13.4 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Therapeut Hans Raeves herstelt zelfbeeld na een trauma

FOTO: BEVER

MEERVOUDIGE en langdurige traumatisering zorgt vaak voor een negatief zelfbeeld, mensen raken hierdoor in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken valt. EMDR-therapeut Hans Raeves uit de Varenstraat laat zijn cliënten bewust anders reageren op wat ze hun problemen noemen. 

Hans Raeves is opvoeder van opleiding, volgde het conservatorium toneel bij Dora van der Groen en werkte nadien achter de schermen bij televisieprogramma’s als begeleider en publieksopwarmer. ‘Sinds 2010 verdiep ik me in hypnotherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en EMDR, een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Ik combineerde dat aanvankelijk met mijn werk als publieksopwarmer maar geleidelijk aan bouwde ik een fulltime praktijk uit bij mij thuis in Stekene.’

Tijdlijn en breintypes

‘Ik vertrek vanuit een tijdlijn wanneer een trauma – angst, schuld, schaamte, misbruik – plaatsvond. Een trauma heeft eigenlijk altijd dezelfde ‘wortel’ en ik ga kijken of een cliënt zich nog een concrete herinnering voor de geest kan halen. Ik koppel dit aan het ‘breintype’ waaronder iemand valt: controle, prestatie, gevoel of status. Vandaaruit ga ik dan met een techniek aan de slag, al dan niet gecombineerd met een hypnosetherapie. Bij de EMDR-techniek haal ik een trauma op door een geluid, een stilstaand of bewegend beeld. Op hetzelfde moment doe ik een oogbeweging, waarbij ik kijk waar het oog vastzit of verspringt. Ik maak eigenlijk het beeld en de emotie los van elkaar, zodat de cliënt nog wel weet wat hij heeft meegemaakt maar er geen last meer van heeft.’

Doorgaans volgen cliënten 3 sessies van telkens 3 uur. ‘In de eerste sessie draait het vooral om inzichten, in de tweede sessie ligt de focus op oefeningen en in de derde sessie stuur ik nog bij waar nodig.’

Bewust anders reageren

‘Ik werk met trajecten in groep of individueel. Ik laat cliënten bewust anders reageren op wat ze hun probleem noemen, door eigenwaarde te boosten en herinneringen in balans te brengen, zonder geconfronteerd te worden met verhalen uit het verleden. De meeste cliënten varen wel bij mijn aanpak, voelen zich al snel sterker en veiliger, ervaren meer rust in hun hoofd. Uiteraard moet iedereen voor zichzelf uitmaken welke therapie het best past maar ik ben overtuigd dat een ‘beperkt’ aantal sessies juist bijdraagt tot een snellere ‘heling’ in tegenstelling tot jarenlange therapieën.’

Info: www.harame.be

Quote: ‘Ik ben ervan overtuigd dat een ‘beperkt’ aantal sessies juist bijdraagt tot een snellere ‘heling’ in tegenstelling tot jarenlange therapieën’.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in