19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

KInderdagverblijf Dol-fijn: op het ritme van het kind

Dol-fijn is het kinderdagverblijf van Zorg Stekene voor kinderen tussen 0 en 3 jaar en wordt gesubsidieerd en erkend door Kind & Gezin. Dol-fijn heeft zijn onderkomen in een gerestaureerde kapel aan de rand van het ‘kabouterbos’. ‘Wij werken op het ritme van het kind’, vertelt teamverantwoordelijke Anke Van Buynder.

De kinderen in Dol-fijn voelen zich thuis in een gebouw met een speels kleurenpalet, een massa speelgoed en aangepast materiaal. ‘Bij Dol-fijn tellen we 4 verschillende groepen al naargelang de leeftijd van het kind. In de babygroep (0 tot 12 maanden) zijn de baby’s de baas. Zij eten, slapen, spelen en worden geknuffeld wanneer zij dat willen. In de kruipergroep (13 tot 18 maanden) staat de ‘zevenplaatsen’ tafel centraal, de kruipers kunnen er knutselen, eten, liedjes zingen… In de lopergroep (19 tot 26 maanden) verloopt de dag ietsje anders: spelen, samen aan tafel, tussendoor soms nog een hazenslaapje, wat knutselen of een wandeling in het bos. De peutergroep is de oudste groep (27 tot 36 maanden): zij hebben een vast dagschema waarin afwisseling, structuur en flexibiliteit belangrijk zijn.’

Geen wachtlijsten

‘Momenteel vangen we circa 70 kinderen op. Ze komen niet alle dagen, vaak gaat het om twee of drie dagen. Voor aanstaande ouders is het een uitdaging om een plaatsje te vinden in een kinderdagverblijf. Daarom worden we al vaak bij het begin van een zwangerschap gecontacteerd om een plek te reserveren. Hoe dan ook: op dit moment is er bij ons geen sprake van een wachtlijst.’

De kinderen bij Dol-fijn worden opgevangen door 14 enthousiaste begeleidsters. ‘Er is nauwelijks verloop onder de begeleidsters, sommige zijn hier al meer dan 15 jaar aan de slag. We hebben bovendien een mooie mix van verschillende leeftijden. Zowel de verloning als andere arbeidsvoorwaarden bij Zorg Stekene maken ons tot een aantrekkelijke werkgever.’

Keukenprinses Marleen

‘De keuken van het woon- en zorgcentrum Zoetenaard bereidt verse maaltijden die verder verwerkt worden door ‘keukenprinses’ Marleen. Eten is nu eenmaal een gebeuren waar kinderen naar uitkijken. Om 9 uur proeven ze van verse soep, twee uur later serveren we een warme maaltijd, om 15 uur staat er fruitpap op het menu, en voor wie langer blijft zijn er nog boterhammen om 17uur. Dieetmaaltijden zijn mogelijk, voor de flesvoeding staan de ouders zelf in.’

Kostprijs op basis van inkomen

De ‘kostprijs’ voor de opvang van een kind hangt af van het gezinsinkomen. ‘Ouders vragen zelf hun inkomensattest aan via de website van Kind en Gezin. De kostprijs varieert van 5 euro tot 29 euro. Er is een forfaitair bedrag van 1,5 euro voor een volle dag en 0,90 euro voor luiers en afvalverwerking.’

Tevredenheidsmeting

Bij Dol-fijn staat het contact met de ouders hoog in het vaandel. ‘Naast het dagelijkse contact organiseren wij ook een jaarlijkse ‘tevredenheidsmeting’. Ouders kunnen hierbij hun bevindingen doorgeven aan de hand van een reeks standaardvragen. Daarnaast worden wij ook beoordeeld door Kind & Gezin via Ziko, een instrument om de kwaliteit van de kinderopvang in kaart te brengen. Het helpt te zien wat goed loopt, maar waar ook kansen liggen om de aanpak te verbeteren. We zijn ervan overtuigd dat ouders onze aanpak ‘Op het ritme van het kind’ waarderen. De permanente vraag naar opvangplaatsen bij Dol-fijn is daarvan het beste bewijs.’

Quote: ‘Wij organiseren een jaarlijkse ‘tevredenheidsmeting’ waarbij ouders hun bevindingen kunnen doorgeven aan de hand van een reeks standaardvragen.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings