16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Sonja De Maere verruilde Kemzeke voor Exeter in Engeland en heeft er nog geen moment spijt van

SOMS hoef ik niet ver te zoeken voor onze rubriek ‘Stekenaars in het buitenland’. In de jaren ’70 waren Sonja De Maere en uw dienaar buren in de Hoekstraat in Kemzeke. Inmiddels woont Sonja alweer 37 jaar in Engeland, in een grappige mixt van Engels en Nederlands kleurt ze haar leven. Here we go!

‘Of ik voor de liefde naar Engeland ben gegaan? Ach, laten we zeggen dat niet alle wegen naar Rome leiden. Ik ben altijd aan de slag geweest in Engeland, werkte voornamelijk in de horeca, broodjeszaken en coffeeshops. Voorts was ik ook een tijd actief in een kledingwinkel en bij het bekende ‘Marks & Spencer’.’

Verdraagzaam en gastvrij

Sonja woont momenteel in Exeter, niet ver van Cornwall. De stad met circa 130.000 inwoners beschikt over een eigen vliegveld, Chris Martin zanger van Coldplay werd er geboren. Middeleeuwse architectuur, museums, boetieks en galeries, schilderachtige parken en bars en pubs aan de rivier Exe maken Exeter tot een van de meest aantrekkelijke steden in het zuidwesten van Engeland. ‘Ik voel me hier heel erg thuis. Mensen zijn uiterst gastvrij en verdraagzaam ze houden het in ieder geval al 37 jaar uit met mij! Toen ik hier kwam sprak ik geen woord Engels maar al snel pikte ik de taal op. Dat is ook wel nodig anders kom je nergens.’

In de rij voor de bus

‘Van sommige ‘gewoontes’ keek ik in het begin wel vreemd op. Ik moest leren om in een rij te staan. Mijn zus was hier een keer en vroeg waarom al die mensen zo keurig op één rij stonden: wel, ze waren aan het wachten op de bus. Van de andere kant: Engelsen stoppen dan ook weer niet aan een zebrapad, op dat vlak is er niets verkeerd met de Belgen.’

Problemen met Brexit vallen mee

‘De problemen met de Brexit vallen al met al mee. In het begin waren er wel langere leveringstijden en duurde het langer dan normaal eer goederen Engeland bereikten. Dat ligt nu allemaal achter de rug, ik heb het idee dat Engeland de Brexit goed aangepakt heeft.’

Contact met Belgische familie

‘Ik heb nog steeds familie in het Waasland in Kemzeke, Stekene en Sint-Niklaas. Ik kom regelmatig op bezoek, uiteraard was dit niet mogelijk gedurende de coronacrisis. Ik blijf graag op de hoogte van het nieuws uit België via facebook en ‘Ge zijt van Stekene als’ en ‘Ge zijt van Kemzeke als’.’

Sonja heeft de rijpe ouderdom van 65 jaar en zit vol humor en levenswijsheid, wat dacht u hiervan: ‘Je weet nooit of je kan vliegen, tot wanneer je van de klif springt.’

Quote: ‘Van sommige ‘gewoontes’ keek in het begin wel vreemd op: ik moest leren om in een rij te staan’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings