13.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Monty: nieuwe Stekense schuttersmaatschappij ‘liggende wip’

‘WIST je dat er met Monty een nieuwe schuttersmaatschappij liggende wip is in Stekene?’ Luc Van Bastelaere belde me hierover op en vroeg of ik het verhaal wou komen optekenen? Met veel plezier! Alleen: ik dacht dat het aantal schutters zienderogen daalde of vergiste ik me?

‘We zijn inderdaad een uitzondering op de regel. Ooit waren er meer dan 20 schuttersmaatschappijen actief in Stekene, nu nog drie: Malpertuus, Kerkstraat en sinds december 2021 zijn wij er bij gekomen met Monty. Wij zijn aangesloten bij de VBFLW (Vlaamse Boogsport Federatie Liggende Wip) onder de sector ‘Bloemenstreek’. Het lidgeld bedraagt 15 euro, daarmee ben je ook verzekerd,’ vertellen Luc Van Bastelaere (55) en Patricia Van de Walle (56), respectievelijk voorzitter en penningmeester/secretaris.

Ere wie ere toekomt: het waren Robert Van der Haegen en Gino Zaman die Monty oprichtten. ‘Daarna hebben wij ons aangesloten en nadien kwamen er nog enkele schutters bij. We zijn een Stekense club maar het lokaal waar onze wedstrijden plaatsvinden, bevindt zich in Sint-Pauwels bij Café Den Decker.’

Met de paplepel ingegoten

Luc is inmiddels meer dan 44 jaar actief in het schutterswezen, in zijn jeugd op de Heikant keek hij al met grote ogen naar de wedstrijden op de liggende wip. De grootouders van Patricia hadden een café aan de Oostvaart in Moerbeke, daar werd de liefde voor het boogschieten met de paplepel ingegoten. Ze hoeven niet lang na te denken waarom ze verslingerd zijn aan boogschieten. ‘Het is puur voor de ontspanning. Je bent ermee buiten, leert veel mensen kennen die op den duur vrienden worden. Met een pintje, wat eten, gezelligheid onder elkaar.’

Met een aantal schuttersmaatschappijen uit de omliggende gemeenten werd onlangs een jaarkalender opgesteld. ‘We hoeven mekaar geen concurrentie aan te doen. De ene dag trekken we naar Kieldrecht, een andere keer is er een schieting in ons eigen lokaal of worden we verwelkomd bij Dirk en Diane in Café Malpertuus in Kemzeke.’

Vleesschieting

‘Onze sport is puur voor het amusement, er is geen geld mee gemoeid. Bij een wedstrijd legt iedere speler enkele euro’s in. Wij schieten om zij- en hoofdvogels in verschillende categorieën – blanke boog, zonder vizier, individueel, in ploegen – en naar leeftijd. Op die manier heeft iedereen wel kans om in de prijzen te vallen. Al naargelang het aantal vogels dat je schiet, verdien je een selectie voor provinciale en nationale kampioenschappen.’

Een speciale vermelding verdient de ‘vleesschieting’. ‘Bij een vleesschieting is het inleggeld iets hoger dan gebruikelijk maar dat heeft zo zijn reden. Wie een ‘gewone’ vogel schiet verdient 1 kilogram vlees, een zijvogel is goed voor 2 kilogram vlees en met een hoge vogel ga je met 3 kilogram vlees naar huis.’

Sponsor

Luc en Patricia dragen een blauwe sweater met daarop het logo van schuttersmaatschappij Monty. ‘Achterop de sweater maken we reclame voor onze sponsor ‘Hollaert Vloer- en Tegelwerken’ uit de Koewacht. We zijn fier dat een onderneming bereid is om ons te sponsoren, op die manier komen alle leden met dezelfde kledij naar een wedstrijd toe. Momenteel tellen we acht leden, zes mannen en twee vrouwen. Daar zijn we tevreden mee, maar nieuwe leden zijn uiteraard van harte welkom.’

KADER: Schutterstornooi Liggende Wip van Stekene

Jaarlijks vindt het Schutterstornooi Liggende Wip van Stekene plaats. Dit jaar nog met de verenigingen Kerkstraat en Malpertuus. In totaal waren er een 40-tal deelnemer in verschillende categorieën. Vanaf 2023 zullen ook de leden van schuttersmaatschappij Monty meedingen om de prijzen.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in