16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Voedselteam Stekene: lekker van dichtbij

Sinds 2002 is er een Voedselteam actief in Stekene. Een Voedselteam is een groep van mensen die samen – meestal biologisch – basisvoedsel aankoopt bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhaalt in een gemeenschappelijk depot. In Stekene kunnen de voedingspakketten worden opgehaald in de Bockedreef 10. Oprichter Paul Creve en depothoudster Vicky Wilssens houden een pleidooi voor gezond voedsel aan een eerlijke prijs.

Het netwerk Voedselteams werd opgericht in 1966 en ontstond uit een samenwerking van voedselproducenten en –gebruikers. De hoofdzetel bevindt zich in Leuven, momenteel zijn er een 75-tal Voedselteams actief in Vlaanderen, vooral in steden kennen ze een groot succes, in kleinere gemeenten is het moeilijker om voldoende leden te vinden.

‘De afgelopen jaren is er veel veranderd, momenteel draait Voedselteam Stekene eerlijk gezegd op een laag pitje. Op het ‘hoogtepunt’ van onze werking telden we meer dan 20 leden, ons depot bevond zich toen in de Huickstraat waar ook nog een Vegie café aan verbonden was. Er komen echter steeds meer aanbieders van biologische/lokale voeding, je kan stellen dat we ‘mainstream’ zijn geworden.’

Het contact tussen de leden van het Voedselteam Stekene is eerder beperkt. ‘Dat heeft voor een deel te maken met de digitalisering. Bestellingen worden nu online geplaatst, ook de betalingen vinden online plaats. Dat zorgt ervoor dat de persoonlijke contacten verminderen. Bovendien stellen wij ons flexibel op wat betreft ophaalmomenten, daardoor komen ons leden vaak op verschillende tijdstippen langs in het depot.’

Puur voedsel

‘We zijn nog steeds overtuigd van het concept en het opzet van Voedselteams. We maken deel uit van een beweging die ijvert voor een landbouw met toekomst: kleinschalig, ecologisch, sociaal. Leden weten wat ze betalen: een eerlijke prijs, zonder de kost van verpakking of van tussenhandel, zonder verliezen in keten. Oorspronkelijk kon je enkel basisproducten bestellen maar dit is sterk uitgebreid met onder meer bereide maaltijden, quiches, pizza, BBQ-vlees, soep, gedroogde kruiden, artisanale pasta, kruidenplanten voor in de tuin, bier en wijn. We eten volgens de seizoenen, dat is lekkerder en goedkoper, en we respecteren de natuur op die manier. Wij verwelkomen graag nieuwe leden.’

Info: vickywilssens@gmail.com

Depot Voedselteam Stekene: Bockedreef 10

www.voedselteams.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings