15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Labastide d’Armagnac: onze ouderen aan het roer

FOTO: Gio Bonacci

LABASTIDE d’Armagnac – de ‘zustergemeente van Stekene in zuid-Frankrijk– telt zo’n 700 inwoners. Na een geleidelijke afname in de loop van de 20e eeuw is de bevolking nu al ruim tien jaar stabiel. De bevolking ouder dan 60 bedraagt ​​bijna 50%, terwijl dit in 2008 slechts 41% van het totaal vertegenwoordigde. In dezelfde periode blijven Labastidianen van 75 jaar en ouder stabiel op ongeveer 22% van het totaal. ‘De vergrijzing van de bevolking is geen specifiek kenmerk van onze gemeente, maar een fenomeen dat heel landelijk Frankrijk bezighoudt,’ vertelt Giorgio Bonacci, gemeentesecretaris van Labastide d’Armagnac.

‘Ondersteuning voor bejaarden of kwetsbaren wordt verleend door het Intercommunaal Centrum voor Maatschappelijke Actie (CIAS), een openbare instelling met een onafhankelijk budget. De activiteit omvat 27 gemeenten. De VIA levert tal van diensten aan de bevolking: maaltijdbezorging en thuishulp, alarmering op afstand, solidariteitsrelais, andere gediversifieerde diensten van medisch-sociale aard.

Sinds het begin van de vorige eeuw heeft het dorp het geluk een openbaar bejaardentehuis te hebben dat plaats biedt aan 56 bewoners. Zojuist is een groot renovatieprogramma van start gegaan. Het omvat met name de oprichting van een ‘Alzheimer’-dienst met 28 bedden. Tijdens de duur van de werken moesten de bewoners noodgedwongen tijdelijk verhuizen naar een nabijgelegen vestiging.

Op lokaal niveau leidt de Club de l’Age d’Or de activiteiten van senioren. Haar doel: banden van vriendschap en solidariteit tussen haar leden creëren en behouden. De vereniging organiseert vergaderingen, maaltijden, bezoeken, culturele activiteiten, zoveel mogelijkheden voor onze ouderen om uit de dagelijkse sleur te komen.’

Solidariteit

‘Tijdens de twee jaar van de pandemie waren de meeste activiteiten van de Club de l’Age d’Or slapend. Maar intergenerationele solidariteit speelde een grote rol bij de ondersteuning van ouderen. De gemeente heeft een constante telefonische verbinding onderhouden met mensen in kwetsbare situaties, bibliotheekvrijwilligers hebben boeken gedragen, lokale bedrijven hebben de thuisbezorgservice uitgebreid.

Nu de eindejaarsfeesten naderen, heeft de gemeente de traditionele gezellige maaltijd voor 70-plussers opnieuw gelanceerd. Zesenvijftig mensen waren aanwezig. Zoals gebruikelijk werd de bediening aan tafel verzorgd door de verkozenen van de gemeenteraad. Vriendelijke sfeer, muziek, liedjes, een paar danspasjes, onze ouderen deelden een feestelijk moment van hereniging na de pandemie.’

Armagnac en Fête

‘Het jaar 2022 zag ook de hervatting van veel evenementen. Dit was onder meer het geval voor het muziekfestival Oreille en Place, de tijdelijke tentoonstellingen, maar ook voor Armagnac en Fête, een vlaggenschipevenement dat het destillatieseizoen van het emblematische lokale product inluidt. Ouderen hebben verre van een passieve rol, maar behoren tot de meest gemotiveerde actoren in het stimuleren van het verenigingsleven en de organisatie van deze evenementen.

In afwachting van het wetsvoorstel ‘Ouderdom en goed ouder worden’ in de maak op het niveau van de regering en de Nationale Assemblee, staan ​​de Labastidiaanse oudsten nog steeds aan het roer en dragen actief bij aan het culturele en sociale leven van de dorpsgemeenschap!’

Quote: ‘De oudsten uit Labastide staan nog steeds aan het roer en dragen actief bij aan het culturele en sociale leven van de dorpsgemeenschap’ (Giorgio Bonacci)

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings