14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

’t Columbus’ke uit Stekene toert doorheen Europa

MARIO D’Hoey en Sofie Huygens uit de Bormte en hun vrienden Davy en Nadine kochten in 2021 een VW LT 35 busje uit 1993 en bouwden het ‘wrak’ om tot ’t Columbus’ke waarmee ze doorheen Europa trekken. ‘Alles draait om vrijheid, niks moet en alles mag’.

‘Ken je de Rammelbakkenreis? Wel, dat is een Nederlandse club die roadtrips doorheen Europa organiseert. Ze dagen deelnemers uit om in een oude ‘rammelbak’ met een maximale aanschafwaarde van 750 euro, trips te maken langs een uitgestippeld parcours. Wij wilden er in 2020 aan mee doen maar corona stak er een stokje voor,’ vertellen Mario en Sofie in hun gezellige keuken met twee uitbundige honden die veel belangstelling tonen voor uw dienaar.

Via Davy en Nadine kwamen ze op het spoor van een vrouw uit Damme die haar VW busje verkocht. ‘De overnameprijs bedroeg oorspronkelijk 3.000 euro maar zakte al snel naar 1.000 euro. We onderhandelden wat verder en landden uiteindelijk op 600 euro. Het zogezegde ‘wrak’ – 2400 cc met 6 cilinders – was nog in zeer goede motorische staat. Hij rijdt op diesel en valt onder de categorie ‘oldtimers’, wat een lage verzekeringspolis oplevert. Samen met onze vrienden toverden we ’t Columbus’ke om tot een gezellige, groen geschilderde camper inclusief twee dubbelbedden, gasfornuis, toilet, ijskast, voorraadkamer, kleerkast en niet te vergeten een goedgevulde ‘wijnkelder’.’

Het echte werk

Met korte trips naar de Ardennen en Zeeland werd ’t Columbus’ke een eerste keer getest en goedgekeurd. ‘Daarna volgde het ‘echte’ werk. We reden mee met de Rammelbakkenreis naar Italië, een supergeslaagde week met nog 400 andere deelnemers. We kwamen op plaatsen die we niet snel meer zullen vergeten, we vermeden zoveel mogelijk de snelweg en toerden door kleine dorpjes en mooie natuurgebieden. Daarnaast kregen we originele opdrachten tijdens de reis die voor de nodige sfeer zorgden. Met een slakkengangetje kwamen we over de Stelvio en nog vier andere bergpassen. In totaal reden we 5.700 km, op een steentje op onze voorruit na verliep de tocht gesmeerd.’

Taakverdeling

Met vieren in een klein busje: levert dit geen spanningen op? ‘Totaal niet, qua karakters lijken we heel erg op elkaar, bovendien delen we dezelfde interesses. Sofie en Nadine bekommeren zich over de logistiek, navigatie, foto’s maken, het uitstippelen van het roadboek en het koken. Mario en Davy nemen het mechanische deel en de schoonmaak van ’t Columbus’ke voor hun rekening en zorgen ook voor de aperitief. We downloaden vooraf muziek op spotify en vetrekken onder het motto ‘Follow the sun’. 

Lapland

‘Voorjaar 2024 plannen we een grote reis naar Lapland, we kijken er al ontzettend naar uit. Ondertussen ‘pikken’ we zoveel als mogelijk ‘tussendoortjes’ mee doorheen België, Frankrijk en Duitsland. Voor ons betekent reizen met ’t Columbus’ke vooral vrijheid, niks moet en alles mag.’

U kan de avonturen van Mario, Sofie, Davy en Nadine volgen via facebook  columbus’ke on the road

Quote: ‘Voorjaar 2024 plannen we een grote reis naar Lapland, we kijken er al ontzettend naar uit. Ondertussen ‘pikken’ we zoveel als mogelijk ‘tussendoortjes’ mee.’

Mario D’Hoey en Sofie Huygens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in