15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Cursus ‘Eerste Hulp’ bij Rode Kruis afdeling Stekene: oefenen, oefenen, oefenen!

FOTO: BEVER

WOENSDAGAVOND 1 februari rond 19u00 in Veiligheidscentrum De Zavel in Stekene: 15 ‘cursisten’ zitten klaar voor hun tweede les van de cursus ‘Eerste Hulp’ georganiseerd door het Rode Kruis afdeling Stekene. Vandaag staat het onderdeel ‘reanimatie en defibrilleren van volwassenen’ op het programma. De Gazet kijkt geboeid toe, een nuttige avond boordevol weetjes.

Etienne Ruys is de lesgever met meer dan 40 jaar ervaring op de teller. Etienne weet zijn ‘klas’ van bij het eerste moment mee te nemen, strooit met voorbeelden uit de praktijk maar ook kwinkslagen zijn niet uit de lucht. ‘De frequentie van een borstcompressie kan je best onthouden met het ritme van ‘Staying A Live’. De cursus ‘Eerste Hulp’ omvat 24 lesuren, halfweg vindt er een tussenexamen plaats. Wie slaagt voor het eindexamen krijgt een attest.

‘Eerst frissen we de voorbij les op, daarna leren we stap voor nieuwe technieken aan. Leerlingen lezen luidop een onderdeel van een oefening uit het handboek voor, ik verduidelijk waar nodig en nadien gaan we over tot de praktijk. Cursisten stellen veel vragen, de interactie is groot. Technieken evolueren, daarom is het ook voor mij van belang om bijscholingen te volgen,’ vertelt Etienne.

Van 16 jaar tot…

Een korte bevraging leert dat iedereen wel een reden en motivatie heeft om de cursus ‘Eerste Hulp’ te volgen. Reisbegeleider Yannick (35) en zijn vrouw Nathalie vertrekken in maart naar Indonesië en op hun trips willen ze op alles voorbereid zijn om hun ‘klanten’ te kunnen helpen in een noodsituatie. Niels (18) is Chiroleider en lid van het comité EHBO, deze cursus is dan ook een must om te volgen. Jana (18) wil in een crèche werken als vakantiejob, een opleiding ‘Eerste Hulp’ is daarbij een meerwaarde. Maarten (16) wil vrijwilliger worden bij het Rode Kruis, de cursus van deze avond is een eerste stap. En Arwen (16) volgt de opleiding om ‘mensen in nood te kunnen helpen.’

Lesgevers gezocht

Voorzitter Claude Durnez is eveneens aanwezig bij de cursus en assisteert bij een aantal praktische oefeningen. ‘De opleiding ‘Eerste Hulp’ bieden wij twee keer per jaar aan, met twaalf deelnemers kunnen we van start gaan, met een maximum van 15 à 20 deelnemers. De inschrijving is gratis. Voor sommige cursisten is dit de eerste kennismaking, voor andere mensen is het opfrissing van een cursus die ze in het verleden volgden. Deelnemers leren bijvoorbeeld ook een AED-toestel te gebruiken. De gemeente Stekene heeft de bedoeling om verspreid over het grondgebied AED toestellen aan te brengen. Onze afdeling plant dan ook een hele reeks gratis opleidingen van 3 uur per avond om ‘Reanimatie en AED’ aan de bevolking aan te leren.’

‘Onze lesgevers zijn goed opgeleid en beschikken over uitstekend lesmateriaal. We maken de oefeningen zo realistisch mogelijk en de focus ligt op de praktijk: oefenen, oefenen, oefenen! Al onze eerstehulprichtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. We zijn overigens steeds op zoek naar lesgevers. Iedereen vanaf 18 jaar komt in aanmerking, wij zorgen voor de opleiding zowel inhoudelijk als pedagogisch.’

Bent u nog op zoek naar een zinvolle invulling van uw vrijwilligerswerk: het Rode Kruis Stekene verwelkomt u van harte als lesgever ‘Eerste Hulp’!

Info: voorzitter@stekene.rodekruis.be

0497 – 48 90 78

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings