18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

26 jaar hét gezicht van Kind en Gezin in Stekene

HEEL wat (jonge) gezinnen uit Stekene herinneren zich wellicht nog Leen Baetens (64) als verpleegkundige van Kind en Gezin, een onderdeel van het Agentschap Opgroeien. Met de Gazet blikt Leen terug op haar rijk gevulde loopbaan waarin ze heel veel zag veranderen.

‘Na mijn opleiding als sociaal verpleegkundige ging ik als verpleegkundige aan de slag bij Kind en Gezin in Sinaai. Ik bleef er tien jaar tot 1981, nadien werd ik een ‘rondreizende’ verpleegkundige in het Waasland. In 1995 ‘verhuisde’ ik naar Kind en Gezin in Stekene, ik bleef er tot mijn pensioen. We waren met de consultatie onder andere gevestigd in het rusthuis, in de Sporthal, nog later aan het Pauwelhauweplein om nadien een vaste ‘stek’ te krijgen in het ‘Huis van het Kind’ in de Zavelstraat.’

Op maat van het gezin

‘Voor een goed begrip: Kind en Gezin is een preventieve dienst, gezinnen zijn niet verplicht om er gebruik van te maken. Mijn takenpakket was zeer gevarieerd, elke keer weer kwam ik in een andere omgeving en situatie. Bij huisbezoeken woog ik de kinderen maar gaf ook adviezen op het vlak van voeding en welzijn. Ik vond het altijd heel belangrijk om voldoende tijd te maken en goed te luisteren, als verpleegkundige ben je eigenlijk een klankbord. Ik trachtte steeds naar een oplossing te zoeken voor problemen die zich voordeden.’ Leen deed haar werk met volle goesting. ‘Ik ben in mijn ganse carrière nauwelijks twee dagen afwezig geweest, ik ging altijd graag op bezoek bij gezinnen, ik was het liefst onder de mensen.’

Vrijwilligers

‘Naast de thuisbezoeken kunnen Stekense gezinnen ook terecht op het consultatiebureau in het ‘Huis van het Kind’ voor de preventieve opvolging rond voeding, biometrie, psychomotorische ontwikkeling, vaccinaties, oog- en gehoortesten en nog zoveel meer. De verpleegkundige doet dit samen met de arts. Kind en Gezin kan er een beroep doen op 14 vrijwilligers die instaan voor een warm onthaal, ze maken de ouders wegwijs in het consultatiebureau en springen bij waar het nodig is. Vrijwilligers zijn echt van onschatbare waarde voor Kind en Gezin.’

Evoluties

‘Een van de belangrijkste evoluties is dat vaders veel meer betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen, ze nemen doorgaans een groter deel van de taken op zich. Daarnaast is er een toename van het aantal ‘risico-gezinnen’, mensen in armoede zijn vaak klein behuisd. We werken op dat vlak heel goed samen met onder meer huisartsen, zelfstandige vroedvrouwen, het OCMW en de Olijf. Voorts werd ik af en toe geconfronteerd met huiselijk geweld met alle gevolgen van dien. Tenslotte bezocht ik steeds vaker anderstalige gezinnen. Met google translate trachtte ik contact te maken maar evident was dat niet.’

Pensioen

Haar kleinkinderen, een aantal verre reizen en mantelzorg voor haar ouders, ‘bezige bij’ Leen verveelt zich hoegenaamd niet naar sinds haar pensioen in 2021. Pensioen of toch niet helemaal? ‘Vanuit Kind en Gezin Opgroeien kwam de vraag of ik nog drie dagen in de week de aanvragen voor de verhoogde zorgtoeslag administratief wilde verwerken, dit vanaf september 2022 tot april 2023. Ik ben op de vraag ingegaan, mijn ervaring komt de organisatie zeker nog goed van pas.’

Quote: ‘Ik vond het altijd heel belangrijk om voldoende tijd te maken en goed te luisteren, als verpleegkundige ben je eigenlijk een klankbord.’

Leen Baetens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in