17.3 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Toenemende vraag naar medisch en sociaal vervoer bij CM-Mobiel

FOTO: CM Mobiel

VOOR minder mobiele mensen die wegens een beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, biedt CM-Mobiel een oplossing. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers raken ze op hun plaats van bestemming. Ook in Stekene is CM-Mobiel actief. Educatief medewerkster Anje Vandermaelen uit Kemzeke legt uit hoe de organisatie werkt.

‘Hoewel we ons uitsluitend richten op leden van de Christelijke Mutualiteit toch is onze doelgroep heel ruim. Wij bieden niet-dringend vervoer voor minder mobiele mensen met een fysische, mentale of sociale beperking, voor zowel oud als jong. De bestemmingen zijn al even uiteenlopend: van een consult in een ziekenhuis tot een afspraak bij de dokter, de kinesist of een andere medische behandeling. Maar net zo goed vervoeren we mensen naar de kapper of naar hun familie.’

De afstand speelt in principe geen rol. ‘De meeste ritten vinden uiteraard plaats in en rond Stekene en deelgemeenten maar we kregen ook al aanvragen voor ritten naar Antwerpen of Gent. In 2022 voerden we met CM-Mobiel Stekene 923 ritten uit, goed voor circa 35.000 kilometer. Voor gans Oost-Vlaanderen bedroeg het aantal ritten 35.800, een equivalent van 1,3 miljoen kilometer. De tendens is een toenemende vraag naar de diensten van CM-Mobiel.’

Flexibel engagement

Naast de professionele omkadering steunt CM-Mobiel vooral ook op de inzet van vrijwilligers. ‘We kunnen een beroep op zowel telefoonvrijwilligers als chauffeurs. Vrijwilligers die cliënten vervoeren zijn vanzelfsprekend verzekerd en krijgen 0,42 eurocent als kilometervergoeding. Wij zetten in op een flexibel engagement, chauffeurs bepalen zelf wanneer ze kunnen/willen rijden. Sommigen zijn 1 dag in de week in touw, anderen nemen tot 3 ritten per dag voor hun rekening.’

In een kennismakingsgesprek krijgen nieuwe vrijwilligers een schets van de organisatie en komen wederzijdse verwachtingen aan bod. ‘Voor beide partijen is het belangrijk dat we op dezelfde lijn zitten. Wij rekenen vooral op empathie, discretie en graag met de auto rijden.’

Gezocht: vrijwilligers

‘Onze waardering voor de vrijwilligers is bijzonder groot, zonder hen kunnen wij CM-Mobiel niet organiseren. Dankbaarheid en het rechtstreekse contact met de cliënten worden door vrijwilligers als zeer waardevol ervaren. Momenteel kunnen we in Stekene rekenen op 7 gemotiveerde chauffeurs maar we kijken uit naar nog een aantal nieuwe vrijwilligers. Voorts willen we onze organisatie versterken met een telefoonvrijwilliger voor de regio Sint-Niklaas, die van thuis uit kan werken. Wij voorzien hierbij een korte interne opleiding. Hebt u interesse: zorgendvrijwilligerswerk.oostvlaandere@cm.be of 09-267 59 05

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings