11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Jan en Alleman: ‘In groep schitteren ze pas echt’

SAMSUNG CSC

VERZURING van onze maatschappij? Daar was op zaterdag 19 november niks van te merken tijdens de jaarlijkse dag van Jan en Alleman. Liefde, sympathie, solidariteit, medeleven en warmte maar vooral ook een topprestatie zijn de gevoelens die het dichtste bij die avond passen. Maar liefst 32 toppers gaven het beste van zichzelf. De bomvolle Sportstek barstte uit zijn voegen.

Woordkunstenaar Leo De Clerck praatte de avond aan elkaar terwijl achter hem, verborgen door het zwarte doek, telkens weer een andere lading topartiesten zich klaarstoomden voor hun jaarlijkse feest. Ondertussen reeds voor de 38ste keer en wie denkt dat er sleet komt op de formule kan best nu al een ticket bestellen voor volgend jaar.

Laat de zon in je hart

De playlist omschrijven? Voor elk wat wils. Van de klassieke Vlaamse schlagers over het Koreaanse Gangnam style via de Stekense Freddy Mercury en Jasper Van Samang naar de apotheose: ‘Laat de zon in je hart’. De enige echte Willy Sommers wist niet wat hij hoorde in de coulissen. Hij besefte dat de lat hoog lag want minder dan een kwartier later moest hij met hetzelfde nummer vol aan de bak. Wim Soutaer en Charles Van Domburg sloten de avond af.

Bloemetjes en euro’s

Tussendoor werden ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet. Schepen Heidi Van Gaever kreeg een verjaardagsboeket maar het mooiste cadeau kwam van ‘Moerbeke op stelten’. Die overhandigden een reuzecheque van maar liefst 1000 euro aan een duidelijk ontroerde Karen Van Nielandt.

Schitteren in groep

De frontvrouw van Jan en Alleman maakte na afloop van de voorstelling graag tijd voor een babbel. ‘Eigenlijk was het vanavond een vervolg op ons festival dat eind augustus plaatsvond. De eerste voorbereidingen dateren al van juli, sindsdien komen we iedere zaterdag samen om te repeteren. Niet enkel de jongens en meisjes maar ook alle vrijwilligers. Werk genoeg want alle kledij wordt op maat gemaakt, ook de choreografie moet speciaal uitgewerkt worden op maat van de mogelijkheden van de verschillende artiesten. Ze hebben elk hun eigen beperking maar vooral ook hun kwaliteiten en in groep schitteren ze pas echt.’

Fluffy

De stappenteller van Karen bereikte zeker recordhoogtes want ieder optreden dirigeerde ze heen en weer voor het podium. ‘Met 32 mensen op het podium moet je heel selectief zijn. Je moet rekening houden met de mensen en met hun muzieksmaak. Ze maken de keuze zelf en het is niet altijd evident daar een choreo op te maken en die te laten uitvoeren. Daarom heb ik Fluffy, een mascotte op een stoel in de hoek van het podium. Als ze die richting uitmoeten stuur ik ze richting Fluffy.’

Adrenaline

‘De dankbaarheid van de mensen tijdens een avond zoals deze geeft ons allen de adrenaline om voort te doen’, zegt Karen. ‘Hier wordt nog maanden over gesproken en dan vergeet je snel alle inspanningen die er geleverd werden. Zonder onze pakweg 50 vrijwillige medewerkers hadden we het niet gered. Tel daarbij de steun van het gemeentebestuur, schepen Gunther Van Campenhout kan er maar niet over zwijgen hoe we ook tijdens corona de mensen uit hun isolement haalden. Wederzijds respect tussen de gemeente en onszelf: dat moet je verdienen.’

Te klein

Is er een minpuntje? Jan en Alleman is een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes. ‘We waren inderdaad heel snel uitverkocht’, zegt Karen. ‘Maar er zijn weinig alternatieven. De Sportstek is de grootst mogelijke zaal in Stekene en zelfs die is te klein. Wie er bij was komt volgend jaar opnieuw. Keer op keer. Een avond zoals deze twee keer laten doorgaan is geen optie, dan bereik je nooit deze explosiviteit. Nu is er een paar maand verdiende rust, er zijn wel wat activiteiten zoals een kerstwandeling maar het grote werk is nu even achter de rug’, zegt een zichtbaar opgeluchte Karen. Ondertussen tekent Willy Sommers in de gang ernaast nog steeds zijn foto’s voor de overgelukkige fans.

Quote: ‘Wie denkt dat er sleet komt op de formule kan best nu al een ticket bestellen voor volgend jaar’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in