15.6 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Stekense kinderopvang vraagt genuanceerde benadering over onrust in sector

FOTO: LOK

De Stekense kinderopvanginitiatieven wensen te reageren op de voortdurende stroom van negatieve berichtgeving die de sector teistert. Ze doen dit vanuit het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) dat onder meer tot doel heeft de gemeente te adviseren over een kwaliteitsvol kinderopvangbeleid. Alle vertegenwoordigers van de opvanginitiatieven in Stekene zijn aangesloten. Het LOK komt een 4-tal keer per jaar samen.

‘In een ‘lerend netwerk’ bespreken we de lopende zaken in de opvanginitiatieven,’ vertelt Mieke Van Poucke, teamverantwoordelijke Gezin, Welzijn en Gezondheid. ‘Praktische adviezen komen aan bod naast actuele thema’s, adviezen worden inhoudelijk belicht en afgetoetst, en we kijken of gemeenschappelijke acties wenselijk zijn.’

Cowboys

Op de LOK-bijeenkomst van 19 december 2022 kregen de aanwezige vertegenwoordigers van de opvanginitiatieven in Stekene de kans om hun visie op de huidige onrust in de sector toe te lichten. Geen dag gaat immers voorbij of een kinderopvanginitiatief moet de deuren sluiten, vanwege al dan niet terechte klachten over de kwaliteit van de opvang.

‘Dat beeld willen wij maar al te graag nuanceren en bijstellen,’ klinkt het. ‘We zijn de dupe van een aantal ‘cowboys’ in de sector die het niet al te nauw nemen met de kwaliteit en de regels rond kinderopvang. Vaak zijn ze opgestart in een periode waarin er nauwelijks gevraagd werd naar kwalificaties of deskundigheden, iedereen kon zomaar een kinderopvang starten. De ‘uitwas’ van enkelingen die nu naar boven komt straalt helaas af op de ganse branche van alle kinderopvanginitiatieven die het beste met de kinderen voor hebben.’

De slinger is doorgeslagen

De vertegenwoordigers van de Stekense opvanginitiatieven zijn daarnaast niet gelukkig met de rol van Kind & Gezin, de organisatie die onder meer instaat voor de ‘bewaking’ van de kwaliteit bij kinderopvanginitiatieven.

‘Van Kind & Gezin verwachten wij in de eerste plaats ondersteuning bij ons werk, helaas hebben wij dat de voorbije jaren nauwelijks ervaren. De organisatie schoot tekort op het vlak van controle met alle gevolgen van dien. Door de vele ‘schandalen’ die de jongste maanden aan bod kwamen is de slinger echter helemaal doorgeslagen en staan we onder een enorme druk. Wij worden extra scherp in de gaten gehouden, de schrik zit er goed in. Het brengt ons in een zeer kwetsbare positie waarbij de minste klacht kan uitmonden in een tijdelijke of definitieve sluiting.’

Vertrouwen is het sleutelwoord

‘Het is de hoogste tijd om genuanceerd te reageren op de huidige onrust. Vanuit de Stekense kinderopvanginitiatieven vragen wij om vertrouwen, daar draait alles om. Wij staan alle dagen paraat en halen het onderste uit de kan om kinderen een veilige en kwaliteitsvolle opvang te garanderen. We worden hierin ook gesteund door de ouders die hun kinderen aan ons toevertrouwen.’

KADER: ouders aan het woord

Caroline De Mot is de moeder van Jens die sinds september 2021 een opvang vond in Kemzeke. ‘Ik ben super tevreden over hoe het er aan toe gaat, de vriendelijke aanpak van de verantwoordelijken is echt een verademing. Ze hebben dezelfde ideeën over opvoeding, normen en waarden zoals wij die thuis toepassen. Wat ik ook erg apprecieer is het ganse eetgebeuren met verse streekproducten.’

Caroline waardeert eveneens de open communicatie. ‘De onrust die nu in de sector heerst, heeft geen enkele invloed op de opvang van de kinderen. De begeleiders overleggen dagelijks met de ouders zodat we steeds uit de eerste hand op de hoogte blijven van hoe het met de kinderen gaat. Je voelt de betrokkenheid en dat vind ik ontzettend belangrijk.’

In 2018 informeerde Shirley Vandemaele naar de opvangmogelijkheden voor haar oudste zoon. ‘Het eerste gesprek voelde goed aan, ik kreeg een rondleiding, voelde meteen een klik. Momenteel is ons tweede zoontje Wannes toe aan zijn laatste dagen bij de Kemelkes, volgende week gaat hij voor het eerst naar school. Hij heeft er een plezierige tijd gehad.’

Shirley is zeer te spreken over de transparantie in het opvanginitiatief. ‘Het is belangrijk om weten dat hun manier van opvoeden nauw aansluit bij onze aanpak, dat zorgt voor een gerust gevoel. Bij ‘moeilijke’ fases rond bijvoorbeeld eten of zindelijkheid konden we steeds bij hen terecht. Het imago dat nu kleeft op de sector is onterecht, de gedreven kinderopvanginitiatieven uit Stekene zijn daarvan het beste bewijs.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings