18.6 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Therapeut Hans Raeves herstelt zelfbeeld na een trauma

FOTO: BEVER

MEERVOUDIGE en langdurige traumatisering zorgt vaak voor een negatief zelfbeeld, mensen raken hierdoor in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken valt. EMDR-therapeut Hans Raeves uit de Varenstraat laat zijn cliënten bewust anders reageren op wat ze hun problemen noemen. 

Hans Raeves is opvoeder van opleiding, volgde het conservatorium toneel bij Dora van der Groen en werkte nadien achter de schermen bij televisieprogramma’s als begeleider en publieksopwarmer. ‘Sinds 2010 verdiep ik me in hypnotherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en EMDR, een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Ik combineerde dat aanvankelijk met mijn werk als publieksopwarmer maar geleidelijk aan bouwde ik een fulltime praktijk uit bij mij thuis in Stekene.’

Tijdlijn en breintypes

‘Ik vertrek vanuit een tijdlijn wanneer een trauma – angst, schuld, schaamte, misbruik – plaatsvond. Een trauma heeft eigenlijk altijd dezelfde ‘wortel’ en ik ga kijken of een cliënt zich nog een concrete herinnering voor de geest kan halen. Ik koppel dit aan het ‘breintype’ waaronder iemand valt: controle, prestatie, gevoel of status. Vandaaruit ga ik dan met een techniek aan de slag, al dan niet gecombineerd met een hypnosetherapie. Bij de EMDR-techniek haal ik een trauma op door een geluid, een stilstaand of bewegend beeld. Op hetzelfde moment doe ik een oogbeweging, waarbij ik kijk waar het oog vastzit of verspringt. Ik maak eigenlijk het beeld en de emotie los van elkaar, zodat de cliënt nog wel weet wat hij heeft meegemaakt maar er geen last meer van heeft.’

Doorgaans volgen cliënten 3 sessies van telkens 3 uur. ‘In de eerste sessie draait het vooral om inzichten, in de tweede sessie ligt de focus op oefeningen en in de derde sessie stuur ik nog bij waar nodig.’

Bewust anders reageren

‘Ik werk met trajecten in groep of individueel. Ik laat cliënten bewust anders reageren op wat ze hun probleem noemen, door eigenwaarde te boosten en herinneringen in balans te brengen, zonder geconfronteerd te worden met verhalen uit het verleden. De meeste cliënten varen wel bij mijn aanpak, voelen zich al snel sterker en veiliger, ervaren meer rust in hun hoofd. Uiteraard moet iedereen voor zichzelf uitmaken welke therapie het best past maar ik ben overtuigd dat een ‘beperkt’ aantal sessies juist bijdraagt tot een snellere ‘heling’ in tegenstelling tot jarenlange therapieën.’

Info: www.harame.be

Quote: ‘Ik ben ervan overtuigd dat een ‘beperkt’ aantal sessies juist bijdraagt tot een snellere ‘heling’ in tegenstelling tot jarenlange therapieën’.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings