17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Duivenmaatschappij De Snelle Vlucht: een hobby voor alle leeftijden

FOTO: MAVAHOE

DUIVENMELKER, het lijkt stilaan een uitstervende hobby te worden. Secretaris Freddy Van Eetvelde en voorzitter Eddy Saman van ‘De Snelle Vlucht’ zijn zich daar maar al te goed van bewust. Maar bij een lekkere koffie en een stukje vlaai maken de mannen straffe promotie voor hun hobby.

De oudste foto die we hebben in het lokaal dateert van rond 1950 maar De Snelle Vlucht bestaat al een pak langer. Waarschijnlijk van voor de tweede wereldoorlog maar door de verhuis naar andere cafés zijn er veel gegevens verloren geraakt’, zegt Freddy.

Het mooiste moment

‘Die cafés zijn nog altijd noodzakelijk om onze duiven aan te leveren maar bij aankomst moeten we daar eigenlijk niet meer naartoe. De duiven landen op een platform en door de chipring worden de data automatisch doorgezonden. We moeten dus niet meer op café, we moeten in theorie zelfs niet thuis zijn als de duiven landen. Maar dat is het mooiste moment voor de duivenliefhebber. Wanneer je ze van ver ziet aankomen, de bewegingen hoe ze landen, de vleugels toe en recht naar beneden. Een buitenstaander ziet het niet, maar wij weten meteen of het onze duiven zijn.’

Hard lopen

‘Zoals gezegd gebeurt die registratie nu op een plaat. Die kan je huren voor een vaste prijs ongeacht het aantal duiven. Vroeger hadden de duivenmelkers een eigen ‘constateur’, maar nog daarvoor was er op een centraal punt slechts één constateur en moest je vanuit je kot daar naartoe lopen. Er was wel een compensatie in functie van de afstand maar toen werden speciaal jongeren gezocht die hard konden lopen.’

Van vader op zoon

‘Vandaag hebben we nog ongeveer 15 vaste leden. Bijna allemaal oudere mensen want er komen weinig jonge bij. Diegene die toch starten doen dat bijna altijd van vader op zoon. Voor een echte beginner is het moeilijker om te starten maar met wat planken en platen heb je toch snel een eerste kot. Onze vereniging is altijd bereid om de mensen te helpen bij die opstart en om hen de nodige duiven te bezorgen. Het blijft nog altijd een aangename hobby voor mensen van alle leeftijden, en je komt onder de mensen. Het sociaal contact blijft een heel belangrijke factor. We nodigen iedereen uit om eens te komen kijken bij de inkorving op zaterdag tussen 17 en 20 uur in café Bosdorp.’

Media

‘Het gebeurt wel vaker dat er duiven achterblijven. Ik schat dat op een 10 procent per jaar. In vele gevallen door roofvogels, in de wedstrijden vooral op de lange vluchten. Wanneer dat dan massaal gebeurt haalt dit het nieuws. Of wanneer een Chinese investeerder een gigantisch bedrag betaalt voor een duif. Maar voor het overige hoor of zie je daar niks meer van in de media. Vroeger verschenen de uitslagen op maandag nog in de kranten maar dat is ook voorbij’, zucht Eddy.

Strategisch belang

‘Duiven hebben een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis. Tijdens de oorlog mocht je geen duiven houden. Dat gebeurde in het geheim toch en dan werden die soms uitgerust met een camera aan hun nek. Vandaag is dat niet meer denkbaar maar vroeger hadden ze een strategisch belang. Die geschiedenis mogen we niet vergeten en daarom ben ik nu bezig aan boekje over de duivensport vroeger en nu’, besluit Eddy.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings