17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Ko Dieleman: Nederlandse topkeeper in de Stekense gemeenteraad

JACOBUS Dieleman staat op zijn paspoort maar iedereen in Stekene kent hem als Ko, de man van de gemeentediensten en de gemeenteraad. Maar wist U ook dat Ko ooit een bekende doelman was?

‘Ja, ik heb nog steeds de Nederlandse nationaliteit’, zegt Ko die 70 jaar geleden net over de grens in Axel geboren werd. ‘Ik heb een aanvraag moeten doen om in België te mogen kiezen voor en zetelen in de gemeenteraad. Nationaal en provinciaal heb ik geen stemrecht.’

Alle kleuren

‘Na mijn voetbalcarrière heb ik eerste even in de privé gewerkt maar nadien 25 jaar aan de gemeente. Ik was daar ploegbaas openbare werken en kwam zo met heel veel mensen in aanraking. Zolang ik daar werkte mocht ik niet zetelen in de gemeenteraad maar in mijn werk heb ik nooit enig onderscheid gemaakt. Groene, gele, blauwe: ik heb alle mensen van alle politieke kleuren altijd proberen helpen.’

Familietraditie

‘Het stond in de sterren geschreven dat ik doelman zou worden. Het is bij ons echt een familietraditie, mijn vader haalde bijna het Nederlands nationaal elftal. Mijn schoonbroer was ook keeper en nu volgt kleinzoon Dean bij de U10 van Avanti in de voetsporen.’

Feyenoord

‘Vrij snel nadat ik begon te voetballen in Axel werd ik opgemerkt door de talentscouts van Feyenoord. Zo kwam ik op mijn 15de bij Sportkring Sint-Niklaas terecht en twee jaar later stond ik al tussen de palen van het eerste elftal. Eigenlijk te vroeg want op die leeftijd heb je geen ervaring. Na zeven jaar versierde ik een transfer naar AA Gent. Dat was de tijd van de bekende voorzitter Albert De Meester. In die zes jaar dat ik daar keeper was promoveerden we van tweede naar eerste klasse.’

Speler van het jaar

‘Dat was veruit de mooiste periode uit mijn loopbaan. Veel supporters van Stekene en Axel kwamen toen naar het ondertussen verdwenen Ottenstadion. Ik speelde daar in de jaren tachtig tussen vedetten als Erwin Vandendaele, Aad Koudijzer en dribbelaar Giba. Eén keer werd ik zelfs uitgeroepen tot speler van het jaar.’

Nederlands elftal

‘Voor die Gentse periode deed ik mijn legerdienst in Nederland en werd ik opgeroepen voor het Nederlands militair elftal. Ik zat daar op de bank als doublure voor Leen Barth, de keeper van Anderlecht. Het was een enorme belevenis om die internationale ervaring op te doen. Iedere dag van Axel naar Zeist, twee uur enkel in de auto, maar dat was het zeker waard.’

Voortijdig einde

‘Gedurende al die jaren ben ik één keer serieus gekwetst geweest, een zware hersenschudding na een botsing met de Poolse-Lokerse spits Lubanski. Toch kwam er vrij onverwacht een einde met mijn periode met het onafscheidelijk nummer veertien. Een onherstelbare rugblessure, een ruggenwervel vastgezet met bouten en plaatjes betekenden het einde. Misschien had er meer ingezeten. Wij verdienden niet slecht in Gent maar dat is totaal niet te vergelijken met de huidige waanzinnige spelerslonen.’

Barcelona

Ko heeft een indrukwekkend archief van krantenberichten en foto’s, allemaal netjes geordend in plakboeken. ‘Ik had nog meer maar dat is uitgeleend en nooit teruggekomen. Nu volg ik het voetbal nog sporadisch. Af en toe een keer met Glenn Pepermans naar Barcelona of Anderlecht, maar ik ben geen supporter van paars-wit’, zegt Ko bijna verontschuldigend. ‘Af en toe word ik nog eens in Gent uitgenodigd maar voor het overige volg ik het vanop afstand. Ik heb werk genoeg als gemeenteraadslid. Het zijn niet enkel de burgemeester en de schepenen. Ik ben ook zeker twee tot drie avonden per week bezig met zetelen in de politieraad, Interwaas en Fluxys. Nu ik met pensioen ben kan dit’, besluit Ko.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings