11.9 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Bier- en chocoladeproeverij met Linda en Veerle

STEKENE leeft, er gaat geen week voorbij zonder een nieuw initiatief. Op woensdag 15 februari organiseerden Linda Schelfhout en Veerle Baert de 1ste Stekense ‘bier- en chocoladeproeverij’ in OC De Statie, de dames van Femma Stekene waren de proefkonijnen van dienst. Uw dienaar, als enige man in gezelschap van 25 vrouwen, genoot met volle teugen en leerde dat bier het best smaakt om 11 uur ‘s morgens.

Stekense Linda Schelfhout is een ervaren, erkende streekgids Waasland. Veerle Baert, afkomstig uit Kemzeke, is een notoire stadsgids èn biersommelier. De bundeling van hun kennis en enthousiasme resulteert in een plezierig, leerrijk evenement. Onder andere in Lokeren kende hun ‘bier- en chocoladeproeverij’ een groot succes bij diverse verenigingen. Tijdens de proeverij in De Statie kwamen de deelnemers meer te weten over de geschiedenis en kenmerken van Stekense bieren en chocolade. We startten met een amuse, dan volgde een voorgerecht, een sorbet, het hoofdgerecht en een dessert.

Kijken, luisteren, proeven en beoordelen

‘Vanavond serveren we enkel producten van lokale Stekense bodem: Arto, Amazing Chocolates, Brouwerij 4KNT, The Musketeers, Sans Merci en de Zwarte Bron. Drankenhandel Van Callenberge leverde de meeste glazen,’ vertelt Linda.

Eerst ‘leggen we een fond’. Veerle serveert het ‘66’ bier van Brouwerij 4KNT, 6,6% alcohol hergist op fles met daarbij een ‘Sweet Peanut’ praline van Arto met een goudstukje. ‘Vanavond gaan jullie kijken, luisteren en proeven. De bedoeling is om het bier en de chocolade te ‘beoordelen’ op uitzicht, geur en aroma en mondgevoel.’

Als echte kenners verdiepen de Femma-dames zich in het uitzicht van het schuim, de geur van de mout, de aroma’s van de hop, de smaak van de pralines. Kneepjes en trucs blijven niet achterwege: ‘Leg jullie glas maar eens tegen je oor, maar speel jullie oorbel niet kwijt, hé’.

Er valt zoveel te leren en als het dan ook nog op een ludieke manier wordt gebracht vliegt de tijd voorbij. Het aantal beoordelingen over geur en aroma is eindeloos: van een karamelsmaak tot floraal, zwart fruit, papier/karton, H2S (rotte eieren), rubber, kattenpis, rokerig en metallisch. Hilariteit: één van de dames heeft een flesje met het opschrift ‘99’ gekregen, foutje van de drukker… Een aantal wetenswaardigheden: zwangere vrouwen hebben een betere neus om te ruiken, om 11 ’s morgens smaakt bier op zijn best.

Laurel en Hardy

Het voorgerecht is een combinatie van een Boudelo biertje, 5,8%, geserveerd met een praline met venkel: wauw, een smaakbom! Linda en Veerle spelen op elkaar in als Laurel en Hardy, ze beloven ons dat we op het einde van de avond zelf bier kunnen brouwen met water, hop, gist, mout. Om hun verhaal te versterken gaan er afbeeldingen en informatie rond.

Stapje voor stapje ontdekken we nieuwe smaken en geuren, we zijn klaar voor het sorbet, een Carré C van het 4KNT in comabinatie met een reepje gezouten karamel chocolade, ook wel omschreven als een ‘shotje heroïne’. Ondertussen vernemen we dat ‘koeien niet dronken kunnen worden van de draft’, dat er groot verschil is tussen trappisten- en abdijbieren, en waarom Ieren donkere bieren en Engelsen lichte bieren brouwen.

Mij hoef je niet meer te overtuigen: de ‘bier- en chocoladeproeverij’ van Linda en Veerle is een aanrader van formaat. Voor verenigingen, clubs, organisaties, families en bedrijven is dit een smaakvol en heerlijk initiatief waar ze nog lang over zullen napraten.

Voor boekingen: info@linguida.be

0485 – 41 20 39 of via Veerle 0497 – 39 12 76

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings