12.3 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Proefopstelling schoolstraat 7-Sprong: aanzet tot veiligere schoolomgeving

In de nabije omgeving van basisschool 7-Sprong in Kemzeke werd vanaf 3 oktober 2022 een proefopstelling van een schoolstraat ingevoerd vanaf het kruispunt Kemzekedorp/Nationalestraat tot het kruispunt Nationalestraat/Schoolstraat. Een schoolstraat wordt 2 keer per dag, bij het begin en het einde van een schooldag afgesloten voor ingaand gemotoriseerd verkeer. Leden van de werkgroep mobiliteit bij de 7-Sprong, waarvan ouders en directie deel uitmaken, vertellen over het voorbije traject en wat er in de toekomst nog kan verbeterd worden.

‘Vanuit de school willen we een veiligere schoolomgeving, dit heeft een positief effect op tal van zaken: meer leerlingen die duurzaam naar school komen, minder chaos en ergernissen aan de schoolpoort, actieve en gezonde kinderen, sociaal contact en een aangenamere sfeer, betere luchtkwaliteit en minder lawaaihinder. Als de omgeving goed is voor kinderen, dan is het veilig en aangenaam voor iedereen, dus ook voor de buurt en zijn bezoekers.’

Knelpunten

‘We worden geconfronteerd met een aantal knelpunten in de straat en omgeving. Zo zijn er ouders die (te) dicht bij de schoolpoort parkeren waardoor jonge fietsers onverwachts moeten uitwijken. Gezien onze school op een T-kruising ligt, vormt dit een probleem in de Nationalestraat en de Schoolstraat. Er is voldoende parkeerplaats rond de kerk maar ouders nemen vaak niet de moeite om zich iets verder te parkeren ten voordele van een veilige schoolomgeving. Bovendien moeten kinderen uit de Muziekwijk de Nationalestraat oversteken maar zowel voor fietsers als automobilisten is de zichtbaarheid ter hoogte van de oversteekplaats heel beperkt.’

Participatiemoment

‘Twee jaar geleden nam bevoegd schepen Kris Van Duyse deel aan een vergadering van onze werkgroep. Ondanks zijn bezorgdheid ondernam het gemeentebestuur geen actie. Op 26 juli 2022 organiseerden we dan een participatiemoment voor de buurtbewoners, met een 25-tal aanwezigen. Wij hadden verschillende verkeersscenario’s uitgewerkt om te bespreken in groepjes. We bezorgden de feedback aan het gemeentebestuur met de vraag om maatregelen te nemen, daarop werden we uitgenodigd om onze voorstellen te bespreken. Dit leidde tot de invoering van een proefopstelling van een schoolstraat.’ Er werd ook een proefopstelling op korte termijn beloofd voor de oversteekplaats in de Nationalestraat ter hoogte van de Muziekwijk maar dat is nog niet uitgevoerd. ‘Voorts beloofde het gemeentebestuur de invoering van een kiss&ride-zone te onderzoeken in Kemzekedorp/Nationalestraat, we hebben hierover nog geen resultaat vernomen. Wel werden, net als bij de andere Stekense scholen, thermoplasten aangebracht waardoor de schoolomgeving zichtbaarder werd.’

Stappenplan

‘Heel veel ouders gaven in onze bevraging aan dat ze de invoering van de schoolstraat een goed initiatief vinden, de schoolomgeving is nu veiliger en rustiger. Jongere kinderen kunnen nu veilig en zonder ouders van de kerk naar de school stappen. De leerkrachten plaatsen hekkens en er staat een leerkracht bij het begin en einde van de schoolstraat.’

De leden van de werkgroep mobiliteit bij de 7-Sprong denken dat er nog extra maatregelen nodig zijn voor een echte veilige schoolomgeving. ‘Buurtbewoners waren voorstaander van maatregelen in de Schoolstraat en de Nationalestraat tussen het kruispunt met de Schoolstraat en de Stuyvenbergstraat. Het gemeentebestuur keurde dit niet goed waardoor deze straten nu zelfs drukker zijn tijdens het begin en einde van de schooldag en de parkeerproblematiek grotendeels blijft. De school is vragende partij om meer toezicht maar de acties van de lokale politie zijn beperkt. In het voorjaar 2023 willen we de buurtbewoners nogmaals uitnodigen om hun feedback te kennen. Al deze info zullen we aan de gemeente bezorgen, zodat ze de maatregelen correct kunnen evalueren.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings