13.4 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Marc Boon, Maakt Bijzonder

FOTO: MARC BOON

HOE zou het nog zijn met Marc Boon, de voormalige directeur van Broederschool Stekene? In binnen- en buitenland kent zijn carrière een hoge vlucht als regisseur voor theater, musical, opera en grote evenementen. Noem het multitasken avant la lettre. De ‘duizendpoot’ is eveneens actief als publieksopwarmer, uitvaartbegeleider, presentator, stemacteur, communicatiedeskundige, consultancy en wellicht vergeet ik nog tien andere ‘jobs’ (www.marcboon.be). Hoogste tijd voor een aangename babbel over talentontwikkeling, arbeidsvreugde, leiding geven en het opzij zetten van je ego.

‘Mijn vader stierf toen ik acht maanden oud was, ik groeide op bij mijn moeder en mijn grootouders. Ik werd eigenlijk altijd omgeven door mensen die tijd hadden en op die manier kon ik mijn creativiteit van jongs af aan ontwikkelen. Ik speelde schooltje en imiteerde TV-talkshows, ik modelleerde mijn speelgoed behalve waarvoor het eigenlijk bedoeld was. Op een bepaald moment had ik een circus gebouwd. Toen mijn moeder vroeg om het op te ruimen voor het avondeten, antwoordde ik dat ze pech had want het circus zou er een week blijven staan…’

Verbinden is cruciaal

‘Bij grote producties werk ik uiteraard samen met een uitgebreid team, mensen met uiteenlopende capaciteiten en verantwoordelijkheden, van decor- en kostuumontwerpers tot acteurs. Je ego opzij zetten, verbinden en vertrouwen zijn voor mij cruciale elementen om van een geslaagde samenwerking te kunnen spreken. Ik zie daar een parallel met het onderwijs: je moet jongeren licht, zuurstof en ruimte geven en op die manier kunnen ze groeien.’

Gelukkig zijn met wat je doet

‘Ik presenteer voor televisie en op tal van gelegenheden, ik schrijf, doe stemmenwerk. Soms vragen mensen: waarom focus je niet op één ding? Maar zo zit ik niet in elkaar, eigenlijk loopt het één automatisch over in het andere, ik cluster mijn activiteiten. Maar niets komt vanzelf, je moet je steeds verder ontwikkelen. Op dat vlak ben ik een selfmade man, ik volg regelmatig masterclasses, ontdek nieuwe horizonten maar net zo goed ga ik langs bij de logopedist om mijn stem verder te verrijken. En uiteraard steel ik met mijn ogen, dat is de beste leerschool.’

Maatschappelijk engagement

‘Het voelt voor mij heel natuurlijk om een maatschappelijk engagement op te nemen. Zo deel ik graag mijn expertise met amateur toneelgezelschappen. Momenteel regisseer ik de ‘Driestuiversopera’ van Bertold Brecht bij KET (Kamer Edelweiss Toneelgroep) in Beveren, een sociaal geëngageerd stuk. Het is een enorme uitdaging om meer dan 100 acteurs, met en zonder ervaring, te leren dansen, zingen en spelen. Voor Kunst Veredelt in Kieldrecht nam ik vorige week nog 150 audities af voor de nieuwe Vlaamse versie van de Broadwaymusical ‘Annie’. En in Lede regisseerde ik het massaspel ‘Beeld van Liefde’ met o.a. Lucas Van den Eynde in de cast, waarvan in 2024 een nieuwe editie op stapel staat. Alles wat je aanpakt moet je bijzonder doen. Daar verwijs ik in mijn bedrijfsnaam ook naar met mijn initialen: Maakt Bijzonder.’

KADER: Wintercircus Vlaanderen

Sinds 2005 zorgt Marc Boon jaarlijks voor het scenario, regie en conceptuele uitbouw van ‘Sint in de Piste’ dat plaatsvindt in op Grote Markt van Sint-Niklaas. Het spektakel – met 50 zwarte pieten, acrobaten in de lucht, razendsnelle jongleurs, te gekke stuntclowns, paarden, kamelen, lama’s, freestyle trucs van snelle motoren… – behoort tot de grootste circusfestivals in Europa en presenteert acts van wereldniveau, uniek voor Vlaanderen. Het evenement groeide van 1 weekend met 400 toeschouwers tot een internationaal gebeuren met meer dan 30.000 bezoekers.

’Naast Sint in de Piste (www.sintindepiste.be) ontwikkelden we ook een ‘volwassen’ circusversie met wereldacts, maar zonder sinterklaaselementen: Wintercircus Vlaanderen (www.wintercircusvlaanderen.be). In Nederland ben ik na mijn doortocht als vast panellid in het wekelijkse TV-kijkcijferkanon De Rijdende Rechter (KRO/NCRV), met vaak om en bij de 2 miljoen kijkers, nu ook al een paar jaar te zien als ringmaster in www.wintercircusapeldoorn.com en www.limburgs-nieuwjaarscircus.nl. Voorts ben ik actief als zendergezicht bij Ment TV. Ik presenteer er wekelijks op woensdag (21 uur) en op zondag (16 uur) ‘Affiche’, een talkshow over cultuur, theater, events,… Maar ook de personality talkshow ‘Boon@Night’ is er in de zomer te zien, net als het 4-delige jaaroverzicht tussen kerst en nieuwjaar.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in