12 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Cursus ‘Eerste Hulp’ bij Rode Kruis afdeling Stekene: oefenen, oefenen, oefenen!

FOTO: BEVER

WOENSDAGAVOND 1 februari rond 19u00 in Veiligheidscentrum De Zavel in Stekene: 15 ‘cursisten’ zitten klaar voor hun tweede les van de cursus ‘Eerste Hulp’ georganiseerd door het Rode Kruis afdeling Stekene. Vandaag staat het onderdeel ‘reanimatie en defibrilleren van volwassenen’ op het programma. De Gazet kijkt geboeid toe, een nuttige avond boordevol weetjes.

Etienne Ruys is de lesgever met meer dan 40 jaar ervaring op de teller. Etienne weet zijn ‘klas’ van bij het eerste moment mee te nemen, strooit met voorbeelden uit de praktijk maar ook kwinkslagen zijn niet uit de lucht. ‘De frequentie van een borstcompressie kan je best onthouden met het ritme van ‘Staying A Live’. De cursus ‘Eerste Hulp’ omvat 24 lesuren, halfweg vindt er een tussenexamen plaats. Wie slaagt voor het eindexamen krijgt een attest.

‘Eerst frissen we de voorbij les op, daarna leren we stap voor nieuwe technieken aan. Leerlingen lezen luidop een onderdeel van een oefening uit het handboek voor, ik verduidelijk waar nodig en nadien gaan we over tot de praktijk. Cursisten stellen veel vragen, de interactie is groot. Technieken evolueren, daarom is het ook voor mij van belang om bijscholingen te volgen,’ vertelt Etienne.

Van 16 jaar tot…

Een korte bevraging leert dat iedereen wel een reden en motivatie heeft om de cursus ‘Eerste Hulp’ te volgen. Reisbegeleider Yannick (35) en zijn vrouw Nathalie vertrekken in maart naar Indonesië en op hun trips willen ze op alles voorbereid zijn om hun ‘klanten’ te kunnen helpen in een noodsituatie. Niels (18) is Chiroleider en lid van het comité EHBO, deze cursus is dan ook een must om te volgen. Jana (18) wil in een crèche werken als vakantiejob, een opleiding ‘Eerste Hulp’ is daarbij een meerwaarde. Maarten (16) wil vrijwilliger worden bij het Rode Kruis, de cursus van deze avond is een eerste stap. En Arwen (16) volgt de opleiding om ‘mensen in nood te kunnen helpen.’

Lesgevers gezocht

Voorzitter Claude Durnez is eveneens aanwezig bij de cursus en assisteert bij een aantal praktische oefeningen. ‘De opleiding ‘Eerste Hulp’ bieden wij twee keer per jaar aan, met twaalf deelnemers kunnen we van start gaan, met een maximum van 15 à 20 deelnemers. De inschrijving is gratis. Voor sommige cursisten is dit de eerste kennismaking, voor andere mensen is het opfrissing van een cursus die ze in het verleden volgden. Deelnemers leren bijvoorbeeld ook een AED-toestel te gebruiken. De gemeente Stekene heeft de bedoeling om verspreid over het grondgebied AED toestellen aan te brengen. Onze afdeling plant dan ook een hele reeks gratis opleidingen van 3 uur per avond om ‘Reanimatie en AED’ aan de bevolking aan te leren.’

‘Onze lesgevers zijn goed opgeleid en beschikken over uitstekend lesmateriaal. We maken de oefeningen zo realistisch mogelijk en de focus ligt op de praktijk: oefenen, oefenen, oefenen! Al onze eerstehulprichtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. We zijn overigens steeds op zoek naar lesgevers. Iedereen vanaf 18 jaar komt in aanmerking, wij zorgen voor de opleiding zowel inhoudelijk als pedagogisch.’

Bent u nog op zoek naar een zinvolle invulling van uw vrijwilligerswerk: het Rode Kruis Stekene verwelkomt u van harte als lesgever ‘Eerste Hulp’!

Info: voorzitter@stekene.rodekruis.be

0497 – 48 90 78

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in