17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Monty: nieuwe Stekense schuttersmaatschappij ‘liggende wip’

‘WIST je dat er met Monty een nieuwe schuttersmaatschappij liggende wip is in Stekene?’ Luc Van Bastelaere belde me hierover op en vroeg of ik het verhaal wou komen optekenen? Met veel plezier! Alleen: ik dacht dat het aantal schutters zienderogen daalde of vergiste ik me?

‘We zijn inderdaad een uitzondering op de regel. Ooit waren er meer dan 20 schuttersmaatschappijen actief in Stekene, nu nog drie: Malpertuus, Kerkstraat en sinds december 2021 zijn wij er bij gekomen met Monty. Wij zijn aangesloten bij de VBFLW (Vlaamse Boogsport Federatie Liggende Wip) onder de sector ‘Bloemenstreek’. Het lidgeld bedraagt 15 euro, daarmee ben je ook verzekerd,’ vertellen Luc Van Bastelaere (55) en Patricia Van de Walle (56), respectievelijk voorzitter en penningmeester/secretaris.

Ere wie ere toekomt: het waren Robert Van der Haegen en Gino Zaman die Monty oprichtten. ‘Daarna hebben wij ons aangesloten en nadien kwamen er nog enkele schutters bij. We zijn een Stekense club maar het lokaal waar onze wedstrijden plaatsvinden, bevindt zich in Sint-Pauwels bij Café Den Decker.’

Met de paplepel ingegoten

Luc is inmiddels meer dan 44 jaar actief in het schutterswezen, in zijn jeugd op de Heikant keek hij al met grote ogen naar de wedstrijden op de liggende wip. De grootouders van Patricia hadden een café aan de Oostvaart in Moerbeke, daar werd de liefde voor het boogschieten met de paplepel ingegoten. Ze hoeven niet lang na te denken waarom ze verslingerd zijn aan boogschieten. ‘Het is puur voor de ontspanning. Je bent ermee buiten, leert veel mensen kennen die op den duur vrienden worden. Met een pintje, wat eten, gezelligheid onder elkaar.’

Met een aantal schuttersmaatschappijen uit de omliggende gemeenten werd onlangs een jaarkalender opgesteld. ‘We hoeven mekaar geen concurrentie aan te doen. De ene dag trekken we naar Kieldrecht, een andere keer is er een schieting in ons eigen lokaal of worden we verwelkomd bij Dirk en Diane in Café Malpertuus in Kemzeke.’

Vleesschieting

‘Onze sport is puur voor het amusement, er is geen geld mee gemoeid. Bij een wedstrijd legt iedere speler enkele euro’s in. Wij schieten om zij- en hoofdvogels in verschillende categorieën – blanke boog, zonder vizier, individueel, in ploegen – en naar leeftijd. Op die manier heeft iedereen wel kans om in de prijzen te vallen. Al naargelang het aantal vogels dat je schiet, verdien je een selectie voor provinciale en nationale kampioenschappen.’

Een speciale vermelding verdient de ‘vleesschieting’. ‘Bij een vleesschieting is het inleggeld iets hoger dan gebruikelijk maar dat heeft zo zijn reden. Wie een ‘gewone’ vogel schiet verdient 1 kilogram vlees, een zijvogel is goed voor 2 kilogram vlees en met een hoge vogel ga je met 3 kilogram vlees naar huis.’

Sponsor

Luc en Patricia dragen een blauwe sweater met daarop het logo van schuttersmaatschappij Monty. ‘Achterop de sweater maken we reclame voor onze sponsor ‘Hollaert Vloer- en Tegelwerken’ uit de Koewacht. We zijn fier dat een onderneming bereid is om ons te sponsoren, op die manier komen alle leden met dezelfde kledij naar een wedstrijd toe. Momenteel tellen we acht leden, zes mannen en twee vrouwen. Daar zijn we tevreden mee, maar nieuwe leden zijn uiteraard van harte welkom.’

KADER: Schutterstornooi Liggende Wip van Stekene

Jaarlijks vindt het Schutterstornooi Liggende Wip van Stekene plaats. Dit jaar nog met de verenigingen Kerkstraat en Malpertuus. In totaal waren er een 40-tal deelnemer in verschillende categorieën. Vanaf 2023 zullen ook de leden van schuttersmaatschappij Monty meedingen om de prijzen.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings