17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Wereld Downsyndroomdag: meer dan enkel 2 verschillende sokken

DINSDAG 21 maart 2023 is het weer zover: de jaarlijkse dag met extra aandacht voor mensen met het syndroom van Down. Hopelijk doet U bij het begin van de lente ook 2 verschillende sokken aan maar hoe zit het op de 364 andere dagen van het jaar? Wij mochten op de koffie (mét taart) om te polsen bij drie ‘downies’ en hun familie.

Fabienne De Saegher, Frederik Mels, Pieter Saman, Linda Selis, Maria Genbrugge, Ingrid en Myriam Mels geven een inkijk in het dagelijkse leven. Op de uitdagingen maar evenzeer ook op de kleine gelukjes en de positieve evolutie van de laatste decennia.

Dikke pluim

Fabienne woont tijdens de week in Villa Emiliani te Lokeren, Frederik en Pieter wonen thuis maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn alle dagen aan het werk in het dagcentrum te Sint-Niklaas, onderdeel van vzw Raakzaam, een naam die regelmatig terugkeert in het gesprek. Pieter werkt in de houtafdeling (‘ik kan daar heel de dag zagen’, zegt hij al lachend), Frederik in de plastische afdeling en Fabienne helpt in de Villa bij de huishoudelijke taken. Over één ding is iedereen het roerend eens: de mensen in het dagcentrum doen dag in dag uit hun uiterste best, ze verdienen een dikke pluim, maar ze worden steeds meer getroffen door besparingsmaatregelen.

Vervoer

Er is dus vervoer nodig tussen Stekene en Sint-Niklaas. ‘Dit is zonder meer een heikel thema. Ze willen dit uit het dagelijkse pakket trekken wat een enorme meerkost zou meebrengen. Nu zijn dat professionele chauffeurs met een begeleider, het dagcentrum past een groot deel bij maar dat zou in de nieuwe structuur niet meer mogelijk zijn. In veel gevallen zijn de ouders een pak ouder, die hebben niet de mogelijkheid om te rijden, broers of zussen werken in de meeste gevallen. Vrijwilligers inschakelen is niet realistisch, zo’n groot aantal mensen krijgen ze nooit bij elkaar.’

Toekomst

‘Natuurlijk maken wij ons zorgen voor de toekomst. Het gaat niet enkel meer over de ouders, broers of zussen. Zelfs de kinderen van broer of zus zijn betrokken partij. ‘Zorgen voor’ gaat over meerdere  generaties heen. Het leefloon en de financiële rugzak van de overheid is vaak ontoereikend om op jonge leeftijd zelfstandig (begeleid) te wonen. De familie én de jongeren met een beperking zelf zijn dan ook heel dankbaar voor wat Raakzaam reeds heeft gerealiseerd. Enerzijds is het uitblijven van de eerste steenlegging van het nieuwe project een mentale afknapper maar anderzijds is het bewonderenswaardig hoe ze zich op korte tijd naadloos geïntegreerd hebben in de Verkenstraat en in onze dorpskern.’

Down the road

Het populaire programma met Dieter Coppens zorgt voor een kleine controverse. ‘Het heeft heel veel mensen gesensibiliseerd, ze zullen onze downies niet meer uitlachen. De blikken van vroeger zijn weg. Maar de groep die getoond wordt is niet altijd representatief. Ze hebben er ‘de beste’ geselecteerd en zo vallen er velen uit de boot, maar het is TV en aan het eind van de rit moet het ook kijkcijfers opleveren.’

Medailles

‘We willen eindigen met een positieve noot. De ouders, begeleiders, hulpverleners, vrijwilligers: stuk voor stuk verdienen ze een medaille. En dat weerspiegelt zich in onze jongens en meisjes want je krijgt er zoveel liefde en dankbaarheid voor terug.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings