18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Lus vzw: een mens is niet gemaakt om alleen te leven

FOTO: LUS VZW

EEN vacature op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk trekt mijn aandacht: ‘Lus vzw zoekt een compagnon de route in Stekene’. Lusvrijwilligers brengen familie, vrienden, buren en kennissen bij elkaar, op zoek naar contact, betrokkenheid, samen leren en samen leven. Lus-medewerkster Lieve Proost, geboren in Stekene, geeft tekst en uitleg.

‘Lus vzw, 20 jaar geleden opgericht, wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid en ontvangt diverse projectsubsidies. We zijn gestart in Gent en daarna verder uitgewaaid over gans Vlaanderen. Naast een negental vaste medewerkers kunnen wij een beroep doen op 233 vrijwilligers en meer dan 700 netwerkleden in onze lusgroepen die elk op hun manier Lus op de kaart zetten in zowel steden als gemeenten. Dit kan in lus- en linkgroepen, als vertrouwenspersonen voor kinderen in de Jeugdhulp, in allerlei vernieuwende projecten, via workshops en inspiratiemomenten.’

Je staat steviger wanneer je goed omringd wordt

‘Mensen zonder sociaal netwerk hebben het moeilijker om zich te handhaven in de maatschappij. Dat kan gaan om personen met een psychiatrische problematiek, met een forensisch verleden maar net zo goed ook om een jonge moeder met een kind van drie die haar partner is verloren. We gaan op zoek naar een vrijwillige ‘compagnon de route’ die een lusgroep gaat leiden. Vanuit die vrijwillige betrokkenheid proberen we mensen goed te omringen met gewone mensen. Dat vaak in combinatie met hulpverlening die er al is.’

Gezocht: een groot hart

‘Lusvrijwilligers brengen een netwerk bij elkaar om gebeurtenissen, verhalen, wensen en bekommernissen te delen met elkaar. Op die manier zorgen wij voor een verbinding tussen mensen. Het profiel van een vrijwilliger: een groot hart, de tijd nemen om te luisteren, oprechte interesse tonen en mensen met elkaar in contact brengen. Dat is het fundament van Lus. Een lusgroep komt idealiter om de 4 à 6 weken samen, welke activiteit ze ondernemen – samen eten, wandelen, een culturele uitstap – beslissen de deelnemers zelf. In ons concept worden steeds nieuwe, unieke groepen van mensen gecreëerd. We groeien organisch, momenteel zijn er 186 lusgroepen actief.’

‘We zijn bezig om enkele lusgroepen op te starten in Stekene en omstreken, omdat iemand verandering wil in zijn/haar leven. Hebt u goesting en enige tijd om hiervan deel uit te maken? Onze vrijwillige kennismakers staan klaar om bij je langs te komen en wat meer uitleg te geven over de werking zodat je kan beslissen of deze aard van vrijwilligerswerk iets voor jou is. U vindt alvast alle info op www.lusvzw.be of u kan zich aanmelden via info@lusvzw.be of telefonisch op 0497 – 43 59 23 ‘

Quote: ‘Mensen zonder sociaal netwerk hebben het moeilijker om zich te handhaven in de maatschappij’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in