19.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Zangsessie zet bewoners met dementie in hun kracht

OP regelmatige basis verzamelen bewoners met dementie uit WZC De Zoetenaard in de cafetaria voor een zangsessie begeleid door vrijwilligers, familie en mantelzorgers. De focus ligt niet zozeer op het zingen maar wel op contact hebben en zich veilig voelen.

‘We proberen onze bewoners met dementie nog eens in hun kracht te zetten in plaats van alleen te kijken wat niet meer lukt,’ vertelt ergotherapeute Residentiële zorg Inge Reekmans, net voor de zangsessie van start gaat. ‘Zich geborgen voelen, iets verder zetten wat ze vroeger deden, erbij horen, nog van betekenis zijn. En ook: nog eens iets kunnen doen waar je fier op bent als persoon met dementie.’

Genieten op de dansvloer

Vandaag zijn vijftien bewoners present, de meeste in een rolstoel. Contactkoor De Troubadours, René Suy en zijn echtgenote Carla Morcus uit Kemzeke, hebben een jarenlange ervaring opgebouwd met zangoptredens voor diverse groepen. René speelt gitaar, Carla zingt mee. Het eerste nummer is ‘Draai dan 797204’, een evergreen van Will Tura. Bewoners en hun begeleiders krijgen telkens de tekst van een nummer zodat vlot kunnen meezingen. De stemming zit er meteen in, zeker wanneer René ‘Cherie’ van Eddy Wally aankondigt. Ik zie de bewoners genieten, één van de bewoners wordt uitgenodigd op de dansvloer voor een heerlijke slow.

René weet perfect in te spelen op de stemming en krijgt iedereen moeiteloos aan het lachen wanneer hij zegt ‘Eigenlijk moeten we op de grond zitten, maar dan raken we niet meer recht’. Het is de aankondiging voor ‘De Marie-Louise’, de onvergetelijke kraker van Baert Karel. Ook het Engelstalige repertoire wordt niet vergeten. Eén van de bewoners die vroeger in het Stekense orkest ‘The Sheiks’ speelde is de voorzanger bij ‘If I had a hammer’ van Trini Lopez.

Verzoeknummers

Tijd voor een verzoeknummer. Blijkt dat ‘In de stille Kempen’ van Armand Preudhomme nog steeds heel veel emoties oproept. Het refrein ‘Hoe schoon nog de wereld…’ wordt telkens luidkeels meegezongen, de ontroering valt van de gezichten af te lezen bij een aantal bewoners… Daarna gaan we op reis naar het hoge noorden met ‘Tulpen uit Amsterdam’. René voegt er aan: ‘Maar we gaan niet naar de Walletjes.’

Tingelingeling

Vervolgens van Amsterdam naar beter weer ‘’t Was aan de Costa del Sol’ van de Zangeres Zonder Naam. Omdat er na vrijwel iedere zin Tingelingeling wordt gezongen, maken de begeleiders ervan gebruik om met een belletje de associatie te leggen bij de bewoners. Het is pas 11u30 maar de sfeer zit er helemaal in. Afsluiten doen we met ‘Laat de zon in je hart’, een nummer waar iedereen blij van wordt. Met ‘een applaus voor onszelf’ zit de zangsessie erop, de bewoners kijken al uit naar een nieuwe bijeenkomst.

Behoeften gebaseerde zorg

Inge Reekmans volgt momenteel een opleiding tot expert van ‘Behoeften gebaseerde zorg’ bij Project Odette. ‘Nog al te vaak worden symptomen die gepaard gaan met dementie aangepakt met antipsychotica of antidepressiva,, zonder te kijken naar de achterliggende oorzaken. Behoeften gebaseerde zorg gaat uit van niet-farmacologische behandelingen zoals aromatherapie, massage, reminiscentie momenten, ontmoetingen met hechtingsfiguren, creatieve momenten. Ook de zangsessies met ons contactkoor De Troubadours past in dat rijtje.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings