17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

The Musketeers: van moeders keuken naar een hypermoderne brouwerij

BROUWERIJ The Musketeers stelde eind oktober twee nieuwe creaties voor in het prachtige brouwerijcafé in de Reepstraat te Sint-Gillis. Tijd om met Stekenaar Stefaan Soetemans, mede-oprichter en nu naast Kristof De Roo nog één van de twee vennoten even stil te staan bij de geschiedenis en het gamma van The Musketeers.

‘We waren met vier brouwingenieurs die in 1999 in de keuken van Kristof’s moeder de eerste biertjes produceerden’, vertelt Stefaan. ‘De naam The Musketeers met de twee degens en de hop in ons logo verwijst naar die vier vrienden. Ondertussen zijn we ruim twintig jaar verder en zaten we eerst in Oostakker. Nadien verhuisden we naar het industriepark in Stekene. Daar hebben we nooit gebrouwen, enkel de logistiek zat daar. Ideaal dichtbij, gedurende de drie jaar lange opbouw van de gloednieuwe brouwerij in Sint-Gillis.’

Harde tijden

‘Net zoals de toenmalige musketiers moesten wij ook de nodige gevechten leveren. De nieuwe site opende in 2019 en we kregen al meteen de covidpandemie te verwerken waardoor ons café moesten sluiten. Het waren harde tijden maar we hebben ze overleefd. Sindsdien hebben we ons team permanent uitgebreid, nu werken we fulltime met 12 mensen in de brouwerij en vier in het brouwerijcafé. Aangevuld met ongeveer 45 losse medewerkers, vaak studenten, en die hebben we allemaal hard nodig.’

Vier plus twee series

De voorbije jaren is het assortiment aan bieren doorlopend uitgebreid, onbegonnen werk om die hier allemaal op te sommen. De meesten zijn ondergebracht in vier series: Troubadour, Belgian Legends, Abbey en Bucket List. Daarnaast ook nog twee speciale reeksen: Dirty Talk in samenwerking met kok Nick Bril en de Barrel Aged, gerijpt in houten vaten van verschillende sterke dranken. Vooral de Bucket List serie spreekt tot de verbeelding: prettig gestoorde namen van bieren die allemaal tijdelijk gebrouwen worden, enkel kiss my neighbour’s wife is een blijver. Deze laatste wordt ook in blik verkocht. ‘Blik heeft vele voordelen’, zegt Stefaan. ‘Het koelt veel sneller, je krijgt dubbel zoveel volume in een vrachtwagen en de flesjes moeten niet nog een keer terug naar de brouwerij gevoerd worden. Minder transport is minder belastend voor het milieu.’

Winter

Terug naar eind oktober, bij de voorstelling van twee nieuwe bieren. Troubadour Winter is een kerstbier, verkrijgbaar van zodra de wintertijd ingaat. De bedoeling is dat ieder jaar opnieuw te doen met hetzelfde recept. Een donkere robijnrode kleur met een alcoholpercentage van 9.9 procent. ‘Net geen tien, dat is bewuste keuze. Het bier is zo hartverwarmend dat je de chauffage deze winter niet meer moet aanzetten.’

Joyride

Joyride in a shopping cart is de twaalfde creatie van de Bucket List serie. ‘Een honey ale, gebrouwen met Weyn’s honing want lokale leveranciers zijn belangrijk. In totaal vijfhonderd kilogram honing op honderd hectoliter, maar het resultaat is zeker geen kleffe zoete smaak.’ Ik had het voorrecht om in naam van Gazet van Stekene als eerste te proeven. Een aanrader, wees er snel bij nu het nog kan want honderd hectoliter dat is tienduizend liter of dertigduizend flesjes. En op is op.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings