23.3 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Stekene Koerst klaar voor 57ste Omloop van het Waasland

FOTO: MAVAHOE

ZONDAG 12 maart 2023 staat het paradepaardje van Stekene Koerst op het programma. De 57ste Omloop van het Waasland zit in een nieuw kleedje, en dat moet uiteindelijk leiden tot een upgrade van de wedstrijd in 2024.

Maandagavond 30 januari ving Stekene Koerst twee vliegen in één klap. In Het Zomerhuis ging de eerste editie van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gepaard met een persvoorstelling van de vernieuwde Omloop van het Waasland.

Geschiedenis

Kris Van Duyse, voorzitter van vzw Nering door sport en steun – Stekene Koerst, blikte even terug op de geschiedenis van de Omloop. De organisatie was tot 2018 in handen van Danny De Maere en werd vanaf 2019 voor het eerst door het huidige team georganiseerd. Uit die vorige periode dateren ook de grote verhalen van de koers, zo herinnert iedereen zich nog dat ‘de kannibaal’ Eddy Merckx ondertussen 45 jaar geleden in Kemzeke zijn fiets aan de haak hing. Na een beloftevolle eerste editie van de nieuwe organisatie in 2019 gooide corona roet in het eten en werd er pas opnieuw in 2022 gekoerst. Dit jaar zijn er geen zorgen of beperkingen meer, iedereen maakt zich klaar voor de 57ste editie.

Vijf koersen

De Omloop van het Waasland wordt de eerste van vijf koersdagen (12 maart, 12 juni, 17 en 21 september) in Stekene en Kemzeke. Netjes verdeeld over jeugd, volwassen coureurs, dames en heren. Maar de Omloop van het Waasland wordt wel de blikvanger, anders dan bijvoorbeeld de Grote Prijs Dr Eugeen Roggeman waar het accent ligt op een gezellige kermiskoers. De Omloop van het Waasland maakt zich op voor een serieuze upgrade. Noem het een kwaliteitsinjectie naar een hogere categorie op de UCI ranking. Hierdoor hopen de organisatoren een ander deelnemersveld en dus ook een andere koers te krijgen. Dat zal pas in 2024 het geval zijn maar de aanpassingen die nu al doorgevoerd worden zijn een algemene repetitie voor de nabije toekomst.

Ander parcours, andere aankomst

Bij de nieuwe stijl hoort ook een nieuw parcours. Start in Lokeren om 13.30 uur. Vier keer door Lokeren, dat betekent meer kasseistroken. Hiermee wil de koers zich profileren als een ideale voorbereiding op de Vlaamse kasseiklassiekers. Na de onvermijdelijke passage door de Waterstraat volgen er nog zeven plaatselijke ronden tussen Kemzeke en Sint-Gillis-Waas. Alles samen goed voor 167 kilometer, de aankomst wordt voorzien tussen 17.00 en 17.30 uur. Die streep ligt voor de eerste keer opnieuw waar ze ook in de jaren ’70 en ’80 te vinden was: in de Stationstraat (provinciale baan N403) te Kemzeke. Dit omdat de vroegere locatie aan de kerk van Kemzeke te klein is om alle logistiek onder te brengen.

Partners

Die grotere organisatie is enkel mogelijk dankzij betrouwbare partners. Kris Van Duyse liet weten dat ze op het vlak van sponsoring prima op schema zitten. Er zijn veel inspanningen nodig geweest maar de resultaten zijn heel beloftevol. Niet enkel wat de privé-sponsoring betreft, ook de samenwerking met de stad Lokeren zit goed. De Lokerse gemeenteraadsleden waren verhinderd door hun gemeenteraad maar stuurden wel een vertegenwoordiger van hun sportraad. Eentje met Kemzeekse roots dan nog wel: Helena Van Remoortel is Stekenaar in hart en nieren en werkte ooit voor de Stekense sportdienst.

Guido

Guido Heirman, de grote bezieler van het Stekense wielrennen is helaas overleden maar zijn schaduw blijft over de organisatie hangen. In december kreeg dochter Anneke nog de trofee en de daarbijhorende cheque die postuum aan Guido werd toegekend voor zijn verdienste voor de wielersport. Kris Van Duyse bracht hulde aan Guido en Anneke schonk de cheque van de sportdienst aan de organisatie, eventueel voor een premie in de wedstrijd.

Boterhammen met kaas

Het slotwoord was voor burgemeester Stany De Rechter. ‘De sport heeft in het algemeen een enorme evolutie doorgemaakt in de voorbij 25 jaar en dat is voor de Omloop van het Waasland niet anders. Edgard De Maere heeft de koers gedragen, gaf na de aankomst een speech en daarna waren er boterhammen met kaas. Maar vandaag moet het voor de sponsors iets meer zijn. Dat kan enkel door de bundeling van de krachten van de Stekense en Kemzeekse organisaties. De gemeente Stekene gelooft daarin, de stad Lokeren ook want anders hadden ze vandaag niemand afgevaardigd. Ik wens hen veel succes en ben dankbaar in naam van de gemeente Stekene dat we zo’n organisatie op ons grondgebied mogen verwelkomen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in