18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Budgetbegeleiding en –beheer helpt financiën weer op orde te brengen

MOMENTEEL telt de gemeente Stekene 80 dossiers in het kader van budgetbeheer. Vaak worden mensen geconfronteerd met betalingsmoeilijkheden en om hun financiën weer op orde te brengen kunnen ze bij de gemeente terecht voor budgetbegeleiding of budgetbeheer. Omdat financiële moeilijkheden dikwijls samengaan met andere vragen, wordt er in een begeleidingstraject steeds ruimte gemaakt om de oorzaken van deze moeilijkheden te bespreken. Gazet Van Stekene vroeg tekst en uitleg bij Schepen van Welzijn Grietje Cortebeek.

‘Het is nodig om een onderscheid te maken tussen budgetbegeleiding en –beheer. Bij budgetbegeleiding nemen we de inkomsten en uitgaven onder de loep en bekijken we wat er nodig is om terug een overzicht in de geldzaken te krijgen. Mensen beheren hun eigen inkomsten en ontvangen ze op de eigen rekening. Het grote verschil met budgetbegeleiding is dat we bij budgetbeheer een individuele rekening opstarten waarop de inkomsten worden gestort. Eén van onze maatschappelijke assistenten beheert de rekening en verricht de betalingen. Daarbij krijgen belangrijke en vaste kosten – huur, energie, verzekeringen,… – altijd voorrang.’

Betaling van de vaste kosten

‘Het doelpubliek bij budgetbegeleiding zijn voornamelijk alleenstaanden boven de 45-50 jaar, vaak gaat het om een generatie-overschrijdende problematiek. Mensen wachten dikwijls lang eer ze hulp vragen. In een eerste gesprek peilen we naar de motivatie en de intentie om inkomsten te verhogen en kosten te verlagen. Via een budgetbeheerovereenkomst wordt verklaard om facturen tijdig door te geven. Meestal zijn er schulden, dus naast de betaling van de vaste kosten worden er afbetalingen ondernomen aan de verschillende schuldeisers.’

Energie voor andere zaken

‘De duur van een budgetbegeleiding is variabel. Bij sommige mensen is er sprake van een doorlopend begeleidingstraject, anderen bouwen het na een jaar af en nemen dan zelf hun budget in handen. De effecten hebben niet louter een financieel karakter. Budgetbegeleiding werkt ook preventief tegen een uithuiszetting omdat de huishuur in ieder geval verder betaald blijft. Mensen krijgen daarnaast ook begeleiding rond het energievraagstuk, rechten en plichten kunnen beter opgevolgd worden. De belangrijkste ‘winst’ is dat mensen hun energie in andere zaken kunnen steken en even rust kunnen vinden in hun papieren en hun budget.’

Quote: ‘Budgetbegeleiding werkt ook preventief tegen een uithuiszetting omdat de huishuur in ieder geval verder betaald blijft.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in