15.4 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Lus vzw: een mens is niet gemaakt om alleen te leven

FOTO: LUS VZW

EEN vacature op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk trekt mijn aandacht: ‘Lus vzw zoekt een compagnon de route in Stekene’. Lusvrijwilligers brengen familie, vrienden, buren en kennissen bij elkaar, op zoek naar contact, betrokkenheid, samen leren en samen leven. Lus-medewerkster Lieve Proost, geboren in Stekene, geeft tekst en uitleg.

‘Lus vzw, 20 jaar geleden opgericht, wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid en ontvangt diverse projectsubsidies. We zijn gestart in Gent en daarna verder uitgewaaid over gans Vlaanderen. Naast een negental vaste medewerkers kunnen wij een beroep doen op 233 vrijwilligers en meer dan 700 netwerkleden in onze lusgroepen die elk op hun manier Lus op de kaart zetten in zowel steden als gemeenten. Dit kan in lus- en linkgroepen, als vertrouwenspersonen voor kinderen in de Jeugdhulp, in allerlei vernieuwende projecten, via workshops en inspiratiemomenten.’

Je staat steviger wanneer je goed omringd wordt

‘Mensen zonder sociaal netwerk hebben het moeilijker om zich te handhaven in de maatschappij. Dat kan gaan om personen met een psychiatrische problematiek, met een forensisch verleden maar net zo goed ook om een jonge moeder met een kind van drie die haar partner is verloren. We gaan op zoek naar een vrijwillige ‘compagnon de route’ die een lusgroep gaat leiden. Vanuit die vrijwillige betrokkenheid proberen we mensen goed te omringen met gewone mensen. Dat vaak in combinatie met hulpverlening die er al is.’

Gezocht: een groot hart

‘Lusvrijwilligers brengen een netwerk bij elkaar om gebeurtenissen, verhalen, wensen en bekommernissen te delen met elkaar. Op die manier zorgen wij voor een verbinding tussen mensen. Het profiel van een vrijwilliger: een groot hart, de tijd nemen om te luisteren, oprechte interesse tonen en mensen met elkaar in contact brengen. Dat is het fundament van Lus. Een lusgroep komt idealiter om de 4 à 6 weken samen, welke activiteit ze ondernemen – samen eten, wandelen, een culturele uitstap – beslissen de deelnemers zelf. In ons concept worden steeds nieuwe, unieke groepen van mensen gecreëerd. We groeien organisch, momenteel zijn er 186 lusgroepen actief.’

‘We zijn bezig om enkele lusgroepen op te starten in Stekene en omstreken, omdat iemand verandering wil in zijn/haar leven. Hebt u goesting en enige tijd om hiervan deel uit te maken? Onze vrijwillige kennismakers staan klaar om bij je langs te komen en wat meer uitleg te geven over de werking zodat je kan beslissen of deze aard van vrijwilligerswerk iets voor jou is. U vindt alvast alle info op www.lusvzw.be of u kan zich aanmelden via info@lusvzw.be of telefonisch op 0497 – 43 59 23 ‘

Quote: ‘Mensen zonder sociaal netwerk hebben het moeilijker om zich te handhaven in de maatschappij’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings