20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Paranoid Baits verwent de smaakpapillen … van de karpers

ZAAKVOERDER François Hooft liet zich inspireren door Black Sabbath, de legendarische band van Ozzy Osbourne, toen hij in 2016 zijn bedrijf oprichtte. In de Kapellestraat produceert en verkoopt hij nu aas voor (voornamelijk) karpers. ‘Boilies’, of voederballetjes in verschillende diameters en smaken.

‘Ik was zelf fervent karpervisser en produceerde toen mijn eigen lokaas. Andere vissers zagen dat het werkte en vroegen ook aan hen te leveren. Dat was de aanzet om mijn zaak op te starten. Aanvankelijk in Nieuwkerken maar nu al een hele tijd in Stekene. Er is een heel grote markt voor, maar de concurrentie is hard.’

Geur en smaak

François bouwde een stalling om tot een mooie hygiënische productieruimte annex magazijn. Terecht, want als producent voor de voedselketen krijgt hij ook op geregelde tijdstippen de voedselinspectie over de vloer. De grondstoffen worden gemengd, tot worsten geperst en daarna in balletjes van verschillende diameters gevormd. Drogen, inpakken en klaar. ‘De basisproducten zijn voornamelijk griesmeel, tarwebloem en vismeel. Afgewerkt met extra kruiden en specerijen, afhankelijk van de geur- en smaakvoorkeur van de karpers.’

Look

Die smaken variëren enorm, althans toch wat de geur betreft, proeven was net een brug te ver. ‘Zoete smaken, kruidig, vissmaak maar ook uitgesproken aroma’s zoals look. Twaalf verschillende variëteiten. Kleurstoffen mogen we niet gebruiken. De voedselinspectie eist dat we alle lotnummers bijhouden op ieder zakje en potje. Dat begrijp ik, al vind ik die informatie niet terug wanneer ik bij de slager een potje préparé koop.’

Zoetwatervarken

‘Ik kom zelf uit de voedingsindustrie en werk altijd met degelijke grondstoffen. Onderschat de karper niet, het is een vis met heel sterk ontwikkelde smaakpapillen, een beetje zoals de haai die maar een druppeltje bloed nodig heeft. In de natuur eet de karper vooral muggenlarven maar ook keiharde mosselschelpen worden door de karper vermalen. Hij wordt ook wel eens het zoetwatervarken genoemd.’

Middeleeuwen

Paranoid Baits bevindt zich in het Kapellestraatje, niet meteen ideaal voor een bedrijf, zo lijkt het toch. ‘Veel van de verkoop gebeurt via het internet. We hebben klanten in gans België, maar ook in Nederland en Frankrijk. De lokale vissers weten ons wonen, de GPS lost dat probleem wel op.’

Het is ook aangenaam om je klanten persoonlijk te ontmoeten. ‘Sommigen die vaak vissen op grote karpers nemen tot wel 200 kilogram per jaar af. Je vindt de karpers zowel op openbaar water als in zogenaamde syndicaatwateren, dat zijn plassen die beheerd worden door de VBK (Verenigde Belgische Karpervissers). De VBK probeert deze aan te kopen en te onderhouden, vissen kan dan enkel door leden van de VBK. In de openbare wateren vind je karper reeds sinds de middeleeuwen maar Natuurpunt beschouwt hen nog altijd als een exoot.’

Drones

‘Wie denkt dat vissen saai en ouderwets is moet maar eens komen kijken. Ook wij zijn mee met de meest moderne technologie. Boten met camera’s, dieptemeting, drones. We hebben zelfs een eigen YouTube kanaal’, besluit François.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in