13.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Paranoid Baits verwent de smaakpapillen … van de karpers

ZAAKVOERDER François Hooft liet zich inspireren door Black Sabbath, de legendarische band van Ozzy Osbourne, toen hij in 2016 zijn bedrijf oprichtte. In de Kapellestraat produceert en verkoopt hij nu aas voor (voornamelijk) karpers. ‘Boilies’, of voederballetjes in verschillende diameters en smaken.

‘Ik was zelf fervent karpervisser en produceerde toen mijn eigen lokaas. Andere vissers zagen dat het werkte en vroegen ook aan hen te leveren. Dat was de aanzet om mijn zaak op te starten. Aanvankelijk in Nieuwkerken maar nu al een hele tijd in Stekene. Er is een heel grote markt voor, maar de concurrentie is hard.’

Geur en smaak

François bouwde een stalling om tot een mooie hygiënische productieruimte annex magazijn. Terecht, want als producent voor de voedselketen krijgt hij ook op geregelde tijdstippen de voedselinspectie over de vloer. De grondstoffen worden gemengd, tot worsten geperst en daarna in balletjes van verschillende diameters gevormd. Drogen, inpakken en klaar. ‘De basisproducten zijn voornamelijk griesmeel, tarwebloem en vismeel. Afgewerkt met extra kruiden en specerijen, afhankelijk van de geur- en smaakvoorkeur van de karpers.’

Look

Die smaken variëren enorm, althans toch wat de geur betreft, proeven was net een brug te ver. ‘Zoete smaken, kruidig, vissmaak maar ook uitgesproken aroma’s zoals look. Twaalf verschillende variëteiten. Kleurstoffen mogen we niet gebruiken. De voedselinspectie eist dat we alle lotnummers bijhouden op ieder zakje en potje. Dat begrijp ik, al vind ik die informatie niet terug wanneer ik bij de slager een potje préparé koop.’

Zoetwatervarken

‘Ik kom zelf uit de voedingsindustrie en werk altijd met degelijke grondstoffen. Onderschat de karper niet, het is een vis met heel sterk ontwikkelde smaakpapillen, een beetje zoals de haai die maar een druppeltje bloed nodig heeft. In de natuur eet de karper vooral muggenlarven maar ook keiharde mosselschelpen worden door de karper vermalen. Hij wordt ook wel eens het zoetwatervarken genoemd.’

Middeleeuwen

Paranoid Baits bevindt zich in het Kapellestraatje, niet meteen ideaal voor een bedrijf, zo lijkt het toch. ‘Veel van de verkoop gebeurt via het internet. We hebben klanten in gans België, maar ook in Nederland en Frankrijk. De lokale vissers weten ons wonen, de GPS lost dat probleem wel op.’

Het is ook aangenaam om je klanten persoonlijk te ontmoeten. ‘Sommigen die vaak vissen op grote karpers nemen tot wel 200 kilogram per jaar af. Je vindt de karpers zowel op openbaar water als in zogenaamde syndicaatwateren, dat zijn plassen die beheerd worden door de VBK (Verenigde Belgische Karpervissers). De VBK probeert deze aan te kopen en te onderhouden, vissen kan dan enkel door leden van de VBK. In de openbare wateren vind je karper reeds sinds de middeleeuwen maar Natuurpunt beschouwt hen nog altijd als een exoot.’

Drones

‘Wie denkt dat vissen saai en ouderwets is moet maar eens komen kijken. Ook wij zijn mee met de meest moderne technologie. Boten met camera’s, dieptemeting, drones. We hebben zelfs een eigen YouTube kanaal’, besluit François.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings