11 C
Stekene
zondag 14 april 2024

Raadsbrief: door de bomen het bos in 36 minuten

Het is maar dat u het weet: de raadsvergadering van 25 oktober 2022 duurde welgeteld 36 minuten en 15 seconden. Snel verdiend voor de gemeenteraadsleden denkt u? Dat valt wel mee. Gemeenteraadsleden ontvangen per gemeenteraad presentiegeld. Rijk worden ze er niet van, voor een sessie krijgen ze 54,92 euro.

Of de raadsleden door de bomen nog het bos zien of het bos door de bomen is nog maar de vraag. De gemeente Stekene belooft in de komende jaren immers meer dan 20.000 bomen aan te planten. Tel daarbij nog eens 1.800 bomen die Natuurpunt aanplant in de Bekaf en 2.170 boompjes in de grond gepoot in de IJzerhandstraat door Bosgroep Oost-Vlaanderen.

Wordt de straatverlichting gedoofd?

Over klimaat en energie gesproken: het college besliste op 12 september 2022 om de verwarming in de gemeentelijke gebouwen (gemeentehuis, ontmoetingscentra, muziek- en tekenschool, gemeenteschool, sporthallen) op maximaal 19 graden Celsius te zetten tijdens deze herfst- en winterperiode (2022-2023). De mogelijkheden voor het doven van de straatverlichting worden momenteel nog onderzocht.

Klimaattafel

Tegen 2030 wil de gemeente 25 fossielvrije renovaties uitvoeren onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden. Inwoners worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak. Dit kadert in project BENOveren, in samenwerking met Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente wil dus beter renoveren met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Het aanbod geldt voor alle eigenaars van een woning in Stekene maar de gemeente wil graag 3 wijken extra in de kijker zetten en stimuleren tot renovatie: Habroekwijk in Kemzeke, Boudelowijk in Klein-Sinaai en kerkhofwijk rond het Pauwel Hauweplein in Stekene.

Cloud, SAAS, IAAS of PAAS?

Ergert u zich ook wel eens aan het vakjargon dat gebruikt wordt als het gaat over IT (informatietechnologie)? Op de Stekense gemeenteraad kan u alvast een spoedcursus krijgen. Ik verzin niets, alles staat te lezen in het verslag van de gemeenteraad van 22 oktober 2022. Zoals u wellicht weet of niet weet zijn de servers en de firewall van de gemeentelijke diensten aan vervanging toe. Bent u nog mee? Dan kunnen we kiezen tussen werken in de cloud of on-premise. Er is een on-premise met back-up oplossing op een uitwijklocatie, een on-premise met replicaserver en back-up op locatie in de cloud, maar er is ook een cloud-oplossing waarbij je kan kiezen voor IAAS (infrastructure as a service), PAAS (platform as a service) of SAAS (software as a service). Werken in de cloud houdt wel in dat er ter plaatste een server voorzien moet worden voor het correct werken van de DNS en DHCP. Er zal ook nog een kleine firewall ter plaatse moeten voorzien worden en dit voor het beheren van de VLAN’s

Digitaliseringsgolf

Nu we toch op het digitale terrein zitten: de Vlaamse overheid stelde de vraag aan Interwaas (Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in het Waasland) om samen met de Wase gemeenten de kwetsbare groepen mee te krijgen in de digitaliseringsgolf door de oprichting van digibanken. De ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting duidt op een hoger risico op digitale uitsluiting voor mensen in een kwetsbare positie in de samenleving. Deze kloof is enerzijds aanwezig door een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding en anderzijds door beperkte digitale vaardigheden waardoor minder gebruik wordt gemaakt van digitale dienstverlening.

Daarom zal Stekene participeren in het ‘Digibankproject Weerbaar’ samen met de gemeenten Lokeren, Moerbeke, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht. Eén van de doelstellingen van het project is een gelijke toegang tot digitale technologie door laptop, schermen en andere hardware beschikbaar te stellen. Daarnaast is het de bedoeling om digitale vaardigheden te versterken via opleiding en kennisdeling.

Portemonnee

Tenslotte nog enkele cijfers: de personenbelasting voor het aanslagjaar 2023 bedraagt in Stekene 8%, net als in 2022. Voor de aankoop van een bijkomende GFT container van 40 liter betaalt u 35 euro. En van een heel andere orde: het gebruik van de squashterreinen (inclusief kleedkamer met douches) gedurende 30 minuten kost u 5 euro, de huur van een racket met bal bedraagt 1,50 euro.

De laatste gemeenteraad vindt plaats op 20 december, aanvang 20u00, de zitting kan gevolgd worden via de livestream.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings