17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Marc Boon, Maakt Bijzonder

FOTO: MARC BOON

HOE zou het nog zijn met Marc Boon, de voormalige directeur van Broederschool Stekene? In binnen- en buitenland kent zijn carrière een hoge vlucht als regisseur voor theater, musical, opera en grote evenementen. Noem het multitasken avant la lettre. De ‘duizendpoot’ is eveneens actief als publieksopwarmer, uitvaartbegeleider, presentator, stemacteur, communicatiedeskundige, consultancy en wellicht vergeet ik nog tien andere ‘jobs’ (www.marcboon.be). Hoogste tijd voor een aangename babbel over talentontwikkeling, arbeidsvreugde, leiding geven en het opzij zetten van je ego.

‘Mijn vader stierf toen ik acht maanden oud was, ik groeide op bij mijn moeder en mijn grootouders. Ik werd eigenlijk altijd omgeven door mensen die tijd hadden en op die manier kon ik mijn creativiteit van jongs af aan ontwikkelen. Ik speelde schooltje en imiteerde TV-talkshows, ik modelleerde mijn speelgoed behalve waarvoor het eigenlijk bedoeld was. Op een bepaald moment had ik een circus gebouwd. Toen mijn moeder vroeg om het op te ruimen voor het avondeten, antwoordde ik dat ze pech had want het circus zou er een week blijven staan…’

Verbinden is cruciaal

‘Bij grote producties werk ik uiteraard samen met een uitgebreid team, mensen met uiteenlopende capaciteiten en verantwoordelijkheden, van decor- en kostuumontwerpers tot acteurs. Je ego opzij zetten, verbinden en vertrouwen zijn voor mij cruciale elementen om van een geslaagde samenwerking te kunnen spreken. Ik zie daar een parallel met het onderwijs: je moet jongeren licht, zuurstof en ruimte geven en op die manier kunnen ze groeien.’

Gelukkig zijn met wat je doet

‘Ik presenteer voor televisie en op tal van gelegenheden, ik schrijf, doe stemmenwerk. Soms vragen mensen: waarom focus je niet op één ding? Maar zo zit ik niet in elkaar, eigenlijk loopt het één automatisch over in het andere, ik cluster mijn activiteiten. Maar niets komt vanzelf, je moet je steeds verder ontwikkelen. Op dat vlak ben ik een selfmade man, ik volg regelmatig masterclasses, ontdek nieuwe horizonten maar net zo goed ga ik langs bij de logopedist om mijn stem verder te verrijken. En uiteraard steel ik met mijn ogen, dat is de beste leerschool.’

Maatschappelijk engagement

‘Het voelt voor mij heel natuurlijk om een maatschappelijk engagement op te nemen. Zo deel ik graag mijn expertise met amateur toneelgezelschappen. Momenteel regisseer ik de ‘Driestuiversopera’ van Bertold Brecht bij KET (Kamer Edelweiss Toneelgroep) in Beveren, een sociaal geëngageerd stuk. Het is een enorme uitdaging om meer dan 100 acteurs, met en zonder ervaring, te leren dansen, zingen en spelen. Voor Kunst Veredelt in Kieldrecht nam ik vorige week nog 150 audities af voor de nieuwe Vlaamse versie van de Broadwaymusical ‘Annie’. En in Lede regisseerde ik het massaspel ‘Beeld van Liefde’ met o.a. Lucas Van den Eynde in de cast, waarvan in 2024 een nieuwe editie op stapel staat. Alles wat je aanpakt moet je bijzonder doen. Daar verwijs ik in mijn bedrijfsnaam ook naar met mijn initialen: Maakt Bijzonder.’

KADER: Wintercircus Vlaanderen

Sinds 2005 zorgt Marc Boon jaarlijks voor het scenario, regie en conceptuele uitbouw van ‘Sint in de Piste’ dat plaatsvindt in op Grote Markt van Sint-Niklaas. Het spektakel – met 50 zwarte pieten, acrobaten in de lucht, razendsnelle jongleurs, te gekke stuntclowns, paarden, kamelen, lama’s, freestyle trucs van snelle motoren… – behoort tot de grootste circusfestivals in Europa en presenteert acts van wereldniveau, uniek voor Vlaanderen. Het evenement groeide van 1 weekend met 400 toeschouwers tot een internationaal gebeuren met meer dan 30.000 bezoekers.

’Naast Sint in de Piste (www.sintindepiste.be) ontwikkelden we ook een ‘volwassen’ circusversie met wereldacts, maar zonder sinterklaaselementen: Wintercircus Vlaanderen (www.wintercircusvlaanderen.be). In Nederland ben ik na mijn doortocht als vast panellid in het wekelijkse TV-kijkcijferkanon De Rijdende Rechter (KRO/NCRV), met vaak om en bij de 2 miljoen kijkers, nu ook al een paar jaar te zien als ringmaster in www.wintercircusapeldoorn.com en www.limburgs-nieuwjaarscircus.nl. Voorts ben ik actief als zendergezicht bij Ment TV. Ik presenteer er wekelijks op woensdag (21 uur) en op zondag (16 uur) ‘Affiche’, een talkshow over cultuur, theater, events,… Maar ook de personality talkshow ‘Boon@Night’ is er in de zomer te zien, net als het 4-delige jaaroverzicht tussen kerst en nieuwjaar.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings