20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Tuinhier Kemzeke: combinatie van beleving en plezier

EEN zondagmorgen in november, de herfst is in het land, mist hangt nog boven de velden. In de cafetaria van voetbalclub ‘SK Kemzeke’ verzamelen de leden van de vereniging ‘Tuinhier’ Kemzeke – vroeger bekend onder de naam ‘Werk van den Akker’- voor hun jaarlijkse uitreiking van de hofprijskamp. Twee jaar op rij kon het evenement niet plaatsvinden omwille van corona, het bestuur is in zijn nopjes met de talrijke opkomst, ik schat minstens 80 aanwezigen.

VZW Tuinhier wil het amateur tuinieren in Vlaanderen stimuleren en vormgeven. Tuinieren als een gezonde hobby en als antwoord op de uitdagingen van onze huidige maatschappij zoals stress of een burn-out. Daarnaast wil de vereniging mensen aanmoedigen om milieuvriendelijk eigen groenten en fruit te kweken. ‘Momenteel tellen we 109 leden,’ vertelt secretaris André D’Hanis. ‘Dat is een nog een behoorlijk aantal, maar net als andere verenigingen kampen wij met een vergrijzingsgolf. Voor leden die wegvallen is er doorgaans geen opvolging. Gelukkig hebben we de voorbije jaren enkele ‘jongeren’ kunnen aantrekken. Het lidgeld bedraagt overigens slechts 20 euro per jaar.’

Het aantrekken van nieuwe leden is geen evidentie. ‘Toch doen we er alles aan op dat vlak. Met de komst van de Muziekwijk in Kemzeke liggen er opportuniteiten. Wij deelden er flyers uit en gaven een lezing voor de bewoners over hoe ze een tuin kunnen aanleggen. Ook bewoners van appartementen zijn welkom, we voorzien ze in advies over terrasplanten.’

Van voordrachten tot een fietstocht en ruilbeurs

‘Gans het jaar door organiseren we diverse activiteiten. Naast een barbecue staat er een fietstocht op programma waarbij we tuinen gaan bezoeken. Voorts organiseren we regelmatig voordrachten rond uiteenlopende onderwerpen, in het voorjaar 2023 is er een lezing over ‘ziektetolerante tafeldruiven’. Hoogtepunt is steeds onze ruilbeurs in d’Oude School in Kemzeke waarbij leden planten en struiken kunnen ruilen of gratis krijgen.’

Keurders

In de kantine wordt er ondertussen koffie en thee rondgebracht. Het is dan wel vroeg dag, de eerste pilsjes en wijntjes doen deugd. De prijsuitreiking van de ‘gekeurde’ tuinen omvat drie categorieën: traditioneel tuinieren, siertuin en biologisch tuinieren. Keurders van dienst voor de siertuin dit jaar waren Guido Verlaet en Gilbert De Rijbel. ‘We hanteren geen strikte criteria, voor ons is de ‘sfeer’ van een tuin belangrijk. We kijken of een tuin ‘organisch’ is aangelegd en of er voldoende variatie is. Dit jaar bezochten we 62 tuinen en lang niet alleen in Kemzeke maar ook in Sint-Niklaas en zelfs in Sint Jansteen. Het was een uitzonderlijke editie, door de droge zomer waren heel wat gazons compleet verdord. We beoordelen onafhankelijk en leggen daarna de cijfers bij elkaar, doorgaans is er weinig verschil in beoordeling. Keuren van een tuin is vooral een gezellig gebeuren, vaak worden we uitgenodigd om iets te blijven drinken en dan kijken we niet op een uurtje meer of minder.’

Aangename hobby

Uw dienaar eindigde op een verdienstelijke 47ste plaats in de categorie siertuinen, Johan Polfliet kaapte de eerste prijs weg, bij de biotuinen was Luc De Meurichy de primus, bij het traditioneel tuinieren haalde André D’Hanis de meeste punten. Niet getreurd voor de overige deelnemers: iedereen ging met een mooie prijs naar huis, met eventueel nog een ‘nuttige’ prijs via de tombola. Conclusie: een gezellig samenzijn van een fijne vereniging die veel mensen een aangename hobby bezorgt.

KADER: Ontstaan Tuinhier

Rond 1935 stelde de ‘Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom’ gronden ter beschikking voor de bewoners van de huizen die gebouwd werden in de Napoleon Bohijnstraat in Kemzeke. De gronden kregen de naam ‘Werk van den Akker’. ‘De bedoeling was om de mannen uit het café te houden, aardappelen en groeten te leren telen zodat hun familie eten had. Later kwam daar ook een schaap of een geit bij om het gezin te voorzien van melk en wol. De vereniging ‘Werk van den Akker’ was geboren waarbij ze aandeelhouder werd in de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom. Tot heden is onze vereniging nog altijd houder van 1 aandeel met een jaarlijks dividend tot gevolg,’ vertelt André D’Hanis.

Nieuwe impuls

Tijdens en na de oorlog verwaterde de werking van de vereniging een beetje. ‘In 1959 onder impuls van burgemeester Bob Verbeke en Georges Van Dooren werd een nieuwe start gegeven met 23 leden, vandaag uitgegroeid tot meer dan 100 leden. Om ze te motiveren werd er ieder jaar een hofprijskamp georganiseerd waarbij iedereen zich kon meten met de concurrentie. Door lessen en goede raad verbeterden de opbrengsten en de kwaliteit van de groenten. Het doel van de hofprijskamp is nog steeds om een waaiert van groeten te telen en een mooie siertuin te creëren.’

Quote: Hoogtepunt is steeds onze ruilbeurs in d’Oude School in Kemzeke waarbij leden planten en struiken kunnen ruilen of gratis krijgen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in