9.7 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

Budgetbegeleiding en –beheer helpt financiën weer op orde te brengen

MOMENTEEL telt de gemeente Stekene 80 dossiers in het kader van budgetbeheer. Vaak worden mensen geconfronteerd met betalingsmoeilijkheden en om hun financiën weer op orde te brengen kunnen ze bij de gemeente terecht voor budgetbegeleiding of budgetbeheer. Omdat financiële moeilijkheden dikwijls samengaan met andere vragen, wordt er in een begeleidingstraject steeds ruimte gemaakt om de oorzaken van deze moeilijkheden te bespreken. Gazet Van Stekene vroeg tekst en uitleg bij Schepen van Welzijn Grietje Cortebeek.

‘Het is nodig om een onderscheid te maken tussen budgetbegeleiding en –beheer. Bij budgetbegeleiding nemen we de inkomsten en uitgaven onder de loep en bekijken we wat er nodig is om terug een overzicht in de geldzaken te krijgen. Mensen beheren hun eigen inkomsten en ontvangen ze op de eigen rekening. Het grote verschil met budgetbegeleiding is dat we bij budgetbeheer een individuele rekening opstarten waarop de inkomsten worden gestort. Eén van onze maatschappelijke assistenten beheert de rekening en verricht de betalingen. Daarbij krijgen belangrijke en vaste kosten – huur, energie, verzekeringen,… – altijd voorrang.’

Betaling van de vaste kosten

‘Het doelpubliek bij budgetbegeleiding zijn voornamelijk alleenstaanden boven de 45-50 jaar, vaak gaat het om een generatie-overschrijdende problematiek. Mensen wachten dikwijls lang eer ze hulp vragen. In een eerste gesprek peilen we naar de motivatie en de intentie om inkomsten te verhogen en kosten te verlagen. Via een budgetbeheerovereenkomst wordt verklaard om facturen tijdig door te geven. Meestal zijn er schulden, dus naast de betaling van de vaste kosten worden er afbetalingen ondernomen aan de verschillende schuldeisers.’

Energie voor andere zaken

‘De duur van een budgetbegeleiding is variabel. Bij sommige mensen is er sprake van een doorlopend begeleidingstraject, anderen bouwen het na een jaar af en nemen dan zelf hun budget in handen. De effecten hebben niet louter een financieel karakter. Budgetbegeleiding werkt ook preventief tegen een uithuiszetting omdat de huishuur in ieder geval verder betaald blijft. Mensen krijgen daarnaast ook begeleiding rond het energievraagstuk, rechten en plichten kunnen beter opgevolgd worden. De belangrijkste ‘winst’ is dat mensen hun energie in andere zaken kunnen steken en even rust kunnen vinden in hun papieren en hun budget.’

Quote: ‘Budgetbegeleiding werkt ook preventief tegen een uithuiszetting omdat de huishuur in ieder geval verder betaald blijft.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings