16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

CoderDojo: proberen en prutsen voor j/m van 7 tot 17 jaar

Een keer per maand verzamelen zich jongens en meisjes tussen 7 en 17 jaar in de Stekense bib om te leren programmeren en hun creativiteit los te laten op een videospel, elektronica of een robot. Klinkt cool? Is het ook! Uitproberen, prutsen en experimenteren maar vooral denkprocessen aanscherpen, goesting krijgen in digitale avonturen.

Voor mij is het leukste aan Gazet Van Stekene zaken te ontdekken waar ik ‘de ballen van afweet’. Enter: CoderDojo. Ewald Pauwels, tevens medewerker bij UGent aan de Vlaamse ‘supercomputer’ (de snelst werkende computer in Vlaanderen die zich leent tot toponderzoek), is één van de vrijwillige coaches bij de CoderDojo afdeling Stekene. Bij Ewald geen ingewikkelde termen of moeilijke woorden die het verstand van een 67-jarige leek te boven gaan. Logische beginvraag: ‘Wat is CoderDojo?’

‘CoderDojo Belgium, onderdeel van een wereldwijde club, is een non-profit beweging die gratis bijeenkomsten organiseert voor jongeren om in clubverband te leren programmeren. Dojo’s worden volledig opgezet door vrijwilligers. In Stekene komen telkens circa 20 jongeren langs, ze worden begeleid door een aantal coaches.’

Twee online platformen

In Stekene werkt CoderDojo rond twee ‘online platformen’: Scratch en Microbit. ‘Scratch is een programma waarmee je zelf animaties, games en interactieve verhalen kan programmeren, het is een vereenvoudigde programmeertaal die bestaat uit visuele blokjes tekst, ‘puzzelblokjes’. Omdat Scratch zoveel mogelijkheden biedt is het de standaardtaal om te leren programmeren.’

Ik ben nog mee, maar wat is dan Microbit? ‘Dat is een door de BBC ontwikkelde minicomputer voor kinderen. Het doel is om kinderen wat te leren over elektronica, technologie en programmeren. Ondanks zijn kleinere formaat, ter grootte van een kredietkaart, beschikt deze nanocomputer toch over een aantal sensoren en programmeerbare ledjes aan boord.’

Gezocht: coaches

De uitleg van Ewald werkt aanstekelijk, was ik maar jonger dan 18 dan zou ik me zeker eens aanmelden voor een workshop bij CoderDojo. De insteek van de organisatie bevalt me. ‘De focus ligt op de autonomie van de kinderen: zelf leren prutsen, kijken waar het schip strandt, een beetje klooien, dingen uitzoeken, af en toe vastlopen. Indien nodig krijgen ze ‘hulp’ van coaches. Soms komen kinderen af met een ‘zot’ project, dat werkt aanstekelijk voor de ganse groep. We zien kinderen ‘groeien’ wanneer ze hun project uit de doeken mogen doen, het zorgt voor een boost aan zelfvertrouwen.’

Het succes van CoderDojo heeft ook te maken met de sympathieke aanpak. ‘We zijn geen school, jongeren volgen hier geen lessen. Met een paar kleine richtlijnen gaan ze op verkenning uit en doen de meest fantastische ontdekkingen, een nieuwe wereld opent zich.’

Voelt u zich aangesproken om coach te worden bij CoderDojo? ‘Je hoeft geen IT-expert te zijn, interesse in technologie en geduld met kinderen, daarmee heb je al een perfect profiel.’

Meer informatie en inschrijven via https://stekene.coderdojobelgium.be

Quote: ‘CoderDojo organiseert gratis bijeenkomsten voor jongeren om in clubverband te leren programmeren.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings