11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Zangsessie zet bewoners met dementie in hun kracht

OP regelmatige basis verzamelen bewoners met dementie uit WZC De Zoetenaard in de cafetaria voor een zangsessie begeleid door vrijwilligers, familie en mantelzorgers. De focus ligt niet zozeer op het zingen maar wel op contact hebben en zich veilig voelen.

‘We proberen onze bewoners met dementie nog eens in hun kracht te zetten in plaats van alleen te kijken wat niet meer lukt,’ vertelt ergotherapeute Residentiële zorg Inge Reekmans, net voor de zangsessie van start gaat. ‘Zich geborgen voelen, iets verder zetten wat ze vroeger deden, erbij horen, nog van betekenis zijn. En ook: nog eens iets kunnen doen waar je fier op bent als persoon met dementie.’

Genieten op de dansvloer

Vandaag zijn vijftien bewoners present, de meeste in een rolstoel. Contactkoor De Troubadours, René Suy en zijn echtgenote Carla Morcus uit Kemzeke, hebben een jarenlange ervaring opgebouwd met zangoptredens voor diverse groepen. René speelt gitaar, Carla zingt mee. Het eerste nummer is ‘Draai dan 797204’, een evergreen van Will Tura. Bewoners en hun begeleiders krijgen telkens de tekst van een nummer zodat vlot kunnen meezingen. De stemming zit er meteen in, zeker wanneer René ‘Cherie’ van Eddy Wally aankondigt. Ik zie de bewoners genieten, één van de bewoners wordt uitgenodigd op de dansvloer voor een heerlijke slow.

René weet perfect in te spelen op de stemming en krijgt iedereen moeiteloos aan het lachen wanneer hij zegt ‘Eigenlijk moeten we op de grond zitten, maar dan raken we niet meer recht’. Het is de aankondiging voor ‘De Marie-Louise’, de onvergetelijke kraker van Baert Karel. Ook het Engelstalige repertoire wordt niet vergeten. Eén van de bewoners die vroeger in het Stekense orkest ‘The Sheiks’ speelde is de voorzanger bij ‘If I had a hammer’ van Trini Lopez.

Verzoeknummers

Tijd voor een verzoeknummer. Blijkt dat ‘In de stille Kempen’ van Armand Preudhomme nog steeds heel veel emoties oproept. Het refrein ‘Hoe schoon nog de wereld…’ wordt telkens luidkeels meegezongen, de ontroering valt van de gezichten af te lezen bij een aantal bewoners… Daarna gaan we op reis naar het hoge noorden met ‘Tulpen uit Amsterdam’. René voegt er aan: ‘Maar we gaan niet naar de Walletjes.’

Tingelingeling

Vervolgens van Amsterdam naar beter weer ‘’t Was aan de Costa del Sol’ van de Zangeres Zonder Naam. Omdat er na vrijwel iedere zin Tingelingeling wordt gezongen, maken de begeleiders ervan gebruik om met een belletje de associatie te leggen bij de bewoners. Het is pas 11u30 maar de sfeer zit er helemaal in. Afsluiten doen we met ‘Laat de zon in je hart’, een nummer waar iedereen blij van wordt. Met ‘een applaus voor onszelf’ zit de zangsessie erop, de bewoners kijken al uit naar een nieuwe bijeenkomst.

Behoeften gebaseerde zorg

Inge Reekmans volgt momenteel een opleiding tot expert van ‘Behoeften gebaseerde zorg’ bij Project Odette. ‘Nog al te vaak worden symptomen die gepaard gaan met dementie aangepakt met antipsychotica of antidepressiva,, zonder te kijken naar de achterliggende oorzaken. Behoeften gebaseerde zorg gaat uit van niet-farmacologische behandelingen zoals aromatherapie, massage, reminiscentie momenten, ontmoetingen met hechtingsfiguren, creatieve momenten. Ook de zangsessies met ons contactkoor De Troubadours past in dat rijtje.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in