17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De Cramme: een jeugdhuis met veel kamers

Jeugdhuis De Cramme, opgericht in 1981, heeft sinds 2015 een onderkomen aan de Sportstek in Stekene. De Cramme is een jeugdhuis met veel ‘kamers’: studenten vinden er een rustige leeromgeving tijdens de ‘blokperiode’, elke vrijdag is er een instuif, er worden concerten georganiseerd naast fuiven en feestjes, Dj’s en muziekbands kunnen er oefenen en nog zoveel meer. Hoogste tijd voor een toffe babbel met een deel van het bestuur.

Zijn aangeschoven op barkrukken aan een hoge tafel: Sam Schokkaert, Christoph Cuylaerts, Casper Janssens en Ruben Van der Linden. ‘Het bestuur telt 8 leden waarvan ookWard Fermont, Viktor Robbrecht, Tomas Yañez Fuentes en Max Baes deel uitmaken. Daarnaast is er een groep van vrijwilligers die zich engageert voor uiteenlopende klussen. Nieuwe vrijwilligers (m/v) zijn overigens van harte welkom.’

Jeugdhuis De Cramme is een vzw. ‘Onze inkomsten komen grotendeels uit de ‘tap’ tijdens diverse evenementen. Consumpties houden we bewust democratisch, een pintje kost 1,90 euro. Daarnaast ontvangen wij subsidies van de gemeente, we waarderen heel erg hun belangstelling. We ondertekenen sinds twee jaar een convenant met het gemeentebestuur en de jeugddienst waarbij we telkens een jaaractieplan opstellen. Wij huren ons lokaal van de gemeente met een concessie van 9 jaar.’

Wat is de link tussen jeugdhuis De Cramme en Crammerock? ‘We zijn twee aparte vzw’s die juridisch gezien los van elkaar staan. Vanzelfsprekend zijn er heel wat ‘linken’, oud-leden van het jeugdhuis zitten in de organisatie van Crammerock en ook huidige leden zijn er actief. De ‘band’ zal altijd blijven bestaan.’

Activiteiten

Zoals gezegd: jeugdhuis De Cramme leeft, talloze activiteiten en evenementen zijn daarvan het beste bewijs. ‘Tijdens de blokperiodes verwelkomen we hier dagelijks 15 à 20 studenten. Ze kunnen gebruikmaken van internet, wifi en drank. Vaak zijn er al studenten aanwezig om 7 uur ’s morgens. Vrijdagavond is het ‘vaste’ instuifmoment voor iedereen, voor een ontspannen avond, een gezellige babbel. Bovendien organiseren we themafeesten bij Halloween of Valentijn. Ook ‘externe’ jeugdbewegingen bieden wij een feestruimte aan en onze coaches begeleiden hen daarbij graag om er een geslaagd evenement van te maken. Op de ‘Dag van de Jeugdbeweging’ gooien wij onze deuren open voor alle jongeren. En tijdens de zomermaanden is ons terras de ‘place to be’ voor jong en oud.’

De Cramme profileert zich als een concertplek in Stekene. ‘Enkele keren per jaar organiseren we een concert maar net zo goed ook een stand-up comedy avond. We zijn medeorganisator van de Lawijtstrijd – dé muziekwedstrijd van het Waasland – één van de voorrondes vindt hier plaats. De Cramme is eveneens het ‘repetitiekot’ voor startende groepen en voor de dj’s van morgen.’

Beroepskracht

Het Waasland is ‘rijk’ aan jeugdhuizen in onder meer Sint-Niklaas, Beveren, Melsele, Nieuwkerken, Temse en Sint-Gillis-Waas. ‘Met een gevarieerd aanbod en een eigen stek vinden Stekense jongeren tussen 15 en 35 jaar de weg naar ons. Om de werking nog verder uit te diepen zijn we vragende partij voor de aanstelling van een beroepskracht. Samen met een beroepskracht kunnen we diverse projecten uitwerken rond bijvoorbeeld jongeren en ondernemen, begeleiding van kwetsbare groepen en de organisatie van uiteenlopende workshops.’

Ontmoetingsplaats

‘Op ons ‘TO DO’-lijstje staat bovenaan een bezoek aan alle jeugdbewegingen uit Stekene, Kemzeke en Klein-Sinaai. We zijn dan wel actief op sociale media toch streven we nog naar een grotere bekendheid. Als jeugdhuis hebben we jongeren heel wat te bieden. Je kan hier iets consumeren, in de eerste plaats zijn we vooral een ontmoetingsplaats. Heel veel jongeren hebben daar nood aan, we ontvangen ze met open armen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in