12 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Van homogene naaldbossen naar een meer biodivers bos

Op een perceel in de Burchtakker in Stekene – pal naast de E34 – zorgde Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord voor een heraanplant op ruim 1 ha kaalgekapt terrein. Het maakt deel uit van het project Klimaatadaptief Grensbos. EGTS Linieland van Waas en Hulst zette dit project mee op punt en nam de projectadministratie voor zijn rekening.

‘In de grensregio tussen Vlaanderen en Nederland staan vooral homogene naaldhoutbossen op arme zandgrond. Sinds 2018 zien we deze bossen afsterven door de hoge temperaturen en aanhoudende droogtes die de klimaatverandering met zich meebrengt. Een parasiet als de letterzetter kreeg zo vrij spel. Met het project Klimaatadaptief Grensbos ontwikkelen we een grensoverschrijdende aanpak om aangetaste naaldbossen te revitaliseren. Naast percelen in Sijsele en Sint-Jansteen maakt ook een perceel in de Stekense Burchtakker, deel uit van het project,’ aldus de Bosgroep.

Voor de aanplant in de Burchtakker koos de Bosgroep voor de combinatie van kloempen (een kloemp is een pleksgewijze verjonging van boompjes) en kwartiermakers. Het merendeel bestaat uit inheemse soorten, maar er werden ook enkele uitheemse soorten geplant zoals Corsicaanse den, elsbes, tulpenboom en bitternoot. ‘Omdat de klimaatverandering zo onvoorspelbaar is, moeten we meer experimenteren om onze kennis over bosomvorming te vergroten.Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de meer zuiderse soorten geen last hadden van de droogte, en ook de inheemse soorten doen het goed. We blijven de aanplant goed opvolgen.’

Opnieuw naar groene en gezonde bossen in het Waasland

‘Naast het project Klimaatadaptatief Grensbos’ loopt ook nog het plattelandsproject ‘Klimaatrobuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland’. We pakken het probleem op grote schaal aan. De doelstelling is om samen met boseigenaars 50 hectare bos om te vormen en te zorgen dat het Waasland opnieuw groene, gezonde bossen heeft. We krijgen hierbij de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke. Samen helpen we boseigenaars bij de bosomvorming, met centen en met advies.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in