16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Huis van het Kind: van zwangerschap tot (jong) volwassene

MIDDENIN de Stekense industriezone Kleine Akker vind je het Huis van het Kind. Klinkt goed, maar waarvoor kan je er eigenlijk terecht? Joanne Uvin is de gloednieuwe coördinator, volgens haar een boeiende job met een erg breed takenpakket. Zij schetst graag een beeld van de werking, de activiteiten en de gebouwen onder het beheer van de gemeente Stekene.

‘Dé blikvanger van ons huis is ongetwijfeld de Speelotheek’, zegt Joanne. ‘Ouders kunnen hier speelgoed voor de kinderen ontlenen. Dat is gratis, enkel wanneer er te laat wordt ingeleverd of bij beschadiging vragen we een vergoeding. Vaak zijn het grotere stukken maar in de meeste gevallen zijn het plastic boxen met daarin een beschrijving van de inhoud. Iedereen kan bij ons terecht, een maximumleeftijd is er niet echt maar rond het einde van de lagere school dooft het meestal vanzelf uit. Je hoeft ook niet in Stekene te wonen, het werkt zoals de bibliotheek: je identiteitskaart is je lidkaart.’

Kind en Gezin

‘De consultatieruimte van Kind en Gezin is een tweede blikvanger. In principe ontvangen wij hier alle kinderen die in Stekene geboren zijn voor consultatie bij de arts en voor de verplichte vaccinaties. Eén van de basisfuncties van het Huis van het Kind is voorzien in preventieve gezondheidszorg. Maar we doen meer dan dat: er is een grotere ruimte waar we vormingen geven. Reeds voor ouders die een kindje verwachten maar ook voor ouders in een verder stadium. Ik denk hierbij aan zindelijkheidstraining of een cursus levensreddend handelen.’

Dienst opvanggezinnen

‘Daarnaast is er de Dienst Opvanggezinnen Stekene onder leiding van Mia De Maesschalk en Nancy Vanhove. Zij vormen de brug tussen jonge ouders die een kinderopvang zoeken en de beschikbare plaatsen bij samenwerkende onthaalouders, groepsopvang en gezinsopvang. Een belangrijk aanbod waar ze samen met andere (particuliere) crèches en kinderdagverblijven een antwoord bieden aan de grote vraag voor opvang.’

Verbinding en Ondersteuning

‘Naast onze eigen activiteiten zorgt Het Huis van het Kind ook voor ondersteuning van externe initiatieven. In dat kader hebben we met vzw De Keerkring een samenwerking. Ze helpen gezinnen een antwoord te vinden op opvoedingsvragen. Recent organiseerden ze een eerste speelbabbel in het gebouw van vzw De Olijf. Preventiepunt Waas NO is een andere partner die ouders en jongeren ondersteunt. Daarnaast geven ze onder andere online info- en praatsessies over het gebruik van middelen (naast drugs ook alcohol en tabak) bij jongeren en hoe je daar als ouder mee moet omgaan.’

Workshops

‘Bepaalde zaken worden breder opengetrokken dan enkel voor ouders of kinderen. Ik denk daarbij aan workshops, hetzij online hetzij in onze gebouwen,  rond thema’s zoals gezonde voeding. Iets dat in onze maatschappij steeds meer de aandacht krijgt die het verdient.’

Sinterklaas voor alle kinderen

‘Last but not least is er zeker de sociale rol van Het Huis van het Kind. Jammer genoeg stellen we vast dat er steeds meer gezinnen zijn die het financieel moeilijk krijgen. Ook in Stekene ontsnappen we daar niet aan en daarom organiseren we in samenwerking met De Olijf en het Davidsfonds rond Sinterklaas een theatervoorstelling voor kinderen, ieder kind is welkom. De gemeente is sowieso sterk betrokken in die problematiek. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er op verscheidene locaties luierboxen geplaatst zijn. Mensen kunnen daar hun overtollige pampers inleveren, wij verzamelen en sorteren die. Zo levert ook Het Huis van het Kind een steuntje aan jonge ouders die het moeilijk hebben’, besluit Joanne.

Quote: ‘Eén van onze basisfuncties is voorzien in preventieve gezondheidszorg ‘ (Joanne Uvin)

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings