11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Bier- en chocoladeproeverij met Linda en Veerle

STEKENE leeft, er gaat geen week voorbij zonder een nieuw initiatief. Op woensdag 15 februari organiseerden Linda Schelfhout en Veerle Baert de 1ste Stekense ‘bier- en chocoladeproeverij’ in OC De Statie, de dames van Femma Stekene waren de proefkonijnen van dienst. Uw dienaar, als enige man in gezelschap van 25 vrouwen, genoot met volle teugen en leerde dat bier het best smaakt om 11 uur ‘s morgens.

Stekense Linda Schelfhout is een ervaren, erkende streekgids Waasland. Veerle Baert, afkomstig uit Kemzeke, is een notoire stadsgids èn biersommelier. De bundeling van hun kennis en enthousiasme resulteert in een plezierig, leerrijk evenement. Onder andere in Lokeren kende hun ‘bier- en chocoladeproeverij’ een groot succes bij diverse verenigingen. Tijdens de proeverij in De Statie kwamen de deelnemers meer te weten over de geschiedenis en kenmerken van Stekense bieren en chocolade. We startten met een amuse, dan volgde een voorgerecht, een sorbet, het hoofdgerecht en een dessert.

Kijken, luisteren, proeven en beoordelen

‘Vanavond serveren we enkel producten van lokale Stekense bodem: Arto, Amazing Chocolates, Brouwerij 4KNT, The Musketeers, Sans Merci en de Zwarte Bron. Drankenhandel Van Callenberge leverde de meeste glazen,’ vertelt Linda.

Eerst ‘leggen we een fond’. Veerle serveert het ‘66’ bier van Brouwerij 4KNT, 6,6% alcohol hergist op fles met daarbij een ‘Sweet Peanut’ praline van Arto met een goudstukje. ‘Vanavond gaan jullie kijken, luisteren en proeven. De bedoeling is om het bier en de chocolade te ‘beoordelen’ op uitzicht, geur en aroma en mondgevoel.’

Als echte kenners verdiepen de Femma-dames zich in het uitzicht van het schuim, de geur van de mout, de aroma’s van de hop, de smaak van de pralines. Kneepjes en trucs blijven niet achterwege: ‘Leg jullie glas maar eens tegen je oor, maar speel jullie oorbel niet kwijt, hé’.

Er valt zoveel te leren en als het dan ook nog op een ludieke manier wordt gebracht vliegt de tijd voorbij. Het aantal beoordelingen over geur en aroma is eindeloos: van een karamelsmaak tot floraal, zwart fruit, papier/karton, H2S (rotte eieren), rubber, kattenpis, rokerig en metallisch. Hilariteit: één van de dames heeft een flesje met het opschrift ‘99’ gekregen, foutje van de drukker… Een aantal wetenswaardigheden: zwangere vrouwen hebben een betere neus om te ruiken, om 11 ’s morgens smaakt bier op zijn best.

Laurel en Hardy

Het voorgerecht is een combinatie van een Boudelo biertje, 5,8%, geserveerd met een praline met venkel: wauw, een smaakbom! Linda en Veerle spelen op elkaar in als Laurel en Hardy, ze beloven ons dat we op het einde van de avond zelf bier kunnen brouwen met water, hop, gist, mout. Om hun verhaal te versterken gaan er afbeeldingen en informatie rond.

Stapje voor stapje ontdekken we nieuwe smaken en geuren, we zijn klaar voor het sorbet, een Carré C van het 4KNT in comabinatie met een reepje gezouten karamel chocolade, ook wel omschreven als een ‘shotje heroïne’. Ondertussen vernemen we dat ‘koeien niet dronken kunnen worden van de draft’, dat er groot verschil is tussen trappisten- en abdijbieren, en waarom Ieren donkere bieren en Engelsen lichte bieren brouwen.

Mij hoef je niet meer te overtuigen: de ‘bier- en chocoladeproeverij’ van Linda en Veerle is een aanrader van formaat. Voor verenigingen, clubs, organisaties, families en bedrijven is dit een smaakvol en heerlijk initiatief waar ze nog lang over zullen napraten.

Voor boekingen: info@linguida.be

0485 – 41 20 39 of via Veerle 0497 – 39 12 76

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in