11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Pimpampoentje: 18 kinderen met verschillende aanpak

FOTO: MAVAHOE

KINDEROPVANG Pimpampoentje is verhuisd. Sinds begin december 2022 kunnen er 18 kindjes terecht in een gloednieuw en prachtig ingericht gebouw achter de woning van Eva De Troyer in de Bormte 223.

Eva is 39 en heeft een tiental jaar ervaring als begeleidster van mensen met een mentale beperking. In 2014 stapte ze eruit om haar eigen kinderopvang te starten. Tot voor kort in Kemzeke en nu dus achteraan in de Bormte. ‘Het was een race tegen de tijd van zodra we de bouwvergunning hadden. Binnen is alles afgewerkt. Enkel aan de buitengevel is nog werk maar dat zou tegen de paasvakantie ook volledig klaar moeten zijn.’

Thuissituatie

Pimpampoentje biedt plaats aan 18 kinderen, dit alles onder begeleiding van Eva en haar drie collega’s. Je kan er terecht van maandag tot vrijdag van 6.00 uur tot 17.30 uur. ‘Onze visie is heel specifiek’, zegt Eva. ‘We zorgen voor 18 kindjes en dat betekent voor ons 18 verschillende aanpakken. Ieder kind moet op ieder moment zichzelf kunnen zijn. De band met de ouders is daarom heel belangrijk, we proberen zoveel mogelijk de thuissituatie van ieder kind na te bootsen en daar een verlengstuk van te zijn.’

Eigen ritme

‘Precies vanwege die kindspecifieke aanpak zijn we niet gebonden aan vaste uurregelingen. Ieder kind kan op zijn eigen ritme de dag doorbrengen. Er is geen vast uur om te eten of te slapen. Er zijn elf slaapkamers op de bovenverdieping, zo kan iedereen ongestoord rusten wanneer het nodig is. Ieder kind is uniek en daar houden we ook rekening mee.’

Van nul tot…

‘De meeste kinderen komen hier als baby wanneer de ouders weer aan het werk zijn. Vanaf tweeënhalf mogen ze naar school maar er is absoluut geen probleem wanneer ze langer blijven. Zolang ze het leuk vinden zijn ze welkom, vaak komen de schoolgaande kinderen terug in de schoolvakanties. Maar zoals bekend zijn er enorme wachtlijsten in de kinderopvang. Pimpampoentje is nu al volzet tot april 2024 (toestand op 16 januari, red.). Wanneer er dan toch door omstandigheden plots een plaats vrijkomt is die gewoonlijk binnen de 24 uur weer ingevuld.’

Niet over één nacht ijs

‘Alle kinderen worden normaal gezien opgevolgd door Kind en Gezin maar in bepaalde gevallen stellen wij toch ook zaken vast die ons zorgen baren, mijn vroegere ervaring als begeleider is hier zeker een pluspunt. We gaan daarbij niet over één nacht ijs. Eerst wordt dat besproken binnen het team, daarna met de verantwoordelijke vooraleer we iets melden aan de ouders. Vaak zijn die ouders ons heel dankbaar omdat hun kinderen dan heel vroeg in een opvolgingstraject kunnen stappen.’

Opvolging verzekerd

Eva heeft zelf vier dochters en Louka (16) is vastbesloten in de voetsporen van mama te treden. ‘Vanaf volgend schooljaar ga ik specifiek in de richting van kinderopvang. Nu krijgen we ook al les over kinderdagverblijven en dan geef ik vaak de input over hoe de werking in onze crèche verloopt. Vanaf volgend jaar moet ik dan ook een stageplaats gaan zoeken want thuis zal dat waarschijnlijk geen optie zijn.’

Quote: ‘Ieder kind kan op zijn eigen ritme de dag doorbrengen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in