17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

26 jaar hét gezicht van Kind en Gezin in Stekene

HEEL wat (jonge) gezinnen uit Stekene herinneren zich wellicht nog Leen Baetens (64) als verpleegkundige van Kind en Gezin, een onderdeel van het Agentschap Opgroeien. Met de Gazet blikt Leen terug op haar rijk gevulde loopbaan waarin ze heel veel zag veranderen.

‘Na mijn opleiding als sociaal verpleegkundige ging ik als verpleegkundige aan de slag bij Kind en Gezin in Sinaai. Ik bleef er tien jaar tot 1981, nadien werd ik een ‘rondreizende’ verpleegkundige in het Waasland. In 1995 ‘verhuisde’ ik naar Kind en Gezin in Stekene, ik bleef er tot mijn pensioen. We waren met de consultatie onder andere gevestigd in het rusthuis, in de Sporthal, nog later aan het Pauwelhauweplein om nadien een vaste ‘stek’ te krijgen in het ‘Huis van het Kind’ in de Zavelstraat.’

Op maat van het gezin

‘Voor een goed begrip: Kind en Gezin is een preventieve dienst, gezinnen zijn niet verplicht om er gebruik van te maken. Mijn takenpakket was zeer gevarieerd, elke keer weer kwam ik in een andere omgeving en situatie. Bij huisbezoeken woog ik de kinderen maar gaf ook adviezen op het vlak van voeding en welzijn. Ik vond het altijd heel belangrijk om voldoende tijd te maken en goed te luisteren, als verpleegkundige ben je eigenlijk een klankbord. Ik trachtte steeds naar een oplossing te zoeken voor problemen die zich voordeden.’ Leen deed haar werk met volle goesting. ‘Ik ben in mijn ganse carrière nauwelijks twee dagen afwezig geweest, ik ging altijd graag op bezoek bij gezinnen, ik was het liefst onder de mensen.’

Vrijwilligers

‘Naast de thuisbezoeken kunnen Stekense gezinnen ook terecht op het consultatiebureau in het ‘Huis van het Kind’ voor de preventieve opvolging rond voeding, biometrie, psychomotorische ontwikkeling, vaccinaties, oog- en gehoortesten en nog zoveel meer. De verpleegkundige doet dit samen met de arts. Kind en Gezin kan er een beroep doen op 14 vrijwilligers die instaan voor een warm onthaal, ze maken de ouders wegwijs in het consultatiebureau en springen bij waar het nodig is. Vrijwilligers zijn echt van onschatbare waarde voor Kind en Gezin.’

Evoluties

‘Een van de belangrijkste evoluties is dat vaders veel meer betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen, ze nemen doorgaans een groter deel van de taken op zich. Daarnaast is er een toename van het aantal ‘risico-gezinnen’, mensen in armoede zijn vaak klein behuisd. We werken op dat vlak heel goed samen met onder meer huisartsen, zelfstandige vroedvrouwen, het OCMW en de Olijf. Voorts werd ik af en toe geconfronteerd met huiselijk geweld met alle gevolgen van dien. Tenslotte bezocht ik steeds vaker anderstalige gezinnen. Met google translate trachtte ik contact te maken maar evident was dat niet.’

Pensioen

Haar kleinkinderen, een aantal verre reizen en mantelzorg voor haar ouders, ‘bezige bij’ Leen verveelt zich hoegenaamd niet naar sinds haar pensioen in 2021. Pensioen of toch niet helemaal? ‘Vanuit Kind en Gezin Opgroeien kwam de vraag of ik nog drie dagen in de week de aanvragen voor de verhoogde zorgtoeslag administratief wilde verwerken, dit vanaf september 2022 tot april 2023. Ik ben op de vraag ingegaan, mijn ervaring komt de organisatie zeker nog goed van pas.’

Quote: ‘Ik vond het altijd heel belangrijk om voldoende tijd te maken en goed te luisteren, als verpleegkundige ben je eigenlijk een klankbord.’

Leen Baetens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings