, we zijn op minder dan 10 meter van de vindplaats. Dan begint het echte zoekwerk. J&J hadden het kokertje al lang gezien maar uiteindelijk heb ik ook prijs. Mijn eerste schat gevonden!’

Kokertje

‘Het object kan allerlei vormen hebben maar in de meeste gevallen is het een eenvoudig kokertje met daarin een boekje of een briefje waarop je dan je eigen gebruikersnaam kan achterlaten. Tegelijkertijd markeer je het ook als gevonden in de app. Alles is gelegd door gewone gebruikers, je kan ook in de app de gebruikersnaam vinden van de persoon die het daar verstopt heeft. Het is ook zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het kokertje nog steeds aanwezig is.’, vertelt Jarno.

Creativiteit

‘We zijn nu een half jaar lid en hebben 148 caches gevonden’, vult Jessica aan. ‘De meesten in Stekene, maar je kan via de app ook prachtige wandelingen in natuurgebieden maken. Onlangs hadden we zo’n tocht rond de Durme, deze namiddag gaan we richting Axel. In de meeste gevallen verlies je niet al te veel tijd aan het zoeken, ondertussen weten we al wat de meest evidente vindplaatsen zijn. Maar sommige leggers zijn echt wel creatief op alle mogelijke manieren. Zo hebben we zelf een magneetstok in elkaar geknutseld voor het geval je er gewoon met de hand niet bij kan. In extreme gevallen moet er ook in een boom geklommen worden.’

Geen onnodige verrassingen

Omdat niet iedereen staat te springen om in een boom te klimmen geeft de app de nodige info. ‘Iedere route is gedocumenteerd. Zo weten wij dat er deze middag in Axel 10 caches liggen op een afstand van 4,5 kilometer. Naast de afstand is er ook een indicatie van de moeilijkheidsgraad van het terrein, de formaten van de verstopte objecten en alle noodzakelijke info, bijvoorbeeld of je laarzen dient te voorzien om geen onnodige verrassingen te hebben.’

Geluk en teleurstelling

‘Van geocaching kan je echt gelukkig worden, zeker wanneer je intensief moet zoeken en dan toch prijs hebt. Ik weet nog precies hoe en waar ik in Wachtebeke mijn allereerste cache vond’, glundert Jarno. ‘Maar ook het omgekeerde is mogelijk, teleurstelling omdat we de cache niet vinden of wanneer die is weggenomen. Dat gebeurt helaas ook.’

Drie kleuren en gele smileys

‘Het scherm toont naast de gele smileys van de gevonden objecten drie verschillende tags. De groene zijn de meest eenvoudige en leiden je zonder al te veel omwegen naar de buurt van een vindplaats. ‘En die doen we het liefst’, zegt Jessica. ‘Misschien omdat we eigenlijk nog maar beginners zijn.’ Daarnaast zijn er de blauwe, dat zijn vaak puzzels waarmee je de coördinaten van de vindplaats kan samenstellen. De oranje tags zijn vaak zoektochten met tussenstops, waar je telkens een nieuwe coördinaat vindt.’

Wereldwijd

‘Voorlopig hebben we ons tot de ruime omgeving van het Waasland beperkt maar dit is een wereldwijd spel. Wanneer we deze zomer naar Oostenrijk op vakantie gaan trekken we zeker ook enige dagen hiervoor uit. Eén klein nadeel: de app geeft ook extra info over vindplaatsen maar dat is in de lokale taal. In Oostenrijk trekken we nog wel onze plan, maar als we ooit richting Portugal zouden trekken hebben we een probleem’, besluit Jarno.

Quote: ‘Voorlopig hebben we ons tot de ruime omgeving van het Waasland beperkt maar dit is een wereldwijd spel.’

Jarno Moens en Jessica Jonckheere

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in