15.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Toenemende vraag naar medisch en sociaal vervoer bij CM-Mobiel

FOTO: CM Mobiel

VOOR minder mobiele mensen die wegens een beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, biedt CM-Mobiel een oplossing. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers raken ze op hun plaats van bestemming. Ook in Stekene is CM-Mobiel actief. Educatief medewerkster Anje Vandermaelen uit Kemzeke legt uit hoe de organisatie werkt.

‘Hoewel we ons uitsluitend richten op leden van de Christelijke Mutualiteit toch is onze doelgroep heel ruim. Wij bieden niet-dringend vervoer voor minder mobiele mensen met een fysische, mentale of sociale beperking, voor zowel oud als jong. De bestemmingen zijn al even uiteenlopend: van een consult in een ziekenhuis tot een afspraak bij de dokter, de kinesist of een andere medische behandeling. Maar net zo goed vervoeren we mensen naar de kapper of naar hun familie.’

De afstand speelt in principe geen rol. ‘De meeste ritten vinden uiteraard plaats in en rond Stekene en deelgemeenten maar we kregen ook al aanvragen voor ritten naar Antwerpen of Gent. In 2022 voerden we met CM-Mobiel Stekene 923 ritten uit, goed voor circa 35.000 kilometer. Voor gans Oost-Vlaanderen bedroeg het aantal ritten 35.800, een equivalent van 1,3 miljoen kilometer. De tendens is een toenemende vraag naar de diensten van CM-Mobiel.’

Flexibel engagement

Naast de professionele omkadering steunt CM-Mobiel vooral ook op de inzet van vrijwilligers. ‘We kunnen een beroep op zowel telefoonvrijwilligers als chauffeurs. Vrijwilligers die cliënten vervoeren zijn vanzelfsprekend verzekerd en krijgen 0,42 eurocent als kilometervergoeding. Wij zetten in op een flexibel engagement, chauffeurs bepalen zelf wanneer ze kunnen/willen rijden. Sommigen zijn 1 dag in de week in touw, anderen nemen tot 3 ritten per dag voor hun rekening.’

In een kennismakingsgesprek krijgen nieuwe vrijwilligers een schets van de organisatie en komen wederzijdse verwachtingen aan bod. ‘Voor beide partijen is het belangrijk dat we op dezelfde lijn zitten. Wij rekenen vooral op empathie, discretie en graag met de auto rijden.’

Gezocht: vrijwilligers

‘Onze waardering voor de vrijwilligers is bijzonder groot, zonder hen kunnen wij CM-Mobiel niet organiseren. Dankbaarheid en het rechtstreekse contact met de cliënten worden door vrijwilligers als zeer waardevol ervaren. Momenteel kunnen we in Stekene rekenen op 7 gemotiveerde chauffeurs maar we kijken uit naar nog een aantal nieuwe vrijwilligers. Voorts willen we onze organisatie versterken met een telefoonvrijwilliger voor de regio Sint-Niklaas, die van thuis uit kan werken. Wij voorzien hierbij een korte interne opleiding. Hebt u interesse: zorgendvrijwilligerswerk.oostvlaandere@cm.be of 09-267 59 05

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in