11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

KInderdagverblijf Dol-fijn: op het ritme van het kind

Dol-fijn is het kinderdagverblijf van Zorg Stekene voor kinderen tussen 0 en 3 jaar en wordt gesubsidieerd en erkend door Kind & Gezin. Dol-fijn heeft zijn onderkomen in een gerestaureerde kapel aan de rand van het ‘kabouterbos’. ‘Wij werken op het ritme van het kind’, vertelt teamverantwoordelijke Anke Van Buynder.

De kinderen in Dol-fijn voelen zich thuis in een gebouw met een speels kleurenpalet, een massa speelgoed en aangepast materiaal. ‘Bij Dol-fijn tellen we 4 verschillende groepen al naargelang de leeftijd van het kind. In de babygroep (0 tot 12 maanden) zijn de baby’s de baas. Zij eten, slapen, spelen en worden geknuffeld wanneer zij dat willen. In de kruipergroep (13 tot 18 maanden) staat de ‘zevenplaatsen’ tafel centraal, de kruipers kunnen er knutselen, eten, liedjes zingen… In de lopergroep (19 tot 26 maanden) verloopt de dag ietsje anders: spelen, samen aan tafel, tussendoor soms nog een hazenslaapje, wat knutselen of een wandeling in het bos. De peutergroep is de oudste groep (27 tot 36 maanden): zij hebben een vast dagschema waarin afwisseling, structuur en flexibiliteit belangrijk zijn.’

Geen wachtlijsten

‘Momenteel vangen we circa 70 kinderen op. Ze komen niet alle dagen, vaak gaat het om twee of drie dagen. Voor aanstaande ouders is het een uitdaging om een plaatsje te vinden in een kinderdagverblijf. Daarom worden we al vaak bij het begin van een zwangerschap gecontacteerd om een plek te reserveren. Hoe dan ook: op dit moment is er bij ons geen sprake van een wachtlijst.’

De kinderen bij Dol-fijn worden opgevangen door 14 enthousiaste begeleidsters. ‘Er is nauwelijks verloop onder de begeleidsters, sommige zijn hier al meer dan 15 jaar aan de slag. We hebben bovendien een mooie mix van verschillende leeftijden. Zowel de verloning als andere arbeidsvoorwaarden bij Zorg Stekene maken ons tot een aantrekkelijke werkgever.’

Keukenprinses Marleen

‘De keuken van het woon- en zorgcentrum Zoetenaard bereidt verse maaltijden die verder verwerkt worden door ‘keukenprinses’ Marleen. Eten is nu eenmaal een gebeuren waar kinderen naar uitkijken. Om 9 uur proeven ze van verse soep, twee uur later serveren we een warme maaltijd, om 15 uur staat er fruitpap op het menu, en voor wie langer blijft zijn er nog boterhammen om 17uur. Dieetmaaltijden zijn mogelijk, voor de flesvoeding staan de ouders zelf in.’

Kostprijs op basis van inkomen

De ‘kostprijs’ voor de opvang van een kind hangt af van het gezinsinkomen. ‘Ouders vragen zelf hun inkomensattest aan via de website van Kind en Gezin. De kostprijs varieert van 5 euro tot 29 euro. Er is een forfaitair bedrag van 1,5 euro voor een volle dag en 0,90 euro voor luiers en afvalverwerking.’

Tevredenheidsmeting

Bij Dol-fijn staat het contact met de ouders hoog in het vaandel. ‘Naast het dagelijkse contact organiseren wij ook een jaarlijkse ‘tevredenheidsmeting’. Ouders kunnen hierbij hun bevindingen doorgeven aan de hand van een reeks standaardvragen. Daarnaast worden wij ook beoordeeld door Kind & Gezin via Ziko, een instrument om de kwaliteit van de kinderopvang in kaart te brengen. Het helpt te zien wat goed loopt, maar waar ook kansen liggen om de aanpak te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat ouders onze aanpak ‘Op het ritme van het kind’ waarderen. De permanente vraag naar opvangplaatsen bij Dol-fijn is daarvan het beste bewijs.’

Quote: ‘Wij organiseren een jaarlijkse ‘tevredenheidsmeting’ waarbij ouders hun bevindingen kunnen doorgeven aan de hand van een reeks standaardvragen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in