20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Kwakkelcomité is springlevend

Wat een gezellige avond bij het Kwakkelcomité ten huize van Rony Audenaert en zijn vrouw Betty Rooms! Uw dienaar ging er langs om meer te weten te komen over het Kwakkelcomité maar ik werd meteen ook ondergedompeld in spannende verhalen over een vliegende bom, Polen in Stekene en ‘de haan uit de bak’, het even oude als vermaarde typische Kwakkelse volksspel. Bij een soepele Saint-Emillion Grand Cru kwamen de tongen los.

Het Kwakkelcomité is de opvolger van de legendarische Kwakkelkermis dat het levenslicht zag in 1888 (!). U leest het goed: immers, in 1988 werd 100 jaar Kwakkelkermis gevierd. Willy Cornu, peetvader van de wijk, weet er alles over. In zijn uitgebreide verzameling artikels en affiches lees ik over playback- en wielerwedstrijden, schietingen, een volksbal met de verkiezing van het beste en origineelste geklede koppel door een deskundige jury, een veldloop, een kinderhappening, optreden door de fanfare van St-Pauwels met majorettekorps en natuurlijk ook de ‘Haan uit de bak’. Jaarlijks weerkerende vermakelijkheden waren onder meer zeepstaak klimmen, een lepelkoers, flessen vullen, aardappelen rapen, nagels kloppen, zakken lopen, pieren sjoelen, gaaibollen en kaarten.

Bij het eeuwfeest – van vrijdag tot zondag – reden paarden met karren geladen met gewassen door de straten van de wijk, een geslaagde oogst ging in die tijd gepaard met feestvieren. Het was een periode dat de vier betrokken straten – Kwakkelstraat, Lijkveldestraat, Puyveldestraat en Vlasrootstraat – het tegen elkaar opnamen in een ‘spel zonder grenzen’. Bestuursleden gingen rond met de ‘sjakos’ voor een vrije gift, met een kleine subsidie van de gemeente kon het ganse gebeuren plaatsvinden. Aan alle mooie liedjes komt een einde, Kwakkelkermis ging ter ziele en stopte in schoonheid met 57.000 frank in de kas, het was wachten op een nieuw initiatief.

Nieuwjaarsdrink

Els De Wilde en Linda Fierens vonden dat er weer wat leven mocht komen in de wijk en in 2015 richtten ze het Kwakkelcomité op. Maken verder ook deel uit van het bestuur: Rony Audenaert, Erika Boel, Gert Laureys, Bart Rottier, Marleen Verschelden en Marc Van der Stricht. ‘We zijn een erkende vereniging en ontvangen naast een gemeentelijke subsidie ook logistieke steun. Jaarlijks organiseren we twee grote activiteiten,‘ klinkt het. ‘In januari staat er steeds een nieuwjaarsreceptie op het programma. Na twee magere coronajaren konden we op 6 januari 2023 toosten op het nieuwe jaar. Wij mochten deze gezellige receptie weer organiseren in de schuur van Pieter en Kristel Gillis – Van Puyvelde in de Vlasrootstraat 213 in Kemzeke. Om de receptie betaalbaar te houden gingen we bij de bewoners langs voor een vrijwillige bijdrage. We serveerden een gratis aperitief, broodjes en versnaperingen en een drankje naar keuze. Als attractie was er de ‘haan uit de bak’, maar in de plaats van een pseudohaan vulden we een pinata met snoep. We mochten circa 150 bezoekers verwelkomen.’

Garageverkoop op 13 mei 2023

‘Onze tweede activiteit is de garageverkoop, op 13 mei 2023. Vorig jaar was het een enorm succes met meer dan 30 deelnemende gezinnen en honderden bezoekers. We voorzien weer in een ‘cafeetje’ met lekkere drankjes en hapjes in de tuin van Els De Wilde.’

Het Kwakkelcomité speelt een verbindende rol in het wijkgebeuren. ‘Ons bestuur is een mooie mixt van diverse leeftijden, van dertigers tot zeventigers. Gemeenschapszin is een hoog goed, met het comité zamelden we 1.700 euro in voor een gezin dat getroffen werd door een storm. Met ons motto ‘een goede gebuur is véél beter dan een verre vriend’ willen het wijkgevoel blijven aanwakkeren.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings