17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Mantelzorg- en thuiszorgpremie

Heeft u recht op een thuiszorgpremie of een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?  

Voor mensen die zorgbehoevend zijn en door professionele hulp of mantelzorg thuis kunnen blijven wonen, reikt de gemeente Stekene een thuiszorgpremie uit. Tijdens het coronajaar 2021 piekte het aantal aanvragen tot 540, vorig jaar daalde het aantal aanvragen tot 240.

‘Er zijn soorten zorgbudgetten voor zwaar zorgbehoevenden: mensen die thuis wonen en hulp krijgen van familie, vrienden of professionele hulp, of mensen die verblijven in een serviceflat of assistentiewoning. Daarnaast is er residentiële zorg voor inwoners van een erkend woonzorgcentrum, rust- en verzorgingstehuis of psychiatrisch verzorgingstehuis,’ schetst Grietje Cortebeek Schepen van Welzijn.

Thuiszorgpremie 100 euro per jaar

‘De gemeentelijke thuiszorgpremie bedraagt 100 euro per jaar voor personen bij wie twee hulpverlenende instanties aan huis komen. Kinesisten, thuisverpleging, gezinszorg en huishoudhulp of andere zorgverstrekkers vullen een formulier in en verklaren op eer dat zij bij de mensen thuis hulp bieden.’

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden 135 euro per maand

Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bedraagt 135 euro per maand. Mensen die thuis wonen moeten hun graad van zorgbehoefte bewijzen aan de hand van een attest. Voor meer info en/of aanvragen kunnen de mensen contact opnemen met de zorgkas waar ze bij aangesloten zijn. Mensen die in een residentiële instelling verblijven, krijgen deze premie automatisch.’

‘We hebben er geen zicht op hoeveel mensen in Stekene genieten van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden omdat die via de zorgkas/mutualiteit wordt uitbetaald. Wij hopen dat de mensen die in aanmerking komen voor een premie voldoende op de hoogte zijn. Vanuit het gemeentebestuur proberen wij mensen tijdig en zo volledig mogelijk te informeren over de premie waarvoor zij in aanmerking komen.’

Quote: ‘Tijdens het coronajaar 2021 piekte het aantal aanvragen voor een thuiszorgpremie tot 540, vorig jaar daalde het aantal aanvragen tot 240’

Grietje Cortebeek

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in