21.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Raadsbrief februari 2023

Poolexpeditie op Nova Zembla en een kroon voor Stany en Nicole

Eerst de randzaken over de raadsvergadering van 24 januari 2023. Met slechts zeven agendapunten leken we op weg om het ‘kortste zittingsrecord’ van 36 minuten en 15 seconden (raadsvergadering 25 oktober 2022) te verpulveren maar zover kwam het niet. Een tiental bijkomende vragen zorgde ervoor dat uw dienaar en de overige acht geïnteresseerde bezoekers pas om 21u54 verzocht werden de zaal te verlaten op het einde van de openbare vergadering. Achter gesloten deuren vond nadien nog een ‘besloten vergadering’ plaats waar pottenkijkers niet werden toegelaten.

Barre omstandigheden

Twee randzaak: hoe beschermen raadsleden (m/v) zich tegen de ‘barre’ temperatuur in de raadzaal van het gemeentehuis? Enig veld- en telwerk leert dat meer dan de helft van de aanwezigen met een dichtgeknoopte winterjas – met  meestal nog een dikke sjaal er bovenop – de zitting bijwoont, alsof ze op poolexpeditie zijn op Nova Zembla. Uw dienaar heeft goed praten: de ‘perstribune’ – een rechthoekige tafel van 1,35m op 80cm – staat opgesteld in een uithoek van de raadzaal pal naast een verwarmingstoestel. Een comfortabel, behaaglijk plekje met een perfect uitzicht over de ‘arena’, als een VIP-ruimte in Camp Nou in Barcelona.

34 jaar politieke anciënniteit

Terzake: het ontslag van een gemeenteraadslid en bijgevolg het onderzoek van de geloofsbrieven en installatie van een opvolgend gemeenteraadslid, levert heel wat interessante data op. Immers, aan de raad wordt gevraagd om te stemmen over een voorstel waarin de rangorde van de gemeenteraadsleden is vastgesteld naar anciënniteit. En wat blijkt: er gaapt een enorme kloof in politieke ervaring tussen de verschillende gemeenteraadsleden. Stany De Rechter en Nicole Van Duyse spannen de kroon met 34 jaar (!) anciënniteit: namens de Gazet een dikke proficiat voor zoveel burgerzin en engagement! Eervolle vermelding verdienen ook Kris Van Duyse en Gunter Van Campenhout met 22 jaar anciënniteit. ‘Nieuwkomers’ Sam Schokkaert en Katrien De Schepper hebben er inmiddels al 5 maanden politieke ervaring op zitten, Jan Ongena zit aan 4 maanden en Inge Strijbol zet haar eerste stappen in het politieke kluwen.

Een wadi aan de Lamstraat

Voor de bezoekers (en ze zijn talrijk) van de Action in Kemzeke. Action Belgium heeft een aanvraag gedaan tot het bekomen van een planologisch attest voor het oprichten van een overkapping voor overdekt laden en lossen, een fietsenstalling, de regularisatie van een waterdoorlatende parkeer- en circulatieverharding en ingroening van de site. Aan de ingroening worden enkele voorwaarden opgelegd zoals de aanleg van een kwalitatief groenscherm, noodzakelijke maatregelen om overstromingen van aanpalende wegen te voorkomen en een voorstel om een deel van de groenzone aan te leggen als wadi. Ook moeten er minstens 2 oplaadpunten en laadinfrastructuur voor 1 op 4 parkeerplaatsen voorzien worden. Bovendien wordt de Action een financiële last opgelegd van 50.000 euro (ten gunste van de gemeentekas) voor de aanleg van een volwaardige rijweg in asfalt van 6,6m breed binnen de rooilijn van de Lamstraat met een lengte van 75m vanaf de aansluiting met de N403. De gemeente staat in voor de aanleg van de weg.

Tenslotte voor de bewoners van Klein-Sinaai: de raad verleende zijn goedkeuring aan de vernieuwing van het waterleidingnet DN80 langs de oneven zijde in de Abelendreef ter hoogte van huisnummers 3-15d. De daaraan verbonden kosten worden geraamd op 38.187,64 euro en zijn 100% ten laste van De Watergroep.

Wenst u de gemeenteraad bij te wonen: iedereen is welkom, maar u kan de zitting ook volgen via livestream op www.stekene.be/gemeenteraad

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in