20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Van homogene naaldbossen naar een meer biodivers bos

Op een perceel in de Burchtakker in Stekene – pal naast de E34 – zorgde Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord voor een heraanplant op ruim 1 ha kaalgekapt terrein. Het maakt deel uit van het project Klimaatadaptief Grensbos. EGTS Linieland van Waas en Hulst zette dit project mee op punt en nam de projectadministratie voor zijn rekening.

‘In de grensregio tussen Vlaanderen en Nederland staan vooral homogene naaldhoutbossen op arme zandgrond. Sinds 2018 zien we deze bossen afsterven door de hoge temperaturen en aanhoudende droogtes die de klimaatverandering met zich meebrengt. Een parasiet als de letterzetter kreeg zo vrij spel. Met het project Klimaatadaptief Grensbos ontwikkelen we een grensoverschrijdende aanpak om aangetaste naaldbossen te revitaliseren. Naast percelen in Sijsele en Sint-Jansteen maakt ook een perceel in de Stekense Burchtakker, deel uit van het project,’ aldus de Bosgroep.

Voor de aanplant in de Burchtakker koos de Bosgroep voor de combinatie van kloempen (een kloemp is een pleksgewijze verjonging van boompjes) en kwartiermakers. Het merendeel bestaat uit inheemse soorten, maar er werden ook enkele uitheemse soorten geplant zoals Corsicaanse den, elsbes, tulpenboom en bitternoot. ‘Omdat de klimaatverandering zo onvoorspelbaar is, moeten we meer experimenteren om onze kennis over bosomvorming te vergroten.Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de meer zuiderse soorten geen last hadden van de droogte, en ook de inheemse soorten doen het goed. We blijven de aanplant goed opvolgen.’

Opnieuw naar groene en gezonde bossen in het Waasland

‘Naast het project Klimaatadaptatief Grensbos’ loopt ook nog het plattelandsproject ‘Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland’. We pakken het probleem op grote schaal aan. De doelstelling is om samen met boseigenaars 50 hectare bos om te vormen en te zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft. We krijgen hierbij de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke. Samen helpen we boseigenaars bij de bosomvorming, met centen en met advies.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings