6.1 C
Stekene
zaterdag 20 april 2024

Pimpampoentje: 18 kinderen met verschillende aanpak

FOTO: MAVAHOE

KINDEROPVANG Pimpampoentje is verhuisd. Sinds begin december 2022 kunnen er 18 kindjes terecht in een gloednieuw en prachtig ingericht gebouw achter de woning van Eva De Troyer in de Bormte 223.

Eva is 39 en heeft een tiental jaar ervaring als begeleidster van mensen met een mentale beperking. In 2014 stapte ze eruit om haar eigen kinderopvang te starten. Tot voor kort in Kemzeke en nu dus achteraan in de Bormte. ‘Het was een race tegen de tijd van zodra we de bouwvergunning hadden. Binnen is alles afgewerkt. Enkel aan de buitengevel is nog werk maar dat zou tegen de paasvakantie ook volledig klaar moeten zijn.’

Thuissituatie

Pimpampoentje biedt plaats aan 18 kinderen, dit alles onder begeleiding van Eva en haar drie collega’s. Je kan er terecht van maandag tot vrijdag van 6.00 uur tot 17.30 uur. ‘Onze visie is heel specifiek’, zegt Eva. ‘We zorgen voor 18 kindjes en dat betekent voor ons 18 verschillende aanpakken. Ieder kind moet op ieder moment zichzelf kunnen zijn. De band met de ouders is daarom heel belangrijk, we proberen zoveel mogelijk de thuissituatie van ieder kind na te bootsen en daar een verlengstuk van te zijn.’

Eigen ritme

‘Precies vanwege die kindspecifieke aanpak zijn we niet gebonden aan vaste uurregelingen. Ieder kind kan op zijn eigen ritme de dag doorbrengen. Er is geen vast uur om te eten of te slapen. Er zijn elf slaapkamers op de bovenverdieping, zo kan iedereen ongestoord rusten wanneer het nodig is. Ieder kind is uniek en daar houden we ook rekening mee.’

Van nul tot…

‘De meeste kinderen komen hier als baby wanneer de ouders weer aan het werk zijn. Vanaf tweeënhalf mogen ze naar school maar er is absoluut geen probleem wanneer ze langer blijven. Zolang ze het leuk vinden zijn ze welkom, vaak komen de schoolgaande kinderen terug in de schoolvakanties. Maar zoals bekend zijn er enorme wachtlijsten in de kinderopvang. Pimpampoentje is nu al volzet tot april 2024 (toestand op 16 januari, red.). Wanneer er dan toch door omstandigheden plots een plaats vrijkomt is die gewoonlijk binnen de 24 uur weer ingevuld.’

Niet over één nacht ijs

‘Alle kinderen worden normaal gezien opgevolgd door Kind en Gezin maar in bepaalde gevallen stellen wij toch ook zaken vast die ons zorgen baren, mijn vroegere ervaring als begeleider is hier zeker een pluspunt. We gaan daarbij niet over één nacht ijs. Eerst wordt dat besproken binnen het team, daarna met de verantwoordelijke vooraleer we iets melden aan de ouders. Vaak zijn die ouders ons heel dankbaar omdat hun kinderen dan heel vroeg in een opvolgingstraject kunnen stappen.’

Opvolging verzekerd

Eva heeft zelf vier dochters en Louka (16) is vastbesloten in de voetsporen van mama te treden. ‘Vanaf volgend schooljaar ga ik specifiek in de richting van kinderopvang. Nu krijgen we ook al les over kinderdagverblijven en dan geef ik vaak de input over hoe de werking in onze crèche verloopt. Vanaf volgend jaar moet ik dan ook een stageplaats gaan zoeken want thuis zal dat waarschijnlijk geen optie zijn.’

Quote: ‘Ieder kind kan op zijn eigen ritme de dag doorbrengen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings