11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Na twee jaar weer een podium voor de Stekense sportfiguren

VRIJDAG 16 december 2022 werden de Stekense sportfiguren bekendgemaakt. Een uitzonderlijk editie want door corona waren de vieringen van 2020 en 2021 de mist ingegaan. De zaterdagochtend na de viering deelden wij de decembereditie van de Gazet van Stekene uit op de wekelijkse markt. Daar stonden (met dank aan sportschepen Heidi Van Gaever) reeds in primeur de winnaars in, nu komen we graag terug op de viering zelf.

De genomineerden moesten wel even langer dan voorzien nagelbijtend wachten op de bekendmaking. Presentator Ruben Van Gucht huwde in 2022 met de Kroatische hoogspringster Blanka Vlasic en zijn vlucht vanuit Split naar Zaventem verliep niet volgens plan. Na enkele tussenstops raakte hij uiteindelijk toch in Brussel en Stekene en kon de viering na een extra aperitief met enige vertraging toch starten.

Heidi

Schepen van sport Heidi Van Gaever, zelf nog steeds een heel actief fietser,  schetste het belang van de sport of het bewegen in het algemeen voor lichaam en geest. De mogelijkheden in onze gemeente zijn enorm uitgebreid, niet in het minst door de schitterende sportstek maar ook door het grote aanbod aan clubs voor binnen- en buitensporters.

Matti

Tijd voor de echte agenda dan. Als eerste kwamen de twee genomineerde jeugdsporters aan de beurt. Matti Thoen (8) kreeg de trofee. Hij combineert alle mogelijke fietsdisciplines: BMX, mountainbike, veldrijden en wielrennen op de weg. In het veldrijden pakte hij in 2022 negen overwinningen waaronder de Belgische titel. Daarnaast 15 overwinningen in de andere disciplines. En ook zonder fiets lukt het wel met twee veldloopzeges. Hij won de trofee voor Toon De Zutter (15). De wielrenner van Van Moer Logistics werd in 2021 Vlaams kampioen, derde op het Belgisch kampioenschap en pakte daarnaast 10 andere palmen.

Kyan

Tijd voor de grote jongens met daarbij drie geselecteerden. Bodybuilder Bright Eze van Anytime Fitness Stekene werd eerste op de Benelux Muscular Physique Championship, tweede op het World Championship. Hij werd Europees kampioen Men’s Phisique en is momenteel nummer één op de wereldranglijst.

Mountainbiker Luc Joos is al 40 jaar wielrenner. Zijn carrière leek voorbij na een operatie in 2018 maar Luc vocht terug en werd in 2021 Kampioen van Vlaanderen.

Maar de winnaar werd Kyan Vercauteren. De volleyballer van Vamos speelt naast nationaal volleybal ook beachvolley. In die discipline behaalde hij de Belgische titel bij de U18. Samen met zijn partner Jelle De Hert werd hij zesde op het Europees Kampioenschap U20 en negende op het Wereldkampioenschap U19 in Izmir nadat ze eerst kwalificatiewedstrijden moesten winnen.

Lisz

Voor de titel van sportvrouw 2020-2022 waren vijf kanshebbers geselecteerd. Vamos Stekene zette Jana Verschraege in de kijker. Zij zorgde mee voor de promotie naar Nationale 1, het op één na hoogste volleybalniveau in België.

Voetbalster Tineke Roete is actief in de G-ploeg van Avanti Stekene maar vooral als Special Flame. Zij behaalde op een internationaal tornooi in Zweden een prachtige zilveren plak.

In het G-badminton van de Lokerse Badmintonclub werd Arianne Saman Belgisch kampioen in 2020 en behaalde ze in 2022 goud op de Special Olympics België.

Pas op haar 48ste werd Marijke De Smet wielrenner op internationaal niveau. Zij werd wereldkampioen tijdrijden bij de masters en maakte deel uit van de ploeg die Belgisch kampioen in de ploegentijdrit werd.

Sportvrouw 2020-2022 werd marathonloopster Lisz Verbeeck vanAtletiek Volharding Stekene. Zij werd tweede op het Belgisch Kampioenschap marathon in 2021 en vierde in 2022. Opvallend gegeven is dat beide tijden slechts 1 seconde verschillen wat op een heel sterke regelmaat wijst.

Katrien en Jurgen

Sportclub van het jaar werd zoals verwacht volleybalclub Vamos. Voorzitters Katrien De Bock en Jurgen Santy belichtten nogmaals het geslaagde huwelijk tussen de clubs van Stekene en Sint-Gillis-Waas, zoals de trouwe lezer van de Gazet van Stekene dit reeds kon lezen in onze editie van februari 2022. Door het aanbieden van volleybal op het allerhoogste nationaal niveau onderscheidt Vamos zich van de vele verdienstelijke sportclubs die onze gemeente rijk is.

Guido

Hét emo-moment van de avond was de uitreiking van de trofee voor sportverdienste. Die werd postuum toegekend aan Guido Heirman, synoniem van het wielrennen in Stekene. Guido was 52 jaar voorzitter van Nering door Sport en Steun en het boegbeeld van Stekene Koerst. In die periode organiseerde hij ontelbare koersen in Stekene en had hij een band met de grootste coureurs. Dochter Anneken Heirman kreeg de ganse zaal muisstil in haar babbel met Ruben Van Gucht waarin ze terugblikte op hetgeen Guido betekend had, in de eerste plaats als vader maar ook als sociaal figuur in de Stekense sportwereld.

Réno, Dirk, Lucien, Karen, Ronald en Matthieu

Tijd voor de recreatieve sporters. Ultrawandelaar Réno Martens van de Smokkelaars voorstellen zal niet meer nodig zijn. Vooral de manier waarop Réno zijn sportieve prestaties koppelt aan zijn steun voor de goede doelen verdient respect.

80-plussers Dirk Vereecken en Lucien Drebels zijn nog steeds actief in de Stekense joggingclub, net als Karen Vanderhallen die al twaalf keer de Bornemse Dodentocht uitliep.

Respect voor Ronald Stevens van De Sneltrappers die ondanks zijn ziekte meer dan 2000 kilometer per jaar met de handbike aflegt.

Tenslotte kreeg ook Matthieu Verlee een aandenken. Hij loopt iedere dag minimum 5 kilometer voor verschillende goede doelen.

Van Dirk tot Annie

Vrijwilligers in de sport: onbetaald, onbetaalbaar en vooral onmisbaar. Dirk Vereecken, Noëlla Janssens, Ann Van Havermaet en Marc De Block van Joggingclub Stekene. Luc Bouchier (80!), Jozef Meersschaert, Julia De Weirt, Robert Van Hooste en Annie Braem van Vamos. Stuk voor stuk zijn ze van onschatbare waarde voor hun club.

108

Tot slot werden de kampioenen op alle niveaus, zowel individueel als per club op het podium geroepen. Daaruit blijkt nog maar eens de weelde die we in onze gemeente hebben. Ik heb 108 mensen geteld, onder voorbehoud!

Bo en Kris

Tussen alle prijswinnaars door was er muziek van het Mahdo trio en acts van Ken Gyu Aikido Dojo en dansschool Step by Step.

Tenslotte blikte Bo Hollebosch terug op haar schitterende internationale loopbaan en sloot eerste schepen Kris Van Duyse de avond af met het startschot voor de receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in