14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Huis van het Kind: van zwangerschap tot (jong) volwassene

MIDDENIN de Stekense industriezone Kleine Akker vind je het Huis van het Kind. Klinkt goed, maar waarvoor kan je er eigenlijk terecht? Joanne Uvin is de gloednieuwe coördinator, volgens haar een boeiende job met een erg breed takenpakket. Zij schetst graag een beeld van de werking, de activiteiten en de gebouwen onder het beheer van de gemeente Stekene.

‘Dé blikvanger van ons huis is ongetwijfeld de Speelotheek’, zegt Joanne. ‘Ouders kunnen hier speelgoed voor de kinderen ontlenen. Dat is gratis, enkel wanneer er te laat wordt ingeleverd of bij beschadiging vragen we een vergoeding. Vaak zijn het grotere stukken maar in de meeste gevallen zijn het plastic boxen met daarin een beschrijving van de inhoud. Iedereen kan bij ons terecht, een maximumleeftijd is er niet echt maar rond het einde van de lagere school dooft het meestal vanzelf uit. Je hoeft ook niet in Stekene te wonen, het werkt zoals de bibliotheek: je identiteitskaart is je lidkaart.’

Kind en Gezin

‘De consultatieruimte van Kind en Gezin is een tweede blikvanger. In principe ontvangen wij hier alle kinderen die in Stekene geboren zijn voor consultatie bij de arts en voor de verplichte vaccinaties. Eén van de basisfuncties van het Huis van het Kind is voorzien in preventieve gezondheidszorg. Maar we doen meer dan dat: er is een grotere ruimte waar we vormingen geven. Reeds voor ouders die een kindje verwachten maar ook voor ouders in een verder stadium. Ik denk hierbij aan zindelijkheidstraining of een cursus levensreddend handelen.’

Dienst opvanggezinnen

‘Daarnaast is er de Dienst Opvanggezinnen Stekene onder leiding van Mia De Maesschalk en Nancy Vanhove. Zij vormen de brug tussen jonge ouders die een kinderopvang zoeken en de beschikbare plaatsen bij samenwerkende onthaalouders, groepsopvang en gezinsopvang. Een belangrijk aanbod waar ze samen met andere (particuliere) crèches en kinderdagverblijven een antwoord bieden aan de grote vraag voor opvang.’

Verbinding en Ondersteuning

‘Naast onze eigen activiteiten zorgt Het Huis van het Kind ook voor ondersteuning van externe initiatieven. In dat kader hebben we met vzw De Keerkring een samenwerking. Ze helpen gezinnen een antwoord te vinden op opvoedingsvragen. Recent organiseerden ze een eerste speelbabbel in het gebouw van vzw De Olijf. Preventiepunt Waas NO is een andere partner die ouders en jongeren ondersteunt. Daarnaast geven ze onder andere online info- en praatsessies over het gebruik van middelen (naast drugs ook alcohol en tabak) bij jongeren en hoe je daar als ouder mee moet omgaan.’

Workshops

‘Bepaalde zaken worden breder opengetrokken dan enkel voor ouders of kinderen. Ik denk daarbij aan workshops, hetzij online hetzij in onze gebouwen,  rond thema’s zoals gezonde voeding. Iets dat in onze maatschappij steeds meer de aandacht krijgt die het verdient.’

Sinterklaas voor alle kinderen

‘Last but not least is er zeker de sociale rol van Het Huis van het Kind. Jammer genoeg stellen we vast dat er steeds meer gezinnen zijn die het financieel moeilijk krijgen. Ook in Stekene ontsnappen we daar niet aan en daarom organiseren we in samenwerking met De Olijf en het Davidsfonds rond Sinterklaas een theatervoorstelling voor kinderen, ieder kind is welkom. De gemeente is sowieso sterk betrokken in die problematiek. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er op verscheidene locaties luierboxen geplaatst zijn. Mensen kunnen daar hun overtollige pampers inleveren, wij verzamelen en sorteren die. Zo levert ook Het Huis van het Kind een steuntje aan jonge ouders die het moeilijk hebben’, besluit Joanne.

Quote: ‘Eén van onze basisfuncties is voorzien in preventieve gezondheidszorg ‘ (Joanne Uvin)

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in